Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

NOVO MJESTO

U centru Zagreba otvorio se Kut, šarmantna zalogajnica Ivane Bekavac. Odmah smo je posjetile

Chefica Ivana Bekavac ostvarila je svoj dugogodišnji san i otvorila mjesto kakvo je Zagrebu nedostajalo

Nakon mjeseci iščekivanja i neizvjesnosti uslijed pandemije koronavirusa, chefica Ivana Bekavac napokon je dočekala i taj dan. U samom središtu Zagreba, u Varšavskoj ulici, tik uz kazalište Kerempuh otvoren je Kut, šarmantna mala zalogajnica u kojoj se već, samo dan nakon službenog otvorenja, traži mjesto više. “Prvi put kuham ono što doista želim, odnosno ono što smo ja i moj kolega, Grgo Bačelić, taj dan naumili spremiti. Cilj nam je zatvoriti krug, maksimalno iskoristiti svaku namirnicu i ništa ne baciti. Trudimo se koristiti lokalne i sezonske namirnice, i jer su najbolje, i jer su najpovoljnije”, počinje nam pričati Bekavac.

Nova tri jela svaki dan

Aleksandar Selak

Ponuda Kuta bazira se na gablecima, ali Bekavac nam odmah napominje kako su i tehnike kuhanja, ali i oprema u njihovoj kuhinji, na razinama koje nadilaze klasično poimanje te riječi. Restoran će raditi svakim radnim danom od 11 do 16 sati, i to zato, kako ističe Bekavac, jer smatra da i kuhari trebaju imati pravo na privatni život, ali i slobodno vrijeme koje će im omogućiti da im se nadalje razvija kreativnost, ali i da budu zadovoljni. Što se tiče koncepta, on je relativno jednostavan; u Kutu će vas svaki dan dočekati tri opcije jela, od kojih će jedna uvijek biti pogodna za vegetarijance i vegane.

Ivana Bekavac i Grgo Bačelić
Aleksandar Selak

“Kuhinja bez namirnica životinjskog podrijetla može biti itekako ukusna i kreativna, a jučer nam se tako, nećete vjerovati, prvo rasprodalo upravo naše vegansko jelo s menija. S druge strane, kad pričamo o ribi i mesu, zanima nas raditi s nekim manje konvencionalnim dijelovima, pa čak i vrstama. Primjerice, baš smo maloprije s našim dobavljačem razgovarali o trlji, a na današnjem meniju imamo i jelo s pilećim želucima i srcima koje je Grgo maestralno pripremio”, objašnjava nam.

Pristupačne cijene i zanimljiva karta pića

Jela se mijenjaju na dnevnoj bazi, a cijene će se kretati između 30, pa do maksimalno 60 kuna, što smatra vrlo korektnim u odnosu na ono što za taj novac nude. Vrijedi spomenuti i zanimljivu ponudu pića. Kako nam Bekavac priča, s obzirom da je i Kut jedno malo mjesto, želi podržati i manje hrvatske vinarije i pivovare, kao što su Lepi Dečki iz Međimurja, po pristupačnim cijenama. Za kraj našeg kratkog razgovora, osvrće se i na prostor koji je tražila više od godine dana. Kad je ugledala ovaj, kaže da je znala kako on mora biti njezin; malen je, simpatičan i potiče tu opuštenu atmosferu koju Bekavac želi postići.

Aleksandar Selak

Sudeći prema jelima koje smo danas ondje kušale, ali i stalnom priljevu gostiju koji su mahom dovikivali pohvale u smjeru otvorene kuhinje, uopće ne sumnjamo da ćemo o Kutu još puno, puno slušati. I, naravno, redovito ga posjećivati.

Bolje od riže (ječam, bukovače, pileći želudac i srca)
Aleksandar Selak
Moraš probat (polpete grašak, crna riža, salata, dressing hren)
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba