GASTRO

Tražite vino za poklon u zadnji čas? Evo koja predlažu iz Esplanade, Pelegrinija i Plavog podruma

Troje vrhunskih stručnjaka s nama je podijelilo ideje za vina koje biste ove godine mogli ostaviti pod borom

Vremena za pronalazak poklona imate još jako malo, a još uvijek nemate ideju što biste kupili? Sasvim je moguće da ćete krenuti razmišljati o boci dobrog vina, koju mnogi vole naći ispod bora. No, čak i kad ste odlučili da će upravo vino biti vaš ovogodišnji poklon, još uvijek niste gotovi. Trebate odlučiti hoćete li crno, bijelo, pjenušavo ili neko drugo, a tu je i cijeli niz vinarija i etiketa o kojima je malo tko dovoljno informiran.

Upravo smo zato u pomoć pozvali troje vrhunskih stručnjaka, iz nekih od vodećih domaćih ugostiteljskih objekata, koji su za nas odabrali pet prijedloga vina za koja jamče, i ukratko ih predstavili. Sve njihove prijedloge pogledajte u nastavku.

Daniela Kramarić, sommelier, Plavi podrum

Jeunes Restaurateurs (JRE)

Benvenuti, Teran Santa Elisabetta 2015. ili 2016.

Kultni, ekstraktni, moćni, na lozi nabildani terani s impresivnom dozom elegancije. Berba 2015. je veliko vino s autoritetom; 2016. je veliki autohtoni teran.

Okvirna cijena: 270 kuna

Matošević Zelena Grimalda Sauvignon blanc, 2018.

Ekstraktan, mastan, pun, sočan, aromatičan sauvignon blanc. Potpuno odan sorti, ali sa strukturalnom građom velikih bijelih vina.

Okvirna cijena: 150 kuna

St. Hills Le Chiffre Chardonnay, 2018.

Stilski ima gard Burgundije, dakle najfinijih i najelegantnijih chardonnaya na svijetu, ali i direktan i otvoren karakter Novoga svijeta. Mineralno, voćno-cvjetno-orašasto, blago zadimljeno vino, gusto i vibrantno u ustima.

Okvirna cijena: 175 kuna

TMG CREATIVE

Piquentum Cabernet sauvignon, 2018.

Robustan i mastan, sav u mišićima cabernet sauvignon. Obilje crnog ribizla na nosu s notama mediteranskog bilja i balzamičnih aroma. Mineralan, slan, žilav i hrskav u ustima.

Okvirna cijena: na upit

Radović Dingač President, 2018.

Divno, puno, mesnato vino, krupnih, sočnih i zrelih tanina i ugodno hrapave teksture s notama zrelih šljiva, kako samo plavac mali zna. Vrlo emotivno i nostalgično vino.

Okvirna cijena: 289 kuna

Branimir Vukšić, sommelier, Pelegrini

Jeunes Restaurateurs (JRE)

Krajančić Pošip Statut, 2016.

Luka Krajančić je jedan od pionira ili idejnih začetnika modernog vinarstva na jugu Hrvatske. Maceracija pedesetak sati. Grožđe dolazi iz vinograda starih otprilike 60 godina, i radi se samo u iznimnim godinama. Vino koje podsjeća na Pošipe kakvi su nekada bili. Sortno, velika svježina, sočnih tanina, mediteransko.

Okvirna cijena: 282 kune

Bire Grk Defora, 2015.

Defora je položaj na kojem se uzgajao Grk prije nekoliko stoljeća, ali nakon filoksere je zapušten. Gospodin Frano iz vinareij Bire ga je opet revitalizirao. Južna strana Korčule, kamenito tlo s crvenicom. Berba je polovicom kolovoza. Stilistikom kod mladih godišta podsjeća na rustikane Sancerre, kako idu godine vino je sve mekše i zaokruženije. Puno, mekih kiselina, dugačkog i kremastog završetka.

Okvirna cijena: 315 kuna

TMG CREATIVE

Tomac Amfora Rajnski Rizling, 2011.

Vino koje je posebno po mnogim parametrima. Rizling kao sorta je dosta zavodljiva, posebno s nešto dužim maceracijama. Ne treba se bojati kupiti nešto starija godišta jer ovakvim vinima godine samo pomažu. Aromatski spektar je širok, da bi trebalo puno vremena za opisati. Definitivno jedan blockbuster koji razoružava svojom mineralnošću i svježinom.

Okvirna cijena: 250 kuna

St. Hills Dingač, 2015.

Dingač je specifično mjesto za uzgoj grožđa. Trostruka insolacija (kamen, more, sunce), kvarcni kamen koji daje iznimne svježine. Plavac koji je svjetski. Nešto manjeg alkohola s obzirom na godinu. Punog tijela, polimeriziranih tanina, mirisa na mediteransko bilje.

Okvirna cijena: 230 kuna

Bibich Bas de Bas, 2015.

Mali položaj Bas de Bas u Skradinskom vinogorju. Melorizirani krš uz vapnenac, bez puno padalina. Visoko ekstraktno vino. Kupaža Syraha uz malo Merloa. Vino koje bi usporedio s velikim Shirazima iz Rhone Valleya u Francuskoj ili Barossa Valleya u Australiji. Puno, velikih zrnatih ali uglatih tanina. Trajno.

Okvirna cijena: 500 kuna

Stjepan Okun, maître d’ Zinfandel’s, Esplanade

Esplanade arhiva

Hugel Classic Riesling, 2015.

Ovaj elegantan alzaški rizling čuvene obitelji Hugel svojom voćno-mednom aromom odlično se sljubljuje se s lososom, mladim pečenim odojkom i suhomesnatim delicijama. Idealan izbor za široki izbor jela koja će se naći na blagdanskom stolu.

Okvirna cijena: 128 kuna

Amarone della Valpolicella Bertani, 2010.

Vino punog tijela, zaokruženo s aromama grožđica, suhih šljiva i čokolade savršeno komplementira tradicionalna jela poput slasne pašticade ili jela od divljači. Vino neprocjenjive i izvanredne dugovječnosti dodatno će uveličati svaku posebnu priliku.

Okvirna cijena: 657 kuna

Enjingi Venje crno, barique 2016.

Vrhunsko suho vino dobiveno od ponajboljeg grožđa odabranih bobica kasne berbe nekoliko sorti grožđa: zweigelta, crnog pinota, frankovke i cabernet sauvignona. Pečena patka prelivena umakom od citrusa i aromatičnih začina savršeno će se sljubiti uz ovo kompleksno, harmonično vino.

Okvirna cijena: 109 kuna

TMG CREATIVE

Kutjevo De Gotho Graševina, 2018.

Graševina je najzastupljenija hrvatska sorta, a De Gotho iz vinarije Kutjevo, u velikoj konkurenciji, osvojila je višestruke međunarodne nagrade poradi svoje izvanredne zlatnožute boje te prepoznatljivih sortnih aroma. Savršena kapljica uz slatkovodnu ribu.

Okvirna cijena: 79 kuna

Korak Chardonnay sur lie, 2017.

Vino obitelji plešivičkih vinara Korak, proizvedeno starom burgundijskom metodom odležavanjem na kvascima. Kompleksnog je mirisa kao što su nježni lješnjak- pistacio, zrele dinje i maslac. Vino je blago pikantno i uravnoteženih kiselina i kao takvo savršen odabir za jela od bijele morske ribe ili bakalara.

Okvirna cijena: 160 kuna

Tomić Prošek Hektorović, 2016.

U boci ovog prošeka sažeta je esencija okusa i mirisa Božića. Idealno se sljubljuje uz sve božićne slastice kao što su orehnjača, makovnjača, kuglof, kiflice ili rožata.

Okvirna cijena: 140 kuna

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba