SUPER RECEPT

Torta od sira trebala je biti najlakši kolač koji sam radila, ali onda se pećnica skoro zapalila

FOTO: Super1

Kad sam vidjela recept na internetu, činilo mi se kao da je to najjednostavnija torta ikada. Prevarila sam se

Volim raditi kolače i mogu reći da mi je puno njih ispalo odlično (čak iz prvog pokušaja). Upravo zbog toga su me u redakciji tjednima davili da im nešto spremim u zajedničkoj kuhinji.

Za cheesecake postoji tisuću različitih recepata, ali ja sam odabrala onaj za Njujoršku tortu od sira jer mi se činio najjednostavniji.

Trebala sam se držati recepta

No, pogriješila sam već u startu. Umjesto da pratim recept, ja sam na brzinu pogledala koje namirnice mi trebaju i krenula raditi po svojoj nekoj logici.

Pećnica se skoro zapalila

Dakle, odlučila sam prvo rastopiti maslac i pomiješati ga s integralnim keksima kako bih napravila podlogu.

Iako u receptu ne piše da ga treba topiti, išla sam linijom manjeg otpora da si olakšam i ubrzam postupak. Zbog toga je tijekom pečenja maslac procurio kroz kalup. Sva sreća da sam ispod kalupa stavila protvan jer bi maslaca bilo po cijeloj pećnici. Kad se počeo osjećati miris dima iz pećnice, kolegice su me zvale pa smo u zadnji trenutak spasili stvar.

Glazura se nije stisnula

S kremom nije bilo većih problema – ispekla se kako treba, što ne bih mogla reći i za glazuru.

Kiselo vrhnje se trebalo stisnuti u toploj pećnici i dobiti žućkastu boju, no to se nije dogodilo. Doslovno sam nosila tortu do svog računala gunđajući kako nas je netko prevario i stavio sliku iz Photoshopa.

Morala sam je staviti u hladnjak da se ne raspadne

Cijela moja torta mi je u usporedbi s fotošopiranom djelovala, bljedunjavo, tužno i vodenasto pa sam je malo popravljala lopaticom i u nedostatku bolje ideje, prebacila u zamrzivač na pola sata.

I, začudo, kasnije je izgledala puno bolje pa sam je još samo ukrasila borovnicama i malinama za ljepši dojam.

Ipak se pojela

Woohoo! Torta se pojela u pet minuta, a usudim se reći i da je bilo par komentara u stilu: “Fantastična je!” Živci su mi konačno bili na miru jer sam ipak uspjela nahraniti cijelu redakciju. Skoro cijelu.

Što sam koristila:

  • 500 g svježeg sira
  • 400 g (dvije čašice) kiselog vrhnja
  • 200 g usitnjenih integralnih keksa
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • šećer
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
  • bobičasto voće za ukras

Kako sam pripremala

Za podlogu sam usitnila integralne kekse te ih pomiješala s maslacem i dvije žlice šećera. Smjesu sam nakon toga utisnula na dno okruglog kalupa i pekla na 200 °C oko pet minuta.

U međuvremenu sam smiksala kremu od sira, jaja, tri žlice šećera i sok jednog limuna dok nije postala glatka smjesa koju sam rasporedila po podlozi.

Tortu sam pekla na 170 °C oko 20 minuta. Za glazuru sam pomiješala kiselo vrhnje, tri žlice šećera i vanilin šećer te je prelila po toploj torti. Stavila sam je u toplu, ali ugašenu pećnicu na još pet minuta.

Želiš postati dio naše super zajednice i odmah saznati kad objavimo novi video? Subscribeaj se na naš YouTube kanal!