GASTRO

Kušali smo slastice s kućice Boogie Lab na Fuliranju. Nisu jeftine, ali su fantastične

FOTO: Aleksandar Selak

Nude germknedle, panettone na kriške i tzv. kronute

Advent u Zagrebu u punom je jeku. Da je ponuda elaboriranija nego ikad prije, uvjerili smo se u prvom obilasku, s kojeg smo izdvojili naših 10 favorita.Već nam je tada bilo jasno da ćemo se pojedinim kućicama iznova vraćati, kao i to da ćemo, vrlo vjerojatno, popis morati nadopunjavati. Danas smo se tako, nakon ručka u redakciji, po dozu slatkog odlučili uputiti na Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Unatoč niskim temperaturama, vjetru i povremenoj kiši, ondje smo zatekli solidan broj posjetitelja. Naš je odabir danas bila kućica Boogie Lab, premijerno predstavljena zagrebačkoj publici. Specijalizirana je za slatka, mahom pekarska jela, a iza nje stoji dobro poznata ekipa zadarske Kroštule.

Pekarski proizvodi s prirodnim kvascem

Prije desetak dana smo već imali prilike probati njihov panettone s prirodnim kvascem koji na Fuliranju prodaju na kriške i iz prve ruke možemo potvrditi da je onaj s komadićima čokolade stvarno dobar. Kako smo ga već kušali, u današnjem smo se posjetu fokusirali na preostalu ponudu. Nude dvije vrste germknedli s prirodnim kvascem (sourdough), čije tijesto prolazi proces fermentacije kao kod prethodno spomenutog panettonea.

Germkendla (49 kuna)

Prva je klasična, s džemom od šljiva, umakom od vanilije i posipom od maka, a druga s punjenjem od belgijske čokolade s lješnjacima, i obje koštaju po 49 kuna. Budući da ove godine još uopće nismo jeli germknedle, odlučili smo se za klasičnu varijantu s pekmezom od šljiva. Kod tijesta se odmah primijeti razlika u odnosu na razne verzije koje smo ranijih godina jeli na adventu. Kroštulina je germknedla kompaktna, tijesto se ne raspada, a nevjerojatno je ukusan već i sami džem od šljiva.

Nakon prvog zalogaja, jedini komentar koji smo imali bio je da je ovo školski odrađen primjer slastice koje pamtimo s austrijskih skijališta, pa još malo više od toga. Za verziju s čokoladom i lješnjakom ovaj put nije bilo mjesta, ali već znamo da ćemo je se vratiti kušati. Osim germknedli i panettonea, nude još i dvije verzije tzv. kronuta, spoja kroasana i krafne. To su kronut s kikirikijem, slanim karamelom i čokoladom te kronut sa 100 posto sicilijanskim pistacijom te kremom od vanilije.

Kronut im je najatraktivnije jelo

Sad kad ste pročitali opis, sigurni smo da si već možete zamisliti kakvog su okusa – i vjerojatno nećete biti daleko od istine. Slojevi tijesta u maslacu (kao kod kroasana), dizani pa pa prženi (kao kod krafni), nadjeveni finim kremama i hrskavim komadićima orašidima. What’s not to like? Obje verzije kronuta prodaju se po cijeni od 35 kuna i dok za nju, baš kao i za ostale cijene na ovoj kućici, možete s pravom reći da nisu jeftine, u njihovu obranu moramo reći sljedeće.

Kronut pistacchio (35 kuna)

Kronuti su toliko zasitni da ih bez problema mogu podijeliti dvije osobe i nitko se neće osjećati zakinuto, dok se neusporedivo lošije germknedle po većini drugih adventskih lokacija prodaju po neznatno nižoj cijeni. Jela s kućice Boogie Lab nisu zamišljena tako da ih konzumirate svaki dan, ali kad se već odlučite unijeti tolike kalorije, barem možete znati da vam poslije neće biti žao. Nama nije bilo.

Kronut kikirki, slani karamel i čokolada (35 kuna)