GASTRO TEST

Testirali smo sva jela za van s Esplanadinim potpisom. Evo naših dojmova

Hotel Esplanade proširio je svoju ponudu jela za van, a potrebno ih je naručiti tridesetak minuta prije podizanja

FOTO: Aleksandar Selak

Hotel Esplanade proširio je svoju ponudu jela za van, a potrebno ih je naručiti tridesetak minuta prije podizanja

Premijer Plenković potvrdio je danas da restorani i dalje ostaju zatvoreni unatoč povoljnijoj epidemiloškoj slici u našoj zemlji pa nam stoga na raspolaganju još neko vrijeme ostaju opcije dostave. Dobra je vijest da su te opcije raznolike, ali ona malo manje dobra jest da se malo koja od njih uopće može približiti doživljaju restorana. U tom smislu, kad smo čuli da je kultni zagrebački hotel Esplanade proširio svoju ponudu jela za van na brzu varijantu à la carte porcija spremnih za konzumaciju, znali smo da je želimo isprobati što prije. Dogovor za ručak u redakciji dogodio se u rekordnom roku, a cilj nam je bio isprobati što veći broj jela za što potpuniji dojam.

Kako naručiti jela i što je sve u ponudi

Štrukle (75 kn), Rižoto s kozicama (85 kn), Rižoto s gljivama (75 kn), Club Sandwich (95 kn)

A evo i kako izgleda cijeli, prilično jednostavan, proces naručivanja. Cijelu ponudu jela možete pogledati ovdje, jednom kad odlučite što želite, nazovete broj 0914566702, ostavite svoje podatke i za tridesetak minuta prođete kroz drive through na stražnjem ulazu hotela, platite gotovinom ili karticom i preuzmete jela. Sva jela dolaze zapakirana u papirnatu ambalažu/kutije, i pomno se pazilo da pakiranja na najbolji mogući način čuvaju kakvoću jela.

Što se tiče selekcije samih jela, zbilja je raskošna i u vaš dom (ili kao u našem slučaju, radno mjesto) donosi niz Esplanadinih klasika. Od hladnih predjela tu su njihov slavni tatarski biftek, Cezar salata s piletinom ili kozicama, hladna salata s junetinom, burrata i cheery rajčice s tostiranim pinjolima i pestom od bosiljka, grčka salata te salata s rižinim rezancima, kozicama, hrskavim povrćem, dresing od kokosovog mlijeka, kikirikija i curryja.

Tatarski biftek (220 kn), Salata s junetinom (135 kuna), Salata s rižinim rezancima, kozicama i hrskavim povrćem (85 kuna), Juneći carpaccio (125 kuna)

U ponudi imaju i vruće zapečene štrukle koje ne treba posebno predstavljati (dostupne su i u bezglutenskoj varijanti), kao i dvije krem juhe (kukuruz, čičoka) te Goveđi consommé s domaćim rezancima. Glavna su jela pažljivo prilagođena formatu dostave, pa tako uključuju Club sendvič s piletinom, rižoto sa sušenim rajčicama i jadranskim kozicama, kremasti rižoto sa šumskim gljivama i pečena kravlja skuta, teleći bečki odrezak s pire krumpirom, torticu od vrganja i lisnate salate s paškim sirom, sendvič s drniškim pršutom i paškim sirom na domaćem kruhu od ružmarina, istarske gorke masline. Konačno, na izbor imate i nekoliko slastica, poput prhke tortice od borovnica i marcipana, crème brûlée s pet začina i mariniranim šumskim voćem, tortice od avokada, ricotte i pistacija te mini pite od jabuka.

Iskustvo najbliže onom restoranskom i nekoliko redakcijskih favorita

Goveđi consommé s domaćim rezancima (40 kn), Juha od kukuruza (35 kuna), Tortica od vrganja, lisnate salate s paškim sirom (85 kn), Teleći bečki odrezak pečen na maslacu, kremasti krumpir, mala miješana salata (125 kn)

Pita li se nas, sve navedeno zvuči i više nego primamljivo, i nimalo nam teško nije palo što smo za članak morali testirati baš svako od njih. Čim smo krenuli raspakiravati jela, složili smo se da izgledaju fenomenalno; pakirana su i servirana na način koji u Hrvatskoj još nismo vidjeli. Sve izgleda vrlo profesionalno, topla su jela uspjela zadržati toplinu, ništa se nije razlilo i generalno je prvi dojam bio vrlo pozitivan. A onda smo krenuli s kušanjem i, iskreno, malo pričali.

Prhka tortica od borovnica i marcipana (45 kn), Crème brûlée s pet začina, marinirano šumsko voće (45 kn), Tortica od avokoada, ricotte i pistacija (60 kn), Mini pita od jabuka (45 kuna)

To, naravno, znači da smo uživali, konstatiravši da je ovo iskustvo obroka vrlo vjerojatno najbliže restoranskom iskustvu koje možemo dobiti. Neka od jela koja su nas najviše oduševila bila su juha od kukuruza, tatarski biftek, štrukle, club sendvič, teleći bečki s pire krumpirom, rižoto s kozicama i prhka tortica od borovnica i marcipana, iako se tu radi o nijansama, i svako nam je kušano jelo bilo zbilja ukusno.

I neovisno o tome što nam se ukusi u hrani razlikuju, svi smo se složili da bismo iz Esplanade ponovno naručili bilo kad. Upute za naručivanje vrlo su precizne, hrana je bila spremna za preuzimanje u točno vrijeme, stigla je topla i pažljivo zapakirana i servirana, omjer cijene i kvalitete izrazito je korektan i, najvažnije od svega, okusi su bili na mjestu. Dok se restorani ne otvore, nemamo baš ništa protiv ovakvog ručka ili večere, bilo kada.