GASTRO TEST

Testirali smo sedam kupovnih pesta iz supermarketa. Ovo su naši dojmovi

U Super1 redakciji ovog se tjedna na testu našao pesto alla genovese

Tradicionalni pesto alla genovese radi se od svega nekoliko namirnica, a to su bosiljak, parmezan, maslinovo ulje i pinjoli. Pinjoli su u kućnim i tvorničkim verzijama zbog skupoće nerijeto zamijenjeni bademima ili indijskim oraščićima, no esencija ostaje ista. Radi se o jednom od najprepoznatljivijih talijanskih umaka koji je dovoljno dodati u gotovo tjesteninu i imate spreman ručak. Dakako, najbolje je pesto pripremati kod kuće od provjerenih domaćih namirnica, no provjerile smo i kakva je ponuda u supermarketima.

Obišli smo pet supermarketa i dva dućana zdrave hrane te pronašli sedam različitih brendova, a testirali su ih Veronika Švob, Nives Bošnjak, Aleksandar Selak i Ivana Vranešić.

Polli 1872 pesto alla genovese, 190 grama

Gdje: Plodine
Cijena: 24,99 kuna
Dojam: “Meni je jako fin, ima jako nježnu teksturu, dosta je gladak. Osjetim limun i baš mi je kremast, meni je jako dobar”, započela je Nives. Na nju se nadovezao Aleksandar koji je rekao: “I meni se jako sviđa. Jedina zamjerka je da je preslan.” I Veronika je zaključila da je malo intenzivan, ali joj je fin i baš joj je otkriće. Kupila bi ga ponovno. Ja sam se složila kako je i meni fin i sigurno bi ga još koji put kupila.

Barilla pesto alla genovese, 190 grama

Gdje: Spar
Cijena: 23,99 kuna
Dojam: “Dobra mi je tekstura, mrvicu mi je preslan, ali taj mi možda ima najmanje arome od svih. Onaj lijepi svježi bosiljak koji moraš osjetiti i koji mi je u prvom bio najbolji, ovdje uopće nije kakav bi trebao biti”, komentirala je Nives. Na nju se nadovezala Veronika koja je nadodala: “Ovaj pesto i inače kupujem. Ok mi je i uvijek bih ga kupila.” Aleksandar je rekao: “Ovo je jedini koji sam prije kupio, ali mi je u odnosu na druge najbolji. Najblaži je što je ok, a i tekstura mi je ok.” I meni je bio blagog okusa, ali mi je odgovarao.

Minute pesto alla genovese, 190 grama

Gdje: Konzum
Cijena: 14,99 kuna
Dojam: Za ovaj pesto Nives je rekla: “Ovaj mi je dosta lošiji i uopće mi nema finog okusa orašastog, bosiljka i parmezana, samo je slano. Uopće se ne osjeti da je ta slanost od sira kako bi trebala biti. I malo je pregust.” Veroniki je pesto bio masnjikav, a Aleksandar je dodao: “Meni je ovaj malo mastan i jednoličan je i ne sviđa mi se.” Za moj ukus ovaj je pesto bio pregust i jednoličan.

Baresa pesto alla genovese, 190 grama

Gdje: Lidl
Cijena: 9,99 kuna
Dojam: “Njegova tekstura mi je obećavala kao i boja, ali je jako kiseo, tako da mi aroma bosiljka koja je najbitnija u pestu ne dolazi do izražaja. Ima jako vlaknastu teksturu”, bio je komentar od Nives. Veronika je zaključila: “Meni se ovaj ne sviđa, oštar je.” Meni je bio dosta kiselkast, ništa posebno. Sa svim rečenim složio se i Aleksandar.

Sacla pesto alla genovese, 190 grama

Gdje: Kaufland
Cijena: 27,99 kuna
Dojam: “Ima malo grublju teksturu i to je za one koji vole crunchy super izbor. Nije tako slan, ali nije ni dovoljno aromatičan”, mišljenje je Nives. Aleksandar je dodao: “Malo mi je jednoličan, a ipak za nijansu bolji okus. Najviše mi se sviđa tekstura.” Veronika je dodala: “Ja možda danas nisam baš kompetentna, ali meni kao da je ovaj napravljen od maslina. Ne baca mi na pesto, nije to taj okus.” Meni je u ovom prevladala slanoća u odnosu na okus samog pesta.

La bio idea pesto genovese, 130 grama

Gdje: Bio&Bio
Cijena: 28,90 kuna
Dojam: “Kod njega nije problematična čak ni tekstura, okus je ok, blag i ništa prejako, ali ulje se jednostavno razdvojilo od samog pesta i to sve skupa djeluje jako masno i pregusto”, bilo je mišljenje Nives. Veronika je komentirala: “Dosta se osjeti ulje i ne sviđa mi se.” Ja sam zaključila da mi je ovaj pesto pregrub, ulje mi se razlilo po tanjuru. I Aleksandru je pesto bio mastan, a tekstura pregruba.

Alce nero pesto alla genovese, 130 grama

Gdje: Garden
Cijena: 27,90 kuna
Dojam: “Ovaj pesto mi je još razvdvojeniji, jako se ulje odvojilo, mastan je, nema okusa bosiljka u toj masnoći”, rekla je Nives, s kojom se složila Veronika čije je mišljenje: “Definitivno se ne osjeti bosiljak, kao da je neki namaz od nečega nedefiniranog, ali definitivno ne prolazi kao pesto.” Ja sam se složila s rečenim i nadodala kako mi je previše slan i da ne osjetim bosiljak. Aleks je zaključio: “Slan mi je i nema okusa bosiljka.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube