GASTRO TEST

Testirale smo 11 instant kava u granulama iz supermarketa. Evo naših dojmova

Obišle smo niz supermarketa i kupile sve moguće klasične instant kave u granulama. Ovo su naši amaterski dojmovi

Kava, omiljeni napitak svakog kućanstva, ali i poslovnog okruženja, odnosno naše Telegram, Super1 redakcije. Pijemo je ujutro prije posla, a onda i nekoliko puta na poslu te kroz dan. Često za njom na dnevnoj razini znamo žudjeti, o njoj znamo raspravljati tko kakvu voli i kako je priprema. Sve to skupa bio nam je dovoljan povod da se upustimo u testiranje onih instant kava u granulama koje nerijetko na poslu pijemo, točnije zamutimo je kombinacijom vruće vode, malo mlijeka i eventualno dodamo kakav zaslađivač.

Aleksandar Selak

Iako sve pijemo uglavnom dvije vrste koje u redakciji vrtimo, konstatirale smo da je ponuda naših supermarketa zapravo na tom polju prilično raskošna, pa smo ih odlučile sve redom testirati i istražiti propuštamo li štogod. Naime, instant kavu u granulama smo tako pronašle u Konzumu, Muelleru, Tvornici zdrave hrane, Kauflandu, Lidlu i Sparu, a prikupile smo njih 11. Moramo odmah priznati da su nas iznenadile i njihove cijene, odnosno koliko one zapravo mogu varirati, pa je jedna od njih koštala čak 90 kuna.

Aleksandar Selak

Kod testiranja kavu smo pripremale onako kako je pripremamo i inače, s malo ili više vruće vode, mlijeka po želji, ali bez šećera kako bismo dobile što bolji dojam samog okusa kave. Testiranje smo podijelile na dva dana kako ne bismo doživjele kofeinski šok, a u njemu su sudjelovale Marija Gaura (native project managerica), Matea Brkić Lovrić (asistentica u marketingu), Nives Bošnjak (glavna urednica Super1) i ja, Latica Martinis Filković (urednica dizajna i interijera Super1). Ovo su naši dojmovi koji su nas, ruku na srce, koštali urednog sna naredna dva dana.

Spar Budget Gold Instant Coffee

Aleksandar Selak

Cijena: 21,99 kuna (Spar)
Dojam: “Mirisom mi je jako dobra, taman mi je okusom, nije mi gorka. Mislim da mi paše” govori Marija, dok Matea priznaje kako ju je miris odmah zaveo, no da se razočaranje dogodilo kod isprobavanja. “Kava je očajno gorka i kisela pa sve pada u vodu” zaključuje. Meni je pak kava solidna, mogla bih je popiti, ali bih tu neku specifičnu gorčinu morala ublažiti većom dozom zaslađivača, a to mi i nije baš neko rješenje.

Kaufland Instantcoffee Gold

Aleksandar Selak

Cijena: 24,99 kuna (Kaufland)
Dojam: “Miris je dobar, okus je blag i nije mi ništa umjetno, što me zapravo iznenadilo. S ovom kavom pak imam problem jer mi preblaga” duhovito ističe Marija. S njom se djelomično slaže i Matea koja govori da joj se miris jako dopao, da je okus zadovoljavajuć i da kava može proći. Meni je pak iznimno gorka, ali ugodnog mirisa dok mi je sveopći dojam ipak srednja žalost.

Kaufland Bio Instantkaffee 100% Arabica

Aleksandar Selak

Cijena: 42,99 kuna (Kaufland)
Dojam: “Ova kava mi se definitivno ne sviđa. Ima neki kiselkast okus i intenzivan miris” komentira Matea, a s njom mišljenje dijeli i Marija. Objašnjava kako ima drugačiji okus i miris od kave koju inače pije i preferira, a dodaje i da joj je prekisela. Moram priznati da smo u ovome sve tri složne. Ne samo da mi je kisela, nego ima neobičan miris i mogla bih čak reći da me uopće ne podsjeća na kavu kao takvu.

Davidoff Instant Rich Aroma

Aleksandar Selak

Cijena: 89,99 kuna (Kaufland)
Dojam: “Miris mi je okej, baš onako fino po kavi. Okus mi se sviđa jer je neka srednja jačina koja mi odgovara” opisuje Matea svoje dojmove, dok su Marijini dosta oprečni. “Nije mi okusom baš nešto, dosta je kisela moram priznati i ostavlja mi težinu i neki aftertaste koji mi se vraća. Mirisom mi je puno bolja nego okusom.” Ja moram priznati da je meni i mirisom i okusom sasvim dobra. Odgovara mi ta blaga jačina i mislim da bih je mogla nastaviti piti.

Nescafe Classic

Aleksandar Selak

Cijena: 29,99 kuna (Kaufland)
Dojam: “Sviđa mi se, ima puni okus, dobra je i može proći” komentira Marija dok Matea govori kako joj ova kava generalno odgovara jer je i inače pije kod kuće. Kaže kako joj se sviđa njezin blag okus i da je jednostavno voli. Moj entuzijazam oko ove kave bio je ipak malo blaži. Rekla bih da mi je zadovoljavajuća jer mi je za moje pojmove ipak malo gorkasta.

Danree Instant Kaffee

Aleksandar Selak

Cijena: 40,00 kuna (Tvornica zdrave hrane)
Dojam: I dok Mateu već kod otvaranja kave miris nije privukao, podjednako ju je razočarao i okus za koji se usudi reći da joj je pomalo bljutav. Meni je pak dosta kisela i ovu kavu jednostavno ne bih mogla usvojiti kao napitak koji bih pila na dnevnoj bazi. Marija pak dodaje kako se slaže s nama i kaže da joj sve skupa djeluje vrlo umjetno.

Jacobs Cronat Gold

Aleksandar Selak

Cijena: 34,99 kuna (Kaufland)
Dojam: “Primijetila sam odmah da mi se na površini formirala lijepa bijela pjenica. To mi se sviđa. No, okus mi je malo kiseo i općenito mi se baš ne sviđa zapravo” komentira Nives. “Meni je miris jako fin, ali okus i ne toliko” dodaje Marij,a dok je meni okusom i mirisom sve odgovarajuće i nekako mislim da ovu kavu zapravo volim. Nažalost, meni se kao kod Nives nije formirala pjenica.

Lidl Bellarom Gold

Aleksandar Selak

Cijena: 21,99 kuna (Lidl)
Dojam: Iako je meni kod prvog gutljaja bila dosta kisela, moram priznati da je finog mirisa. Marija pak konstatira da joj u ovoj kavi baš ništa ne odgovara. Sličnog dojma je i Nives koja kaže kako joj kava čak nije toliko kisela koliko je okus trpki i da ostavlja jako čudan aftertaste u ustima.

Franck Instantica Classical

Aleksandar Selak

Cijena: 21,49 kuna (Konzum)
Dojam: “Za razliku od drugih instantica, ova kava je puno jača i intenzivnija. Što je dobro jer se kava osjeti. Možda mi je jedino za moj ukus malo gorka” objašnjava Marija dok Nives konstatira kako joj ova kava u biti nije nimalo loša. “Paše mi ta neka gorčina, koja me automatski podsjeća na pravu kavu.” Meni je pak sve kod ove kave okej, osim što mi je zbilja prejaka.

Mount Hagen Organic Fairtrade Coffee Instant

Aleksandar Selak

Cijena: 41,99 kuna (Kaufland)
Dojam: Marija odmah primjećuje kako je kava privlačnog mirisa i dobrog okusa. Dodaje da joj je nekako baš taman i da joj se generalno sviđa. S njom se slaže i Nives koja kaže: “dosta je blaga, nema te neke kiseline i dosta je neutralna.” Moram priznati da se i meni dopala te da mi okus, miris i njezina neutralnost dosta pašu. I da, super mi je što je prilično blaga.

Gepa Bio Cafe Benita

Aleksandar Selak

Cijena: 63,90 kuna (Mueller)
Dojam: Odmah mogu konstatirati kako mi je jako gorka i da mi ima neki neobičan miris koji me ne asocira baš na kavu. Vjerujem da je za to zaslužan ovaj bio prefiks u nazivu. “Miris mi nije po kavi, ali mi je okus zbilja recimo odličan” komentira s druge strane Marija, dok Nives kaže kako je miris podsjeća na neku neobičnu hranu. “Okus mi je kao neki herbalni, kao da u sebi ima neke trave. Ali, mogu reći da je zanimljiva i definitivno drugačija od svih koje sam probala” zaključuje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba