JE LI OKEJ?

Tepate li svom psu? Ne, to uopće nije tako ludo, tvrde istraživači

Psi znaju kada trebaju obratiti pažnju na ono što govorite, tvrdi najnovije istraživanje

Ponosni ste vlasnik taaako slatkog psa kojem neprestano tepate, a kada to radite u javnosti pred prijateljima i obitelji, često vas ismijavaju. No, ne obazirete se na njih. Istraživači sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji otkrili su kako takav način komunikacije psu privlači više pažnje, a ljudima pomaže da se zbliže sa svojim kućnim ljubimcem.

“Htjeli smo znati ima li takav način govora utjecaja na pse ili to radimo iz čiste navike jer psa smatramo kao dijelom obitelji”, rekao je autor istraživanja Alex Benjamin, za HuffPost.

Ton ili izbor riječi?

Emotivan način govora i tepanje je imalo učinka za štence, ali odrasli psi su malo drugačije reagirali. Istraživači su napravili seriju komunikacijskih testova na 69 odraslih pasa koji su slušali osobu koja je govorila visoko frenkvetnim glasom i pritome je govorila rečenice poput ” Ti si tako dobar pas” ili “Idemo u šetnju?”. Druga osoba je koristila uobičajeni ton glasa i izravan govor obraćanja psima s nasumično izabranim rečenicama poput”Sinoć sam bila u kinu”.

Istraživači su obratili pažnju na razinu pažnje koju je imao pas tijekom takvih vrsta razgovora, a zatim su pratili s kojom osobom se htio više igrati i biti u blizini.
Zatim su emotivan način govora spojili s nasumično izabranim rečenicama i uobičajeni ton glasa vezanima za sadržaj o psu kako bi utvrdili privlači li psu pažnju više ton ili riječi.

Utvrdili su kako su se psi igrali s osobom koja je govorila normalnim tonom glasa i koristila riječi koje su vezane za sadržaj o psu. Drugim riječima, morate raditi te dvije stvari kako biste privukli njegovu pažnju.

“Psi su osjetljivi na takav tip govora i to može biti korisno kada upoznate novog psa u parku ili kada ste u interakcij s psom svoje prijateljice. A ako već tepate svojem psu, svoje opravdanje da ste potpuno normalni možete pronaći u ovoj studiji, poručio je Benjamin.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba