VIKEND RECEPT

Tanja s bloga Cookam i guštam dala nam je recept za rolice od cimeta. Al' najbolje

Jesen i cimet imaju neku posebnu vezu, a Tanja s bloga Cookam i guštam ih obožava

“Obožavam cimet rolice, i znam da nisam jedina, taj cimet u toplom tijestu ima onu neku moć koja momentalno stvara ovisnost. Pa još maslac. Pa kardamom. O šećeru nećemo”, šali se Tanja.

“Davno nekad, u prošlom stoljeću, dok se još išlo u Graz u Ikeu, pojela sam cimet rolicu koju sam kasnije valjda i sanjala koliko mi je bila fina. Ali, hej, domaće su ipak posve druga kategorija. Jesen je idealno doba godine za ovakve divne stvari, za mirisne, utješne rolice, ali i svima omiljene buhtle ili krafne, makovnjače i ostale divotice od dizanog tijesta.”

ROLICE OD CIMETA

ŠTO TREBATE

Za tijesto

550 g glatkog brašna

½ žličice soli

70 g šećera

1 žlica sjemenki kardamoma

7 g suhog kvasca

270 ml toplog mlijeka

70 g omekšalog maslaca

1 jaje

Za nadjev

70 g šećera

70 g omekšalog maslaca

1 i ½ žlica cimeta

Za premazivanje

1 jaje

1 žlica vode

Za glazuru

1-2 žlice slatkog vrhnja

3 žlice šećera u prahu

KAKO PRIPREMATE

U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, šećer i kardamom (ja sam sjemenke grubo usitnila u mužaru, a možete koristiti i kardamom u prahu), sve promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto treba biti malo mekše, pa radnu površinu, dok mijesite tijesto, nemojte obilno posipavati brašnom. Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat, sat i pol.

Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom pa razvaljajte u obliku pravokutnika, na oko 1 cm debljine. Tijesto premažite omekšanim maslacem, pomiješajte šećer s cimetom pa ravnomjerno pospite po namazanom tijestu i zarolajte dužom stranom. Nožem izrežite na rolice debljine oko 3 cm i složite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, između rolica ostavite razmak. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko 40 minuta. Umutite jaje s malo vode pa premažite rolice. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite na 220°C oko 10 minuta, odnosno dok rolice ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (provjerite svoje rolice i ranije, po potrebi ih pecite malo kraće ili duže). Tople rolice možete preliti glazurom od slatkog vrhnja i šećera u prahu (u malo slatkog vrhnja dodajte par žlica šećer u prahu i miješajte dok ne dobijete finu glatku, gustu smjesu).