RECEPT

Tagliatelle s lososom

Recept bistroa&pizzeria Public, chef kuhinje Mato Pejić

Sastojci:

• luk
• češnjak
• pelati rajčice
• svježi bosiljak
• papar
• šećer
• sol
• svježi losos
• maslinovo ulje
• široki rezanci
• bijelo vino
• grana padano ribana
• maslac

Ako želite pripremiti jelo od tjestenine poput ovog iz Bistro Public, koristite tjesteninu Zlato polje valjane rezance s jajima.

Priprema: Prvo napravimo šalšu: popržimo sitno nasjeckani luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast, zatim u njega dodamo pelate rajčice koje smo prethodno kratko smiksali u blenderu. Začinimo sa šećerom kako bi ublažili kiselost rajčica, dodamo sol, papar, i sitno nasjeckani češnjak. Pustimo da se kuha na laganoj vatri sat i pol. Kada je gotova dodamo nasjeckane listove bosiljka.
Na maslinovom ulju kratko sa svih strana popržite kockice lososa da dobiju tanku koricu, zatim tavu deglazirate s bijelim vinom. U međuvremenu u kuhalu za tjesteninu stavite kuhati svježu tjesteninu, ali pazeći da se ne prekuha pošto tjestenini treba samo 2-3 min. U tavu s lososom sada dodamo 2dcl šalše, dodamo kuhanu tjesteninu sve začinimo s malo soli, svježe mljevenim paprom, malo češnjaka, pustimo da umak zajedno s tjesteninom malo kuha, po potrebi ako nam je umak pregust dodamo malo vode u kojoj smo kuhali tjesteninu. I na kraju završimo tjesteninu s ribanom grana padanom i maslacom. Poslužimo odmah u toplom tanjuru i po želji možemo još posipati sa ribanim grana padano sirom.

Za svoja savršena jela birajte tjesteninu Zlato polje. Napravljena od najboljeg zrna durum pšenice, ne raskuhava se, nije ljepljiva i ostaje čvrsta na ugriz. Valjani rezanci s jajima i valjani rezanci od špinata oduševit će i najzahtjevnija nepca.