DIZAJN INTERIJERA

Svoju djedovinu pretvorio je u krasan heritage hotel na Ugljanu. Vodimo vas u Dunatove dvore

Luksuzni smještaj u kojem se isprepliću tradicija lokaliteta i suvremeni elementi na najbolji mogući način

Ovih dana Hrvatska je postala bogatija za jedan krasan heritage hotel. Riječ je onom naziva Dunatovi Dvori koji se nalazi u općini Preko na Ugljanu, u blizini Zadra, i radi položaja svojim gostima omogućuje uživanje u ljepoti očuvanog prirodnog krajolika, kristalno čistom moru omeđenom šljunčanim plažama, bogatoj kulturnoj baštini. Kako doznajemo, vlasnik Stjepan Dunatov ovim je projektom ostvario dugogodišnju želju svoje obitelji, bez čije ljubavi i potpore danas ne bi bili ovdje gdje jesu.

Cilj je kako govori bio oplemeniti i revitalizirati djedovinu na kojoj je sada nakon više od desetljeća i mnogih imovinsko-pravnih problema, Preko dobilo novi hotel s četiri zvjezdice duge povijesti. Naime, ovaj je ljetnikovac 1912. godine dao sagraditi ugledni poduzetnik rodom iz Preka, Carlo Dunatov. Sagrađen je prema projektu zadarskog inženjera L. Pividorija, koji je uložio puno truda kako bi postigao savršenu ravnotežu neorenesansnih oblika te rustičnog prizemlja čiji elementi i danas krase ovu raskošnu vilu.

Očuvanje tradicije kao prioritet

Rekli bismo da svojim izgledom savršeno odgovara neoromantizmu, kao i ostale prigradske vile građene u Zadru u tom razdoblju. Njenu arhitekturu karakterizira pak pojednostavljena forma s bočno postavljenom dvokatnom ‘kulom’ uz jednokatnu kuću, a jedini dekorativni element bila je neogotička trifora te arkadice pod erkerom – istaknutim prozorom s bočne strane kuće.

Kada bismo promatrali njenu sliku iz 1927. godine, primijetili bismo dva različito usmjerena dvoslivna krova, dvostruki prozor na katu ‘kule’ te neogotičku triforu na erkeru. U ovom slučaju zanimljivo je napomenuti da je u ono doba s vanjske strane ogradnog zida postavljena niša koju krasi kip sv. Ante koji je zaštitnik putnika i izgubljenih stvari, kao da su predvidjeli da će ovaj ljetnikovac duge tradicije jednoga dana postati hotel u koji će posjetitelji dolaziti na odmor.

Nepretenciozan, ali luksuzni smještaj

Gledajući unutrašnjost i sami smještaj, Dunatovi dvori mogu se pohvaliti s nekoliko različitih soba. Sve one redom odišu elegancijom te pružaju privatnost i udobnost. Neke od njih gledaju na more, neke na bazen, a iz nekih se može izaći i u pravi mediteranski vrt. Sve sobe uređene su u modernom stilu s daškom zatečene tradicije. Njima dominiraju drveni detalji s dizajnerskim komadima namještaja, dok su kupaonice sinonim za prave male spa oaze.

Gastronomija je velika strast vlasnika

Kao jedan od neizostavnih elemenata u Dunatovim dvorima svakako je onaj gastro. Naime, gastro tradicija obitelji Dunatov nastala je upravo na Ugljanu, a nakon puno predanoga rada nastavljaju upravo ondje gdje je sve započelo. Gastronomija je ujedno strast vlasnika i chefa Stjepana Dunatova, za kojega je kvaliteta odlučujući kriterij, stoga je njihov restoran mjesto gdje se hrana vrhunskih okusa kombinira s besprijekornom prezentacijom i profesionalnom uslugom da bi za goste hotela stvorili nezaboravan doživljaj.

Kako je on napisao i kuharicu Mirisi i okusi dalmatinske kuhinje, osim u pripremi klasičnih jela, umjetnik je i u osmišljavanju novih specijaliteta, ali pri tome se drži svojih standarda: uvijek daje prednost regionalnom, sezonskom i domaćem. U kulinarskim pothvatima velika se pažnja u Dunatovim dvorima posvećuje nabavci svježih, autohtonih namirnica dok meni slažu od starinskih receptura otočkoga podneblja na najmoderniji način vrhunske gastronomije. A kako izgleda ovaj krasan novi hotel pogledajte u sklopu članka.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube