VIJEST

Danas se održava drugi globalni prosvjed učenika za klimu. Organizatorice su nam ispričale što od njega očekuju

Nakon prvog prosvjeda u ožujku, sutra se održava još jedan veliki School Strike 4 Climate prosvjed koji organiziraju zagrebačke učenice

School Strike 4 Climate je poznati globalni pokret srednjoškolaca koji je pokrenula 16-godišnja Greta Thunberg. Radi se o aktivističkom pokretu koji za cilj ima osvijestiti ozbiljnost globalnog zatopljenja i klimatskih promjena koje je ono donijelo, ali i pozvati na akciju da ga spriječimo. Svoje prvo hrvatsko izdanje ovaj je prosvjed imao 15. ožujka ove godine, a organizirale su ga ga 17-godišnje Laura Skala i Lea Janja Tomić te 18-godišnja Gabriela Matić iz Privatne klasične gimnazije.

Djevojke organiziraju i sutrašnji prosvjed koji će ujedno biti i drugi veliki globalni prosvjed učenika za klimu u kojem sudjeluje 107 zemalja svijeta. Pokretačica inicitaive Greta Thunberg na svom je Instagramu pozvala sve da se pridruže prosvjedu, a tim povodom Lea Janja Tomić ispričala nam je što su do sada postigl i u Hrvatskoj i što očekuju od sutrašnjeg prosvjeda.

View this post on Instagram

Global strike on May 24th. 1263 places in 107 countries. And counting. Everyone is welcome. Everyone is needed. Find your closest strike or register your own at link in bio and follow @fridaysforfuture for updates. Please spread the word! #FridaysForFuture #ClimateStrike #SchoolStrike4Climate

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Primjeren datum prosvjeda

Ovog vikenda održavaju se izbori za Europski parlament, što je jedan od razloga zašto se prosvjed organizira baš sutra i to na globalnoj razini. “Ovaj je datum odabran za drugi globalni prosvjed zato što je točno u vrijeme EU izbora i ovim prosvjedom se također želi potaknuti mlade da glasaju za one koji će napraviti sve što mogu za našu budućnost i Zemlju”, kaže Lea. Prosvjed počinje sutra u 14:30 na Europskom trgu odakle se ide na Tomislavov trg, no još uvijek ne znaju kakav će biti odaziv.

Ovim prosvjedom želimo potaknuti mlade da glasaju za one koji će napraviti sve što mogu za našu budućnost i Zemlju

“Može nas doći 50, a može i tisuću. Ja se nadam da će doći što više jer je zadnji prosvjed ove školske godine, ali naravno i jer je bitno da svi sudjeluju u ovome”, kaže Lana. Školska godina je pri kraju, a maturanti su već završili svoje srednjoškolsko putovanje i pripemaju se za državnu maturu i baš zbog toga oragnizatorice se boje da će odaziv biti manji nego na prvom prosvjedu na kojem je bilo oko tisuću ljudi.

“Definitivno je nezgodno vrijeme za prosvjed jer je samo dva dana nakon norijade i sigurno će biti puno manje ljudi. Iako znamo da će mnogi još biti jako umorni ili imati pripreme nadamo se da će ipak moći odvojiti dva sata i boriti se s nama.”

Pritisak na političare još nije urodio plodom

Prvi prosvjed ujedinio je učenike Zagreba, Splita, Varaždina, Križevaca, Pule, Visa i Osijeka, a i na ovom se očekuje uključenje drugih gradova. Cilj prosvjeda je, dakako, i pritisnuti političare da napokon adresiraju krizu u kojoj se nalazimo i poduzmu mjere kako bi se spriječila ekološka katastrofa i daljnje globalno zatopljenje. No, kako nam kaže Lea, promjena još uvijek nema.

Nadamo se da će uvažiti glavni zahtjev, a to je da proglase klimatsku krizu

“Nažalost, kao i mnoge druge zemlje nismo još ništa uspjeli. Neki su reagirali i podržali, a neki su rekli da će se početi baviti ovom temom, ali ipak ništa. Nadamo se da će uvažiti barem jedan glavni zahtjev koji zapravo obuhvaća i sve ostale, a to je da proglase klimatsku krizu. Engleska ju je proglasila, a još par država razmišlja o tome. To je za sada najbitnija stvar.” Učenicima se možete pridružiti i vi, neovisno o tome jeste li školarci. Svi sudjelujemo u promjeni.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba