KAZALIŠTE

Sutra je premijera predstave Trnoružica, a Petra nam je ispričala kako je iza scene

Izvedbu jedne od najpoznatijih bajki na svijetu u petak ćete moći premijerno pogledati u Kazalištu Trešnja, a mi smo dobile nekoliko fotki iza scena

Trnoružica u verzijama Charlesa Perraulta i braće Grimm jedna je od omiljenijih bajki na svijetu. Svi smo ju čitali ili gledali kao klinci, a priča je zabavna čak i kad je se sjetite kao odrasli. Sutra će se u kazalištu Trešnja održati premijera s Petrom Kurtelom u glavnoj ulozi koja nam je poslala par fotki i ispričala ponešto o novoj predstavi.

Trnoružicu ilustriraju cvjetne vile

Poetski dramaturg koji je adaptirao ovu verziju Trnoružice je Ivan Leo Lemo. Odlučio je sačuvati glavne elemente priče, no uključio je i maštu i neke nove epizode s novim likovima. Primjerice, Trnoružicu ilustriraju cvjetne vile od kojih je svaka nazvana po jednom cvijetu, a princeza Ružica je njihovo kumče.

Glavnu ulogu u predstavi ima Petra Kurtela koja se, kako kaže, nakon porodiljnog navikla na povratak glumi brže nego što je očekivala. “Sve je već nekako bilo tu. I glas i polet i entuzijazam.” U ulozi cvjetnih vila uz Petru su Ana Vučak Veljača, Dubravka Lelas, Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar, Tena Jeić Gajski, Karla Brbić, Ivana Bakarić te Tamara Garbajs.

Pripreme su trajale mjesec dana

Kako nam kaže Petra, pripreme su trajale mjesec dana, vrlo aktivno, predano i zgusnuto. S obzirom na malo neobičnu priču, pitale smo ju što joj je bilo najviše zanimljivo za vrijeme proba. “Jedna je glumica nekoliko dana bila spriječena doći na probe, a baš su se radile koreografski zahtjevne scene pa sam uskočila na njezino mjesto kako bih drugima olakšala. Bilo je zanimljivo baciti pogled na predstavu iz drugog kuta, a njezin tekst mi se i danas vrti po glavi.” rekla nam je.

Posebnost ove verzije Trnoružice je i ta što se saznaje tko je zapravo bio mladić koji se probio kroz ružino trnje i probudio Ružicu poljupcem nakon stogodišnjeg sna. Baš to su i Petri najdraže scene: “Jako mi se sviđaju scene koje prikazuju životni put mojeg princa, koji u ovoj našoj dramatizaciji nije princ nego jedan poseban mladić.”, dodala je.

Ističe esencijalnu važnost ljubavi

Ova priča mnogima je jedna od najdražih iz djetinjstva, a s time se slaže i Petra. “Volim bajke i mnoge su mi drage, ali kad su u pitanju princeze, Trnoružica mi je oduvijek bila favorit. Iako s Reljom još nismo krenuli sa čitanjem, ali kad krenemo, Trnoružica i Ježeva kućica biti će prve na redu.”

Ova verzija Trnoružice bit će zanimljiva svim generacijama, a predivne boje i scenografija za koju je zaslužna Vesna Režić svima će dugo ostati u sjećanju.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba