HRANA

Super sendviči s majonezom po receptu chefa Maria Mihelja

FOTO: Press

Majoneza je Hrvatima jedan od omiljenih namaza koji popravlja okus svakog sendviča, a mnogi je vole i u salatama

Trećina Hrvata sendvič ne može zamisliti bez majoneze. Podjednako ju vole muškarci i žene, a najviše ljubitelja majoneze živi u Zagrebu i okolici, dok se Osječani hvale kako ju upravo oni najviše vole jesti za doručak. Ljubav Hrvata prema majonezi potvrđuju i podaci istraživanja Ipsos Pulsa. Naime, 33,4% ispitanika sendviču dodaje majonezu gotovo svaki put, dok je 48% ispitanika u sendvič dodaje povremeno.

Nije važno jedemo li pecivo sa sjemenkama u kombinaciji s kozjim sirom, rikulom i pršutom ili sa zimskom salamom i paprikom, svaki sendvič ima bolji okus i sočnost sa Zvijezda majonezom koja se i danas izrađuje po tradicionalnoj recepturi, od svježih žumanjaka i bez konzervansa.

Četiri sendviča po receptu chefa Mihelja

Press

Osim što je majoneza super dodatak u salatama, treba znati kako pravilno kombinirati namirnice za sendvič s majonezom koji tako postaje prava gastro senzacija, nutritivno bogat obrok te odličan izbor za gablec. Upravo to otkrio je chef Mario Mihelj iz zagrebačkog restorana El Toro u Zvijezdinom “Servisu za sendviče”.

Osmislio je četiri sendviča koja je popravio s dodatkom Zvijezdine delikates majoneze koja je kremaste, guste i bogate teksture. Za one koji vole malo pikantniju hranu sendvič pobrinula se Zvijezdina Ultra hot čili majoneza, a gurmani će uvijek rado izabrati Zvijezda majonezu slaninu. Budući da ljeto samo što nije stiglo, light majoneza ili ona s jogurtom razveseliti će ljubitelje lakšeg okusa.

Kako biste si pripremili ukusan sendvič s majonezom koji možete pripremiti za svoj gušt ili za druženje s prijateljima i obitelj, chef Mario Mihelj otkrio je četiri super recepta.

CEZAR SENDVIČ U MLIJEČNOM PECIVU

Press

Sastojci:

• mliječno pecivo 1kom
• romana salata 50g
• parmezan u komadu 20g
• panceta 50g
• pileći file 120g
• Zvijezda delikates majoneza 50g
• jogurt tvrdi 50g
• jabučni ocat 30g
• med livadni 20g
• senf 20g
• sol
• papar
• timjan
• dimljena paprika

Priprema:

Priprema ovog sendviča nešto je zahtjevnija jer ima više radnji i tehnika pečenja. Krenimo prvo s hladnim elementima. Parmezan narežemo na tanke listiće, romanu salatu očistimo, operemo i posušimo tu ju stavimo sa strane za kasnije. Lagani cezar umak za sendvič priprema se tako da majonezu, jogurt, senf, ocat i med pomiješamo s malo soli i papra. Treba pripaziti da ne miješamo prejako kako ne bismo razbili teksturu samog umaka.

Pileća prsa začinimo sa soli, paprom, timjanom i dimljenom paprikom. Ako imate omiljeni začin, slobodno ga zamijenite za neki od navedenih. Pancetu narežite na tanko te na zagrijanoj tavi pecite zajedno s piletinom. Kada panceta postane hrskava, izvadite je iz tave, a piletinu nastavite peći. Treba pripaziti na temperaturu same tave da ne bude prejaka i da panceta ne izgori, a samim tim i masnoća koju panceta pusti i postaje gorka što se sve može prenijeti na piletinu.

Ako vam je lakše i jednostavnije, pecite odvojeno ili sve ubacite u pećnicu i na 170°C pecite lagano dok ne dođete do istog rezultata. Sad kad imamo sve elemente, možemo zagrijati pecivo i složiti sendvič – prvo stavimo romanu salatu pa na nju tanko rezanu piletinu, hrskavu pancetu, listiće parmezana i na kraju sve prelijemo cezar umakom.

TUNA TATAKI U CRNOM KRUHU

Press

Sastojci:

• tuna 120g
• kruh crni 150g /2 šnite
• wasabi prah 10g
• limeta 0,5kom
• daikon kiseli (bijela rotkva) 30kg
• komorač 50g
• Zvijezda delikates majoneza 100g
• sol
• papar
• bijeli sezam
• sezam ulje

Priprema:

Super lagani sendvič za sve koji vole tunu i okuse Azije. Krećemo od same tune koja mora biti svježa i obrađena. Zatim ćemo ju začiniti sa soli i paprom i sa svih strana uvaljati je u sezam. Wasabi prah pomiješamo s malo vode te dobijemo zelenu pastu, koju ćemo pomiješati s majonezom i sokom limete. Svježi komorač narežemo što tanje, ako vam je pri ruci mesoreznica, iskoristite je. Još daikon narežemo na tanke šnite i spremni smo za pečenje tune.

Na zagrijanu tavu stavimo sezam ulje te tunu koju lagano pečemo sa svih strana dok sezam ne dobije rumenu boju sa svih strana. Kruh ugrijemo na tavi te wasabi majonezu pomiješamo sa komoračem da dobijemo kremastu salatu koju stavljamo na topli crni kruh, zatim na to komadiće rezane tune i daikon.

ROAST BEEF U KUKURUZNOM KRUHU

Press

Sastojci:

• juneći file 120g
• kukuruzni kruh 150g/ 2šnite
• medvjeđi luk 30g
• radič crveni 20g
• sir škripavac 50g
• hren svježi 10g
• senf 30g
• majoneza 50g
• sol
• papar

Priprema:

“Ovo je meni najdraži sendvič”, kaže Chef Mario. Prvo ćemo marinirati meso, koje ćemo namazati senfom, posoliti, popapriti i nauljiti te ćemo ostavit meso da se malo marinira na sobnoj temperaturi. Krećemo s pripremom umaka na bazi majoneze – svježe ribani hren i sitno kosani medvjeđi luk dobro izmiješamo te ostavimo sa strane. Sir škripavac narežemo na tanke šnitice, radič salatu operemo osušimo s par listova medvjeđeg luka. Kada je sve spremno, krećemo peči meso.

Na zagrijanu nauljenu tavu stavimo marinirani file ta ga lagano pečemo dok ne bude medium rare ili 60°C. Ostavimo meso da se odmori i ohladi, tek tada je spremo za rezanje i slaganje sendviča.Na zagrijani kruh stavimo malo umaka zatim radič, na radič sir pa tanko narezano meso i na sve to malo naribamo svježeg hrena i sitno kosanog medvjeđeg luka.