HRVATSKI BREND

Što kažete na ljute umake sa šljivom ili višnjom? Upoznajte slavonski brend Ljutoteku

Iza njega stoji jedna simpatična obitelj iz Vinkovaca

FOTO: Ljutoteka

Iza njega stoji jedna simpatična obitelj iz Vinkovaca

Od brendova nakita preko onih s kolekcijama odjeće pa do brendova namještaja i igračaka, u novoj rubrici Super1 vas upoznaje s novim brendovima koje neumorno pokreću hrvatski kreativci

Ime brenda: Ljutoteka

Tko: Tata Zvonko i njegove kćeri Dinka i Martina, veliki ljubitelji čilija i ljute hrane. U potpunosti žive Ljutoteku, a u slobodno vrijeme pričaju o unapređenju poslovanja, novim receptima i proširenju asortimana. Magičan svijet čilija i ljubav prema njemu im pomaže da prebrode sve zapreke, od globalne pandemije do zida birokracije. Svima je poznato da biti poduzetnik u Hrvatskoj nije lako, ali kada uspijete savladavati zapreke na ovom životnom maratonu nagrada je velika. Najljepše je, poručuju, kada vidite da su ljudi zadovoljni vašim proizvodima, da se vraćaju po svoje favorite i preporučuju vas drugima.

Što: Ljuto, ljuće i najljuće. Svako nepce može sebi pronaći odgovarajuću razinu ljutine kao i okus. Ako ste ljubitelj slatko ljutih umaka blago ljuta Jalapeno paprika dolazi u različitim varijacijama s okusom višnje, šljive i meda. Iako svi umaci idu uz baš svako jelo ova trojka je idealna za mesna jela te posebno uz deserte. Za fanove klasike u ponudi se naravno našao i Habanero u original verziji te Habanero Đumbir sa svojim pikantnim šmekom. Roštilj majstore neće zaobići Borg BBQ umak s okusom dima koji je za marinadu dušu dao. Ponuda je ove godine proširena s popularnim Sriracha umakom u blažoj i opako ljutoj verziji. Tko voli Srirachu, ovi umaci ga neće razočarati.

Ljutoteka

U top ljutoj kategoriji za ozbiljnije ljutomane se našla poznata Carolina reapper i njezin konkurent 7pot. To su već ozbiljnija posla, ali ako ne podnosite ekstremne ljutine kap ovih umaka u tanjuru će ozbiljno popraviti okus jela s vrlo specifičnom aromom. Čili kojeg uzgaja Ljutoteka tim nije tretiran kemijskim sredstvima, a umaci ne sadrže umjetne dodatke. Ponuda se proširuje postupno i polako jer im je najvažnija kvaliteta proizvoda i pomno odabrana receptura s kojom se puno eksperimentira dok se ne kaže: bolje od ovoga ne može!

Kada: Ljubav prema ljutom je oduvijek bila prisutna i prenijela se s oca na kćeri još u djetinjstvu. Svaki segment Ljutoteke se zapravo slagao kroz čitav životni vijek, od vikendice gdje su se 2017. godine smjestili plastenici do kuhinje koju danas ne bi imali da je tata Zvonko nije sam sagradio godinama unazad, za neku sasvim drugu primjenu. Sada se tamo kuha i susjedi plaču od mirisa čilija već na ulazu u dvorište. Ljute umake su naručivali iz cijelog svijeta kao i od domaćih proizvođača, svi su iz zanimali jer je baš svaki ljuti umak jedinstven i poseban, pa se sve to trebalo i probati. Kako je vrijeme odmicalo ideja o pokretanju ovog posla je zapravo došla sasvim prirodno, dok se nisu sve kockice posložile. Pokazalo se kao najbolja ideja jer se radi o cjeloživotnom projektu koji ima mogućnosti za stalni rast i proširenje.

Ljutoteka

Zašto: Svijet čilija je fascinantan, njegovi plodovi su iznimno zdravi i imaju toliko benefita za zdravlje, a ljudi toga nisu u potpunosti svjesni. Lifestyle današnjice je nevjerojatno brz i pokazuje da će u budućnosti biti još brži. Ako mislimo opstati i omogućiti si normalan život nužno je obratiti pozornost na zdravu prehranu, a čili je za to kao stvoren. Ovoj obitelji je cilj popularizirati sve blagodati čilija i uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu. Ljudi često imaju otpor prema čiliju jer smatraju da je agresivan i nezdrav što je dijametralno suprotno od istine. Činjenica je da je čili izrazito zdrava namirnica i u velikom broju svjetske kuhinje je već odavno integrirani sastojak. Ima analgetsko, antioksidativno, protuupalno, anoreksično i antitumorsko djelovanje. Odličan je za dijabetičare, pomaže u mršavljenju i održavanju kilaže… Na Ljutotekinu kućnu adresu su znali dolaziti srčani bolesnici po malu bočicu Caroline koju bi onda sa sobom nosili u džepu.

Ideja obiteljskog posla i samostalnosti je teška, ali i prekrasna. Najljepše je, slažu se, kada s članovima obitelji surađujete i radite na ovako velikom projektu. Onda ona ‘do kraja života’ ne zvuči strašno već vam grije misli, raspiruje maštu, svaki novi prijedlog i zadatak je nešto što radite s istinskom radošću jer znate da to stvarate za sebe i svoju obitelj. Nikakav posao vam ne predstavlja problem, a svaka prepreka iskušava vašu volju i čini vas u konačnici boljom osobom. Obiteljski odnosi se poboljšavaju i povezujete se na do tad neprepoznatljiv način. Čili spaja ljude, a to mogu potvrditi iz vlastitog iskustva.

Može se razgledati i kupiti: Glavno mjesto kupovine je webshop. Na toj adresi vrlo jednostavno možete naručiti umake koji vam u kratkom roku stižu na adresu. Za Vinkovce i okolicu je besplatna dostava. Ako se nađete u Vinkovcima navratite na kućnu adresu Duga ulica 27 gdje se, ako želite, možete podružiti s članovima Ljutoteke i saznati nešto više o ponudi, uzgoju čilija i njegovoj konzumaciji. Sve informacije možete dobiti iz prve ruke.

Ljutoteka

Ljutoteka surađuje s nekoliko trgovina te u zadnje vrijeme nakon blokade tržišta opet stvara nove suradnje. Za sada proizvode možete kupiti u ovim trgovinama; Gastro shop Pomalo (ul. Miljenka Bratoša 30, Dubrovnik i Ozaljska ul. 102, Zagreb), Grincajg (Trg Kralja Tomislava 13, Samobor) Mali dolac (Vlaška ul. 45, Zagreb), Kuća hrvatske hrane Crotaste (ul. Augusta Cesarca 5, Zagreb), Mesoprerada (svih 12 poslovnica u Slavoniji i Baranji). Za Osječane postoji jedna odlična platforma online tržnice Plodovi.hr. gdje na području grada možete naručiti Ljutoteka umake i ostale proizvode domaćih proizvođača. Ljutoteku pratite na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) preko kojih također možete napraviti narudžbu.

Cijene se kreću: Sedam od deset ljutih umaka su 30 kuna, a kako ljutina rapidno raste, tako rastu i cijene do maksimalno 70 kuna. Ljuće paprike je teže uzgojiti i što je ljutina veća, paprike su manje i time zahtjevnije prilikom berbe jer oduzimaju više vremena. Najljuće paprike imaju i više kapsaicina, molekulu koja čini ovaj plod toliko zdravim. Što ljuće, to zdravije, naravno uz umjerenu konzumaciju.