VIKEND RECEPTI

Što kažete na čokoladni kolač s pivom? Mihaela s bloga Bite It Quick dala nam je fora recept

FOTO: BITE IT QUICK

Danas vam predstavljamo još jedan čokoladni recept kojem nećete moći odoljeti

Vjerojatno ni u najluđim snovima niste mislili da ćete imati baš toliko vremena za isprobavanje novih recepata, ali imate ga. Ovaj vam vikend predlažemo da se okušate u pripremi jednostavnog čokoladnog kolača s Guinness pivom, koji smo pronašli na blogu Bite It Quick.

Čokoladni kolač s Guinness pivom

ŠTO TREBAMO?

Biskvit

120 grama maslaca sobne temperature
100 grama šećera
100 grama smeđeg šećera
2 velika jaja sobne temperature
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
150 grama glatkog brašna
20 grama gustina
50 grama kakaa u prahu tamni, alkalizirani (Lidl Castello, Dr. Oetker)
1 čajna žličica sode bikarbone 5 g
½ čajne žličice soli
120 grama Guinnessovog piva ili bilo kojeg drugog Stout piva
80 grama vrhnja za šlag s mliječnom masti, sobne temp.

Čokoladna glazura od krema sira

80 grama maslaca omekšanog
100 grama krem sira omekšanog
120 grama šećera u prahu prosijanog
15 grama kakaa u prahu
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

KAKO PRIPREMAMO?

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pekač za kruh dimenzija 22 x 11 centimetara ili slični, namastite i obložite papirom za pečenje. Električnim mikserom izmiksajte maslac i šećere na srednjoj brzini dok ne postane kremasto, oko dvije do tri minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdjele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte još oko jedne minute. Dodajte vaniliju.

Mikserom na maloj brzini dodajte suhe sastojke u tri navrata naizmjenično s pivom i vrhnjem (suhi-pivo-suhi-vrhnje-suhi). Ulijte smjesu u pripremljeni pekač i pecite 45 do 55 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ako koristite pekač tamnije/crne boje, počnite s provjerom na 40 minuta.

Ostavite da se kolač ohladi u pekaču 10 minuta, a zatim ga nježno izvadite i stavite na stalak za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, razmažite glazuru po vrhu.

Za glazuru u velikoj zdjeli pomoću električnog miksera izmiksajte krem sir jednu minutu velikom brzinom dok ne bude potpuno kremast. Umiksajte omekšali maslac sve dok se ne sjedini. Dodajte šećer u prahu, kakao, ekstrakt vanilije i sol te miksajte na srednje jakoj brzini dok se sve ne sjedine i bude kremasto. Razmažite preko ohlađenog kolača.