GASTRO

Što je popularni Veganuary i kako ga pratiti? Blogerica Martina Đođo ima genijalni besplatni vodič

Razgovarali smo s mladom programerkom i vege blogericom te doznali što ju je motiviralo za objavljivanje iscrpnog vodiča kroz mjesec dana veganstva

FOTO: Aleksandar Selak

Razgovarali smo s mladom programerkom i vege blogericom te doznali što ju je motiviralo za objavljivanje iscrpnog vodiča kroz mjesec dana veganstva

Martina Đođo ima 26 godina, dolazi iz Zagreba, studirala je matematiku i računarstvo te radi kao programerka u jednoj agenciji. No, povod našeg današnjeg razgovora nije vezan uz IT industriju, odnosno njezin posao, već jedan od njezinih hobija – gastro bloganje. Na svom Instagram profilu @cookie.djo redovito dijeli zanimljive veganske recepte, a kao poklon svojim pratiteljima – i svim zainteresiranima – početkom godine objavila je doista iscrpni, ali ujedno i besplatni vodič kroz Veganuary. Ako za taj pokret još nikad niste čuli, evo Martininog kratkog pojašnjenja; riječ je o izazovu koji poziva što više ljudi da isprobaju veganstvo u siječnju (eng. Vegan + January = Veganuary).

Svrha je izazova da što više ljudi proba veganstvo

Aleksandar Selak

A da ne bi bilo zabune, veganska je prehrana ona bez ikakvih proizvoda životinjskog podrijetla, bez mesa, sira, mliječnih proizvoda, maslaca, jaja i meda. Takav način prehrane, pojašnjava nam, nije okrutan prema životinjama i čuva njihove živote, održiviji je za okoliš (masivni uzgoj životinja za mesnu i mliječnu industriju jako zagađuje okoliš) te je povoljan za zdravlje – pod uvjetom da izbjegavate tzv. junk hranu.

Veganske kampanje znaju biti oštre, što je apsolutno opravdano, no nekad ne prolazi kod tvrdoglavih ljudi

“Da sumiram, svrha Veganuaryja je da što više ljudi proba veganstvo i istraži njegove dobrobiti za život, dok u isto vrijeme u tih mjesec dana svi ti ljudi zapravo i naprave promjene značajne za okoliš i svijet. Sami je pokret nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu još 2014., na zapadu je već dobro poznat i ima puno sudionika svake godine, a sada se sramežljivo javlja i kod nas”, priča Martina. Dalje u razgovoru nam priča kako je točno došla na ideju da sama pripremi vodič, koliko ga je dugo radila i kako to da besplatan.

“Na samom kraju prosinca probudila sam se s tom idejom u glavi, ali je ona zapravo sažetak onoga što pokušavam napraviti sa svojim Instagram profilom, a to je da kroz blagi pristup probam približiti vegansku prehranu ljudima oko sebe. Veganske kampanje često znaju biti oštre, što je apsolutno opravdano, no nekad ne prolazi kod tvrdoglavih ljudi, a takvi su ovi naši većinom, dapače, razvija averziju”, tvrdi.

Vodič na 46 stranica donosi 32 veganska recepta

Aleksandar Selak

Zato je, doznajemo, odlučila napraviti vodič koji će ljudima dati na pladnju sve što im treba da probaju, tako da se nitko ne može izvući s onim ‘ne znam kako’. Radila ga je, priča, desetak sati: jedan četvrtak prije posla napravila je okvirni nacrt sadržaja i osmislila dizajn, a poslije posla i u petak ujutro pisala sadržaj i finalne dorade. Naglašava da je besplatan jer mu cilj nije zarada već to da popularizira vegansku prehranu i privuče ljude da ga downloadaju, pročitaju i, nada se, primijene.

Vodič ima 46 stranica i sadrži upute o kupnji namirnica koje se ne nalaze baš često na svejedovom popisu za kupovinu (primjerice, gdje je dobar i jeftin tofu), ima prijedlog jelovnika za svaki dan (doručak, ručak, večera) te recepte koji su spomenuti u jelovnicima (plus bonus recepti koji možda nekome, dodaje Martina, dobro dođu, poput energetskih pločica, ukupno 32 recepta). Uz to, vodič sadrži i neke male informacije i zanimljivosti kojima je cilj dodatno pojasniti motive veganske prehrane. Namijenjen je, pojašnjava nam sugovornica, onima koji razmišljaju o prelasku na veganstvo, a trebao im je dodatni poticaj i neki lagani start. Potajno se, kaže, nada da je mu je namjena malo šira, odnosno da će potaknuti i neke tvrđe svejede koji negdje duboko u sebi znaju da sve to skupa ima smisla.

O predrasudama vezanim uz veganstvo i zašto ne stoje

Aleksandar Selak

Na tom tragu, pitali smo je i postoje li neke uvriježene predrasude o veganstvu koje bi naročiti voljela demantirati. “Htjela bih da ljudi uvide da veganstvo nije skupo i komplicirano. Naravno da može biti, kao i bilo koji drugi životni stil, ali apsolutno ne mora. Tofu je jeftiniji od ‘kvalitetnog’ mesa, lokalno i sezonsko povrće i voće je jeftino, grahorice su jeftine. Što se tiče kompliciranosti, samo naučiš spremati tofu, što nije komplicirano, i onda možeš sve. U svojim receptima koristim vrlo malo nekih egzotičnih sastojaka, sve su to namirnice koje su lokalne i sezonske, znači lako dostupne na tržnici ili u običnoj trgovini”, odgovara nam.

Tofu je jeftiniji od ‘kvalitetnog’ mesa, lokalno i sezonsko povrće i voće je jeftino, grahorice su jeftine.

Nismo mogli odoljeti, a da ja ne pitamo za njezine omiljene recepte iz vodiča koje ćemo, priznajemo, onda prve pohrliti probati. “Jako volim recept za burgere od cikle. On mi je često adut za prezentaciju veganske hrane zagriženim svejedima, te recept koji se zove General Tso tofu za tofu u finom ljepljivom umaku koji može razbiti svačije mišljenje da tofu nije ukusan. I obavezno slatko na kraju, recept za fererro tart, jako jednostavan i brutalno fin kolač s lješnjacima i čokoladom”, priča s osmijehom.

Već je i uvođenje dva ili tri veganska dana korak u pravom smjeru

Aleksandar Selak

Razgovaramo i o širim konotacijama i primjeni ovog izazova, pa Martinu pitamo može li samo jedan mjesec bilje prehrane napraviti neku razliku, potaknuti ljude na promjenu, a ona nam ekspresno odgovara – može. To je, tvrdi, dovoljno dug period da se isprobaju biljni recepti, da se pogleda koji dokumentarac, da se usadi to sjeme nelagode radi okrutnosti prema životinjama i radi zagađivanja okoliša. Čak i ako netko ne prijeđe u potpunosti na vegansku prehranu, dodaje, već ima dva do tri veganska dana, što je super za početak.

Na kraju razgovora, Martinu smo zamolili da naše eventualne neodlučne čitatelje pokuša motivirati da isprobaju Veganuary izazov. “Naglasila bih da u jednom mjesecu veganske prehrane čovjek može spasiti oko 30 životinja od okrutne smrti, sačuvati više od 33 tisuće litara vode, smanjiti svoj ugljični otisak, značajno smanjiti unos lošeg kolesterola te spasiti više od 80 kvadrata šume od krčenja. Zato zanemarite malo svoju ugodu i strah od nepoznatog, uključite se u Veganuary i saznajte kako ugodno, ukusno i ispunjavajuće veganstvo može biti”, poručuje, a mi ćemo samo dodati da još uvijek nije kasno uključiti, kao i to da vas ohrabrujemo da ovaj vodič koristite kroz bilo koje druge mjesece u godini.