Nove mame

omogućava A1

Što bebe žele: nekoliko stvarno korisnih savjeta oko prvog kupanja, prve dohrane i prve temperature

Novim mamama mogao bi pomoći savjetnik stručnjaka – pedijatara i nutricionista – o prvima danima brige za bebu

Neke stvari, bez obzira na godine, naprosto više manje svi imamo. Među takvima je i fotografija izlaska iz rodilišta. Jer nema te obitelji koja nije ovjekovječila onaj neprocjenjivi trenutak čiste sreće kada beba iz rodilišta krene kući. Po dolasku u obiteljsko gnijezdo za roditelje kreće novi život u kojem moraju usvojiti mnogo novih stvari, napraviti mnogo prilagodbi i pronaći odgovore na mnoga pitanja u svezi njege, zdravlja i prehrane bebe. Kako bismo prije svega pomogle roditeljima, uz pomoć stručnjaka – pedijatara i nutricionista – napravile smo koristan savjetnik.

1. Njega djece

Kako njegovati nježnu i osjetljivu dječju kožu pitanje je koje muči mnoge nove mame. Dječja je koža pet puta tanja od kože odraslih, neotporna je, osjetljiva na utjecaje iz okoline, lako se isušuje te stoga, posebice do četvrte godine života, zahtijeva posebnu njegu. Osim što je važna redovita i temeljita higijena, važno je i čime njegujete dijete jer neodgovarajuća sredstva za pranje i njegu mogu promijeniti pH kože, te je učiniti suhom, crvenom i oštećenom.

pixabay

Osjetljiva koža beba

Tek rođene bebe nemaju dovoljno zaštitnog sloja masnoće na svojoj koži zbog čega koža brže gubi tekućinu i isušuje se. Bebina koža ne proizvodi melanin, a budući da joj nedostaje vlastita zaštita, mala djeca ne smiju izravno na sunce. To pravilo vrijedi i zimi! U malih beba još ne rade žlijezde znojnice, a tek od treće godine života tijelo može regulirati vlastitu temperaturu. Koži novorođenčeta nedostaje kiseli zaštitni sloj koji štiti stanice od štetnih utjecaja okoline, bakterija i gljivica. Bebina koža ima takozvani „neutralni pH“. Tek nakon šest tjedana života pH vrijednost postaje kiselija pa tako i koža postaje otpornija. Koža novorođenčadi zbog toga je relativno propusna – i za boju s odjeće ili za sredstva koja izbjeljuju odjeću. Stoga je potreban oprez i kod odabira odjeće za djecu, a najbolja je ona od prirodnog tekstila koji jamče kvalitetu bez štetnih tvari.

Savjeti za njegu beba

 • Za kupanje male bebe najbolje je odabrati samo čistu vodu. Za njegu kože dojenčeta može se u vodu staviti nekoliko kapi maslinova ulja, ali izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune. Nisu dobre ni pjenušave kupke, posebice tijekom prve godine života, jer one odstranjuju prirodna ulja s kože. Temperatura prostorije treba biti oko 24 stupnja Celzijusova, a temperature vode oko 37 stupnjeva.
 • Nakon kupanja jako je važno nježno osušiti pregibe kože ispod pazuha i brade, između nogu, iza ušiju te u pelenskom dijelu. Nabore na koži sušite laganim pritiskanjem i nemojte ih trljati. Donji slojevi kože još nisu srasli i osjetljivi su.
 • Kosa se ne mora prati prilikom svakog kupanja, a ako tijekom prve godine života odlučite djetetu kosu prati šamponom, birajte one koji ne sadrže sintetske mirise i boje niti iritirajuće konzervanse.
 • Uživajte u kupanju vaše bebe. Neka to bude pravi mali ritual i činite to otprilike uvijek u isto vrijeme. Kod kupanja nemojte činiti nagle pokrete da ne preplašite bebu. Ne zaboravite pri kupanju maziti svoju bebu, a kad god je moguće pustite mališane da budu goli. Bebe vole mahati rukama i nogicama, a podražaji svježeg zraka, osim što potiču rast stanica u koži, čine je i otpornijom.
 • Ako dijete plače tijekom kupanja, pokušajte ostati smireni i taj osjećaj prenesite i na dijete. Za kupanje djeteta dovoljno vam je 10 minuta, sve više je previše.
 • Djetetovu odjeću perite odvojeno od odjeće ostalih članova obitelji. Ne koristite agresivne deterdžente i omekšivače jer mogu iritirati dječju kožu i izazvati alergije. Birajte odjeću od pamuka, izbjegavajte pernate prekrivače.
 • Hidratantnim kremama ili losionima mažite ona mjesta gdje je koža suha. Ne preporučuje se da ulja nanosite po cijelom tijelu! Ona sadrže premalo vode i mogu isušiti kožu.

2. Kada i kako započeti s dohranom

pixabay

Najčešća dvojba novih mama vezana je za vrijeme započinjanja dohrane te vrstu i način uvođenja novih namirnica. Za uvođenje dohrane ne postoji određeni dan ili tjedan starosti dojenčeta, već vremensko razdoblje u kojem je najveći broj dojenčadi fiziološki, imunološki i neuromotorno zrelo za prihvaćanje novih namirnica.

Dohrana ne bi trebala započinjati prije navršenog 17. tjedna života, a s uvođenjem novih namirnica trebalo bi se započeti najkasnije do 26. tjedna djetetove starosti. Osim toga, u razdoblju od 5. do 10. mjeseca (obuhvaćeno je i preporučeno razdoblje započinjanja dohrane) djeca počinju pokazivati interes za namirnice koje su različite od mlijeka, postaju otvorena za nove okuse i teksture hrane, a s rastom zubi postupno počinju razvijati i sposobnost žvakanja.

Ako se zakasni s uvođenjem dohrane, odnosno preskoči djetetova zainteresiranost, moglo bi doći do toga da dijete teže prihvaća nove okuse i krutu hranu, pa počne odbijati žvakati namirnice.

S čime krenuti

Nema pravila koje govori s kojom namirnicom treba započeti prehranu, ali je važno da se nemliječne namirnice uvode postupno i pojedinačno. Odabir namirnice ovisi o podneblju, tradiciji i prehrambenim navikama u pojedinoj zemlji. Ipak, dojenče obično radije prihvaća prirodno slatku nego slanu hranu. Potrebno je postupno nuditi i ostale namirnice koje će dijete nakon ustrajnog nuđenja ipak prihvatiti, a ta je raznolikost, naravno, nužna. Kao i odrasli, i dijete će novi okus prihvatiti mnogo lakše ako mu se ponudi s već poznatim okusima i teksturama (majčino mlijeko ili dojenačka formula), zbog čega se preporučuje pomiješati novu namirnicu s već poznatom.

Novu je namirnicu najbolje prvi put dati u maloj količini i u obliku koji je djetetu već poznat (tekućem), a tijekom sljedeća dva do tri dana povećavati količinu namirnice. Tijekom uvođenja dohrane bitno je pratiti ponašanje djeteta i primijetiti eventualne promjene nastale na koži i u stolici. Uvođenje svake sljedeće namirnice provodi se na isti način. Uz majčino ili adaptirano mlijeko, nakon šest mjeseci života, dijete treba i drugu hranu jer organizam zahtijeva u većoj količini vitamine A, B, C, kalcij, željezo i cink.

3. Bez panike kod povišene temperature

Mnogi roditelji, posebice oni čija su djeca mala, u velikom su strahu od visoke temperature. No, mnogobrojne su studije pokazale da sama po sebi povišena temperatura nema štetnog učinka, i da mlade i zdrave osobe (uključujući i djecu) mogu bez poteškoća podnijeti temperaturu do 41 stupnja Celzija. Ono što je, međutim, važno kad dijete dobije temperaturu je regairati pravilno i pravovremeno. Pedijatri savjetuju reagirati kad se temperatura, mjerena pod pazuhom popne na 38.5 celzija ili 39 mjereno u uhu ili guzi.

pixabay

Evo kojih se pravila dobro pridržavati kad dijete ima visoku temperaturu:

 • zračite prostoriju u kojoj dijete boravi
 • dijete nemojte utopljavati, obucite ga u laganu pamučnu odjeću i pokrijte laganim pokrivačem
 • dajte djetetu piti što više tekućine (vode, čaja, sokova)
 • dopustite djetetu da se igra, ali mu ne dopustite preveliku aktivnost
 • kod djece mlađe od 3 godine treba snižavati i temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijusevih (u guzi) jer se zbog nezrelosti živčanog sustava mogu javiti febrilne konvulzije
 • temperaturu višu od 38,5oC (u guzi) treba snižavati i fizikalnim mjerama i lijekovima. Imajte na umu da lijek za snižavanje  temperature počinje djelovati za 30 minuta i prestaje djelovati nakon 4 sata.

KAKO SVIJET VIDE NOVE MAME

Za nove mame svijet izgleda drugačije. Noć postaje dan, a dan – vrijeme za san. Vrijeme za sebe je – malo sutra, a vrijeme za smijeh – uvijek! Obične stvari su nemoguće, a čuda svakodnevna. Da bi i drugi vidjeli taj svijet, novim mamama A1 daruje neograničeni internet i do 500 kn popusta na mobitel kako bi se povezale s onima koje vole na najboljoj mreži.

Promotivna ponuda odnosi se na nove mame koje su to postale rođenjem djeteta ili su stekle status posvojiteljice ili udomiteljice tijekom cijele 2020. godine, a ova hvalevrijedna ponuda ima jedan cilj: da novim mama prvi dani uz dijete prođu što jednostavnije, bez dodatne brige o internet prometu na mobitelu.

Ponudu je moguće iskoristiti isključivo putem: A1 virtualnog shopa ili iskazivanjem interesa o ponudi na A1 web stranici od 26.05. do 31.12.2020. (ponuda se ne može aktivirati u A1 shopu nego samo na online kanalima). Više o ponudi pronađite OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji sa A1

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba