GASTRO

Stiv Kahlina i Sanja Vladović nastavljaju s revolucijom domaće čokoladne scene. Stigla je nova bean to bar serija

U razgovoru za Super1, Kahlina je ispričao sve o velikom uspjehu prve bean to bar serije, profesionalnoj motivaciji, ali i važnosti educiranja još uvijek velikim dijelom neupućene publike

Nakon velikog uspjeha prve limitirane serije, TAMAN Artisan Chocolates, iza kojeg stoje Stiv Kahlina i Sanja Vladović, predstavljaju drugu seriju bean to bar čokolada kontroliranog podrijetla, ovog puta s tri kontinenta. Nova serija ponovno dolazi u ograničenim količinama od 115 komada po vrsti, i donosi okuse Kolumbije, Madagaskara ili Filipina, dok je prošla serija predstavila tri različita terroira Južne Amerike; Ekvador, Peru i Gvatemalu. U razgovoru s Kahlinom, doznajemo da je do cijelog ovog ambicioznog pothvata došlo iz dva razloga. Dijelom je to zbog čokolade, jer je smatraju neiscrpno fascinantnom namirnicom, a dijelom zbog znatiželje njega i supruge koji, ako im nešto privuče pažnju, nemaju mira dok to u potpunosti ne savladaju.

TAMAN druga bean to bar serija

TAMAN čokolada COLOMBIA, SIERRA NEVADA 75%, proizvedena je od kakaovca uzgojenog u izoliranoj planinskoj regiji Sierra Nevada de Santa Marta na sjeveru zemlje gdje su se obitelji starosjedilačkih plemena Arhuacos udružile u udrugu Guardabosques de la Sierra (Čuvari šume s planina) te u ekološkoj proizvodnji uzgajaju kakaovac s kojim su osvojili međunarodna priznanja

TAMAN čokolada MADAGASCAR, ANTSAMALA – Sambirano 73%, proizvedena je iz kakao zrna s izvanrednom genetikom i terroirom farme ANTSAMALA gdje ga lokalni farmeri pažljivo uzgajaju i obrađuju kako bi istaknuli njegov jedinstveni pikantni okus praćen cvjetnim aromama, sasvim drugačiji od ostalih madagaskarskih kakaovaca

TAMAN čokolada PHILIPPINES, MANA – Davao, 74%: proizvedena je od najfiniji zrna kakaa s imanja Mana koje se nalazi u regiji Davao na južnofilipinskom otoku Mindanao, i donosi okuse suhog voća, grožđica i smokava, ruma, blage trpkosti

“Radeći s čokoladom kao čokolatijeri, razvijajući se kao profesionalci, rasla je i naša zelja da naši proizvodi budu što bolji te da dozvolimo našoj kreativnosti da se razvija. Tako smo odlučili sami krenuti i s proizvodnjom čokolade iz zrna kakaovca te na taj način preuzeti kontrolu na što većim udjelom u lancu proizvodnje, sve kako bi si olakšali kreaciju naših proizvoda.To nas je zapravo odvelo korak nazad u procesu proizvodnje i dovelo do kakaovca. Jednostavno smo ostali fasciniranim svijetom te biljke čije vrste, načini uzgoja i obrade izravno utječu na čokoladu koju koristimo. Neiscrpno je to vrelo inspiracije koje ćemo i mi sami još godinama otkrivati no što više sami učimo to više uvađamo koliko je nužno da to znanje podijelimo i drugima”, objašnjava nam Kahlina i dodaje da su, budući da je proizvodnja čokolade iz zrna kakaovca još uvijek novost većem dijelu našeg tržišta, spontano na sebe preuzeli zadatak približavanja publici.

Veliki uspjeh prve bean to bar serije

Prva, već spomenuta bean to bar serija, doznajemo, vrhunski je primljena i od strane struke i od strane konzumenata. Dio serije koji je planiran za direktne narudžbe rasprodao se u manje od 24 sata, a i u trgovinama je prodaja išla odlično. S obzirom da je bio period pred Božić, takvo su što i očekivali, dok je druga serija izašla tik pred Valentinovo. Kahlina kaže kako ovaj put očekuju nešto sporiju prodaju, ali u isto vrijeme vjeruju kako svi oni koju su kušali čokolade iz prve serije neće odoljeti znatiželji da kušaju što su im pripremili u drugoj.

Naglašavamo edukativnu komponentu ovog našeg pristupa izdavanja više različitih čokolada u serijama baš zato što želimo pristupiti laicima

Dvije serije, pojašnjava, donose ukupno šest različitih čokolada kontroliranog podrijetla, svaka s jedinstvenim profilom okusa i aroma, jedinstvenim terroirom, svaka prekrasna za sebe. Podjela u serije ima edukativnu svrhu, kako bi se ljudima približili svi utjecaji na čokoladu – različite vrste kakaovca, lokaliteti, uzgajivači, proizvodni procesi, … Tako svaka serija donosi dio priče o čokoladi i kakaovcu, prva; predstavlja pradomovinu kakaovca Južnu Ameriku i autohtone sorte sa specifičnih lokaliteta, druga serija priča priču o širenju kakaovca na druge kontinente, no tu se nisu fokusirali na sorte, već na uzgajivače, nagrađivane zadruge i farme. Konačno, Kahlina naglašava da su to priče koje ljudi moraju čuti, u kojima će uživati i kroz koje će naučiti cijeniti i kakaovac kao plemenitu biljku i čokoladu kao namirnicu.

Ovaj je tip čokolade namijenjen – svima

Stiv Kahlina 
Foto: Sandro Lendler

Na pitanje o tome kome je ovaj tip čokolada namijenjen, pravim poznavateljima ili tzv. laicima, nedvosmisleno nam odgovara – i jednima i drugima. “Naglašavamo edukativnu komponentu ovog našeg pristupa izdavanja više različitih čokolada u serijama baš zato što želimo pristupiti laicima, ljudima koji nisu upoznati s različitostima koje kakaovac nudi, koji nisu svjesni što čini razliku u okusima i aromama različitih čokolada, koji se možda se još nisu susreli s ovakvim specialty čokoladama, ali koji možda i nisu svjesni da uopće ovakve čokolade i postoje. No, isto tako smo željeli ponuditi našu viziju čokolade onima kojima su ove stvari o kojima govorimo normalne, koji su se već susreli s takvim čokoladama, kako bi im donijeli nešto novo”, priča.

Vjerujemo u moć znanja

Najvažnije što žele, dodaje, je upoznati širu publiku s bogatstvom okusa i aroma koje mogu naći u kvalitetnoj čokoladi te istaknuti da je čokolada puno više od masovno proizvedenog jeftinog slatkiša. Upravo zato same će proizvode popratiti i edukativnom besplatnom vođenom degustacijom za sve zainteresirane, bez obzira jesu li kupili njihove čokolade ili nisu. “Vjerujemo u moć znanja. A pravim poznavateljima naše će čokolade sigurno biti dobrodošle jer kod nas još uvijek nisu široko dostupne”, ističe.

Očekuje nas i nova, treća bean to bar serija

Za kraj, čuli smo nešto više o novoj, trećoj seriji, koja je već u planu. Kahlina kaže kako još uvijek nisu sigurni hoće se ona dogoditi pred ljeto ili jesen. U svakom slučaju, imamo joj se razloga itekako veseliti. “Zahvaljujući pandemiji, treća serija će biti ona koju smo inicijalno planirali kao prvu. Treća serija ide korak dublje u pitanje terroira, a odabrali smo tri vrhunska kakaovca iz iste zemlje, ali s različitih lokaliteta i s različitim načinom u post-harvest obradi kako bi približili ljudima utjecaj različitih metoda obrada kakaovca prije nego uopće krene proces proizvodnje čokolade”, zaključuje Kahlina. Čokolade iz druge bean to bar serije možete naručiti izravno od TAMAN Chocolates, ili kupiti u dućanima Mrkvica te Gastro Branimir, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 43 kune.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba