ARHITEKTURA

Sportska dvorana može izgledati suvremeno i svjetski. Zavirite u ovu u Zlatar Bistrici

U pitanju je projekt NOP Studija koji je nominiran i za nagradu UHA-e kao jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja u prošloj godini

Jedan od četiri nominirana rada za nagradu Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2021. je i sportska dvorana u Zlatar Bistrici. Kako doznajemo, projektirana je za potrebe zajednice i natjecateljskih klubova na mjestu školske sportske dvorane koja je oštećena u požaru, a ujedno je riječ o projektu koji zapravo pokazuje i ambicije lokalne zajednice u manjim sredinama da putem sporta postaju prostori većih događanja. Dvorana, koju je u ovom slučaju projektirao NOP Studio, odnosno arhitekt Ivan Galić u suradnji s Reom Vidović i Robertom Bodišem, objašnjavaju kako je ona ujedno katalizator društvenog, rekreativnog i sportskog života koji na zajednicu ima učinak homogenizacije i povećanja kvalitete življenja u lokalnoj sredini.

NOP studio archive

Na pitanje o arhitektonskom konceptu i rješenjima, govore kako objekt dvorane s velikim rasponima donekle koristi logiku i rješenja velikih hala za koja postoje spremna tehnička rješenja koja se prilagođavaju za ovu svrhu. Pročelja su uglavnom planirana kao sustav prefabriciranih betonskih elemenata. Zidovi su projektirani kao troslojni elementi sa središnjim slojem u funkciji izolacije, dok su vanjske i unutarnje plohe završno obrađene u kontroliranim uvjetima. Dolomitni agregat dijabaz koji je korišten u betonu kao vanjska površina fasade, svojim karakteristikama i tamno zelenom bojom asocira na lokalne materijale, prvenstveno sljemenski kamen koji je eksploatiran i nije više dobavljiv.

Daniel Krznarić

Kako je na parceli teren u padu od istoka prema zapadu, u interijeru je, objašnjavaju arhitekti iz NOP Studija, ostvaren prostorni kontinuitet od povišene galerije u nivou školskog trga do sportskih terena koji su u razini pristupa na jugu. Interijer definiraju i krovni drveni lamelirani nosači i sekundarna konstrukcija, a dosljedno su korišteni drveni elementi u svrhu akustike i opreme, kao akcenti poput klupa na tribinama ili obloge zidova oko terena. Zapadno uzdužno pročelje projektirano je pak s karakterističnim zakošenim betonskim panelima koji omogućuju prodor svjetla u interijer, ali sprječavaju i pretjerano osunčanje s nepovoljne zapadne strane. A kako ovaj sjajni, ujedno nominirani rad izgleda, donosimo vam detaljno u sklopu članka.

Bosnić+Dorotić

 

Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube