NOVO MJESTO

Split je postao bogatiji za novu fine dining destinaciju. Zove se Port 74 i izgleda glamurozno

Riječ je o restoranu u marini splitskog luksuznog resorta Le Meridien Lav

FOTO: PR

Riječ je o restoranu u marini splitskog luksuznog resorta Le Meridien Lav

Split je ovih dana postao bogatiji za jednu izvanrednu gastro destinaciju. U pitanju je elegantni restoran naziva Port 74 smješten u marini splitskog luksuznog resorta Le Meridien Lav za koji ističu kako interijerom i ponudom konkurira svjetskim modernim restoranima i barovima. Kako doznajemo, svojim će gostima nuditi jelovnik kreiran prema tradicionalnim hrvatskim jelima s modernim pristupom mladog, ali iskusnog chefa Ivana Ivaniševića koji je svoj zanat brusio na vodećim pozicijama brojnih restorana u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su Boutique Hotel Alhambra na Malom Lošinju i Kempinski Hotel Atlantic u Hamburgu.

Nepretenciozan, ali besprijekoran, tradicionalan, ali suvremen, jelovnik restorana Port 74 inspiriran je tako domaćim kulinarskim korijenima. Bit će tu od sočnih rajčica ljeti do mladih i bogatih maslina zimi, a u njegovom stvaranju ističu i nježnu mediteransku klimu koja stvara savršeno okruženje za sezonske proizvode. Tu je i promišljeno sastavljena vinska karta koja se savršeno nadopunjuje s jelima koja se u ovom restoranu planiraju mijenjati ovisno o godišnjim dobima.

A tko je zadužen za elegantno interijersko uređenje?

Ako se osvrnemo na uređenje, ono potpisuje studio Kaliterna arhitektura iza kojeg stoji Duje Kaliterna, splitski arhitekt. “Ideja je bila, u sklopu luksuznog resorta s pet zvjezdica ponuditi restoran koji će interijerom, ne samo pratiti svjetske standarde nego i ispisati posvetu razdoblju u kojem je hotel koji ove godine slavi svoj pedeseti rođendan izgrađen”, istaknuo je Kaliterna i dodao: “Dizajniran je vrlo luksuzno, u izvedbi su korišteni materijali poput mramora, mesinga, kristala, finih zidnih tapeta, a kombiniralo ih se s retro elementima, kao što su breeze blokovi i terrazzo podovi. Utjecaj 70-ih sve je prisutniji kada govorimo o današnjim trendovima u uređenju modernih svjetskih restorana i barova, ali povijest samog hotela Lav bila je bila centralna misao vodilja cijeloga projekta uređenja.”

Simbolika naziva Port 74

Nije to jedina simbolika vezana uz koncept uređenja restorana Port 74, naime točno toliko vezova broji marina u sklopu resorta. Uz to, Kaliterna ističe i kako interijerom dominiraju udobne moderno dizajnirane fotelje u kombinaciji sa stolovima koji su izrađeni u elegantnoj kombinaciji mramora i bakra. Zidovi su, također u duhu sedamdesetih obloženi tamno zelenim tapetama tropskih motiva i lanenim uzorkom tekstila.

Šank dug čak 10 metera

Centralni fokus je na gotovo 10 metara dugom šanku čije su vertikale obložene blago zaobljenim plavim keramičkim pločicama, a radna ploha luksuznim mramorom. Sam šank sastoji se od otvorenog prostora za završnu pripremu hrane, što omogućuje gostima direktan pogled na kulinarsku teatralnost, te velikog bara. Vanjski prostori slijede istu koloristiku interijera, lan i nijanse zelene s motivima bakra i mramora, a opremljeni su udobnim sofama i foteljama od pletiva. Terasa je u potpunosti odvojena od interijera kliznim staklenim stijenkama, a njihovim pomicanjem prostor se vrlo jednostavno povezuje u cjelinu. A kako je Port 74 zamišljen u cijelosti donosimo u vam u sklopu članka.