NOVO MJESTO

Split je dobio još jedan vege restoran. Provjerili smo što se sve nudi u Terini

Većina menija bazirana je na zdjelama (bowls), a nude i različite street food opcije

Na adresi Ulica Matice Hrvatske 12 u Splitu nedavno je otvorena Terina, restoran zdrave, plant based hrane. Sve što nas je o konceptu i ponudi zanimalo doznati, otkrila nam je menadžerica restorana, Suzana Petričević. “Ideja je bila pokrenuti restoran zdrave hrane ne ograničavajući se nužno na veganstvo. Ljudi u Hrvatskoj, pogotovo Dalmatinci, su naviknuti da se na tanjuru uvijek nađe komad mesa, ugljikohidrat i nešto zelenila. I koliko god ovdje postoji praksa da se koriste sezonske namirnice, ipak nedostaje svjesnosti o važnosti kombiniranja povrća, žitarica, mahunarki, škroba, voća, orašastih plodova i sjemenki”, rekla nam je na početku razgovora.

Veganski restoran s nekoliko vegetarijanskih jela

privatna arhiva

Osnovni cilj iza ovog projekta jest, saznajemo nadalje, približiti zdravu hranu široj publici, ali i postati omiljeno mjesto lokalnoj publici – ne samo turistima, što je često slučaj u mjestima s toliko velikim priljevom stranih gostiju. “Ispoštovali smo neke trendove, kao što je recimo matcha latte, jer je to naprosto bilo potrebno. Ali, ne zbog popularnosti među turistima, nego zato što se uklapa u našu priču”, dodaje. Restoran je generalno veganski, s nekoliko vegetarijanskih jela koja sadrže jaja ili sir (poslužuju poširana jaja s hollandaise umakom) te složenac od patlidžana (Parmigiana) u kojem također ima sira. Meni je, kaže nam menadžerica, podložan promjenama ovisno o sezonskim namirnicama te će se u suradnji s kuharom mijenjati nekoliko puta godišnje.

Jednostavni obroci u jednom tanjuru

Zamišljen je tako da bude većinski u zdjelama (bowls), nutritivno izbalansiran s dodatkom veganskih street food opcija, hladno prešanih sokova i slastica. “Htjeli smo približiti zdravu hranu inovativno pripremljenim obrocima bez slijedova, gastronomskih suludih nadmetanja – jednostavni obroci u jednom tanjuru, ali toliko fini da ih poželite svaki dan. Dio menija potpisuje food blogerica Nataša Rajčević, a dio Antonio Sunara, kuhar koji radi izniman posao održavajući meni u Terini zanimljivim i ukusnim”, kaže nam. Raspon cijena jela kreće se od 40 do 80 kuna, a nas je jako zanimalo čuti i preporuku jela iz prve ruke. Odgovor smo dobili odmah – veganske lazanje su omiljene i jako popularne u kombinaciji s dnevnim juhama ili sirovom tortom bez glutena od šumskog voća.

View this post on Instagram

A post shared by Terina Healthy Food Restaurant (@terina.healthy.food.bowls)

Kratko smo se dotakli i teme nužnosti postojanja vege restorana u gradu kao što je Split. “Split ima samo pet veganskih restorana, a veganske opcije na drugim mjestima se svode na tjesteninu s rajčicama ili njoke s pestom ili salatu, ovakvo mjesto je stoga bilo potrebno. Nalazimo se mrvicu dalje od gradske buke, a ipak na samo 10 minuta hoda od centra grada”, pojašnjava nam. Za kraj, rekla nam je još kako skladni interijer potpisuje arhitekt Mato Šimunković Prebanda i naglasila kako je cijeli tim od svega najponosniji na energiju kojom mjesto odiše, kao i tim što ih je lokalna klijentela već prigrlila. Radno vrijeme Terine je svakog dana od 8 do 20 sati, osim ponedjeljkom kad je restoran zatvoren, a više informacija možete doznati ovdje.

View this post on Instagram

A post shared by Terina Healthy Food Restaurant (@terina.healthy.food.bowls)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube