VIKEND RECEPT

Sočni čokoladni brownieji izgledaju fenomenalno. Evo kako ih napraviti

FOTO: Cookam i guštam

Tanja Pastuović Klaić s bloga Cookam i guštam vikend nam je uljepšala slatkim receptom

U novoj godini želimo iza sebe ostaviti sva ona loša sjećanja i događaje iz prethodne. Znamo da ne postoji čarobni štapić, ali pokušat ćemo ostati optimistični, a život si učiniti malo ljepšim gdje god to možemo. I baš smo se zato danas odlučili pripremiti ultimativnu comfort slasticu. Recept za nevjerojatno sočne čokoladne brownieje pronašli smo kod Tanje Pastuović Klaić, na blogu COOKam i guštam. Kako je pojasnila, originalni je recept uzela od slavnog Jamieja Olivera i malo ga preradila, po svom ukusu. Cijelog ga provjerite u nastavku.

Brutalno čokoladni i sočni brownieji

Cookam i guštam

Što trebamo?

4 jaja
180 g šećera
250 g čokolade
250 g maslaca
2 vrhom pune žlice brašna
1 vrhom puna žlica kakaa u prahu
1 prstohvat soli

Preljev

70 g čokolade
2 žličice ulja

Cookam i guštam

Kako pripremamo?

Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu i maslac. Dodajte prstohvat soli i promiješajte da sastojci sjedine pa ostavite da se malo ohladi. U drugoj zdjeli pjenjačom dobro umutite jaja i šećer. Šećer se treba otopiti a smjesa malo narasti i poblijediti. Dodajte prosijano brašno i kakao pa sve lagano miješajte pjenjačom. Dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i miješajte lagano špatulom dok se sastojci ne sjedine.

Mali lim za kolače (Tanjin je 21 x 23 centimetra) obložite papirom za pečenje, ali tako da papir ide preko ruba lima; ovo radite da bi kasnije pečeni kolač lakše izvadili iz lima. Ulijte smjesu za brownieje u lim, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25 do 30 minuta na 180°C.

Tijesto će malo narasti, na vrhu će biti malo svjetlije i jako glatko. Izvadite kolač iz pećnice ali ostavite ga u limu još petnaestak minuta, zatim izvadite i ostavite da se ohladi.

Napravite preljev. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj, u otopljenu čokoladu dodajte malo ulja, dobro promiješajte da preljev bude gladak i sjajan. Ostavite ga da se malo ohladi i postane čvršći pa pomoću žličice nanesite na ohlađene, narezane kolače.