Relax

Slavni japanski arhitekt koji je kreirao genijalan vrtić bez zidova stigao je u Hrvatsku

Njihova je ideja bila djeci približiti prirodu od koje smo se svi nekako u zadnje vrijeme udaljili

Najpoznatiji svjetski arhitekti, Takaharu i Yui Tezuka, inače bračni par iz Japana, upravo su stigli u Grožnjan u ljetni kulturni centar za mlade gdje će u sklopu Međunarodne škole arhitekture ‘Djeca i arhitektura’ sve zainteresirane naučiti nekim super kul stvarima.

Inače, Tezuka Takaharu kreator je Fuji vrtića koji se nalazi u neposrednoj blizini Tokija i smatra se jednim od najboljih dječjih vrtića na svijetu. Ono što je specifično za taj vrtić je to da; nema zidova, što je vjerojatno san snova svakod djeteta. Radi se o ogromnom prostoru u kojem djeca mogu slobodno trčati, penjati se, skakati i igrati se i nemaju nikakvih barijera ili ograničenja.

Sve više izgleda kao jedno veliko igralište

Gepostet von Prvi korak am Freitag, 21. April 2017

Takaharu je, naime, želio istražiti univerzalne aktivnosti koje žele apsolutno sva djeca na našoj planeti što je rezultiralo izgradnjom nečega što više izgleda kao jedno totalno zabavno veliko igralište, nego običan dječji vrtić. Svoja iskustva podijelio je sa mladim arhitektima iz Japana, Poljske, Hrvatske i Portugala, a oni će danas prezentirati svoje uratke i pokazati na koji način arhitektura može biti alat za igru.

Ovakvi vrtići nemaju onaj višak predmeta koji djeci samo smetaju. “I bolje je kad ne postoji previše suvišnih stvari. Kad smo s naše dvoje djece, oni su uvijek najsretniji kad se igraju bez ičega”, ispričao je bračni par.

Nema nepotrebnih stvari

Gepostet von Prvi korak am Freitag, 21. April 2017

“U vrtićima koje mi dizajniramo nalaze se samo neophodne stvari i pritom su ne samo djeca zadovoljnija, već i posjetitelji koji dolaze pogledati vrtić”, objašnjavaju i govore kako su zapravo ovime djeci, koja su se od nje posljednjih godina nekako odvojila, htjeli približiti prirodu koja nam je nekada bila glavno odredište za igru.

Vesele se što su se mogli pridružiti ljudima i svoje ideje prezentirati baš u Grožnjanu, koji su nazvali pravim malim rajem na zemlji, a za kraj su poručili: “Želimo vam da dizajnirate vlastiti san koji će postojati i nakon što se probudite. I ne mislimo pritom na ono sanjarenje tijekom dana, već na san koji nikad ne završava.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba