DIZAJN INTERIJERA

Skrivena kuhinja, kupaonica kao spa oaza i elegancija glavni su aduti ovog divnog stana u Zagrebu

Vlasnica i arhitektica ispričale su nam detaljno kako su stvarale ovaj divan zagrebački dom u kojem je sve rađeno po mjeri

“U stan sam se zaljubila na prvi pogled. Čim sam prvi put ušla sam već počela gledati što bih i kako mogla mijenjati i vrlo brzo sam shvatila da je to to. Zgrada je iz 1936. godine, stan je na zadnjem katu tako da ima visoke stropove, a u momentu kad sam ga kupila, umjesto sadašnjeg balkona bila je ondje zatvorena loggia, spavaća soba, malena kupaonica, odvojena kuhinja te dnevni boravak” ispričala mi je investitorica koja se nedavno ponosno uselila u svoj novi, lijepi, moderni dom u Maksimiru u čijem joj je stvaranju pomogla arhitektica Anita Elez iz Studija Konkreet.

Kuhinju je trebalo preseliti u dnevni boravak

Jure Živković

“Ono zašto sam zapravo angažirala Anitu bilo je da maksimalno iskoristim prostor koji je manji kvadraturom, ali ima prostran dnevni boravak te visoke stropove. Da, željela sam te visine iskoristiti, a Anita je već na prvom sastanku dala nekoliko odličnih ideja kojih se sama nikada ne bih sjetila, kao što su recimo skrivena kupaonica iza ugradbenih ormara u hodniku te harmo stijena koja se čitavom dužinom može otvoriti, a koja tako spaja dnevni boravak i balkon koji je u ljetnoj sezoni uvijek otvoren radi čega se sam prostor čini još većim” objašnjava dalje vlasnica i ističe kako su joj jedini uvjeti bili da ima dovoljno prostora za pospremiti stvari, a uz to – ako već kuhinju sele u dnevni boravak, da joj ona ne preuzme cijeli taj prostor pa da ima osjećaj da cijelo vrijeme sjedi u kuhinji. Dodaje kako je Elez tu osmislila svakako jednu od najatraktivnijih stvari u stanu, a to je kuhinja koja se kliznim vratima zatvara u ormar. Slikovito rečeno, djeluje kao da je nema.

Potencijal loggie kao produžetka dnevne zone i romantično istočno sunce

Jure Živković

Sam proces adaptacije trajao je četiri mjeseca, a arhitektica se prisjeća kako je postojeće stanje itekako odavalo sav potencijal stana. “Konstrukcija, orijentacija i organizacija stana na prvi pogled na tlocrt odavali su što se tu treba napraviti. Tri postojeća elementa koja su narušavala čistoću tlocrtne kompozicije, očistili smo i dobili tlocrt koji je iznjedrio interijer s ugradbenim čistim ormarima koji su maksimalno očuvali open space, a koji je otvorio prostor za igranje s komadima namještaja. S obzirom na postojeće stanje gdje su u prvom dijelu stana bili soba, kupaonica i kuhinja, a u dnevnom boravku pregrađen prostor walk in closeta, porušili smo zidove koji su pregrađivali kupaonicu, kuhinju i hodnik te to pretvorili u jednu prostoriju bez zidova. Kuhinju smo pak prebacili u dnevni prostor na zid gdje su bile instalacije od vode, sakrili je u ugradbeni ormar i očuvali predivan dnevni prostor koji se harmo stijenom spaja na lođu koja ima pogled na listopadno stablo dok trenutak istočnog sunca ondje daje posebnu romantiku” objašnjava arhitektica i skreće pažnju na prostor hodnika i kupaonice.

Naime, upravo taj segment spretno dijeli ugradbeni ormar dok se kroz tzv. ormarska vrata ulazi u prostor same kupaonice. Ono što je pak posebno zanimljivo jest moment gdje se hodnik pretvorio i u walk in closet koji zapravo skriva kupaonicu. A sve to skupa je preko puta sobe iz koje je izbačen ormar, a smještena je komoda visine parapetnog zida kako bi se očuvao volumen prostora.

Sve je rađeno po mjeri prema nacrtima arhitektice

Jure Živković

Uz maksimalno uspješno očuvanu prostranost stana, kao glavne nositelje interijera Elez ističe ugradbene ormare u koje je smješteno baš sve. Oni imaju funkciju i pregrada, obloge zida, ormara, kuhinje te spremišta. U ostatak tlocrtne površine bilo je potrebno samo pomno odabrati komade namještaja i poredati ih. Kako bi cijela priča stilski bila zaokružena, investitorica govori kako su se odlučili za stolariju u neutralnim tonovima kako bi djelovala poput praznog slikarskog platna, da se u prostoriji može poigrati s bojama zida, namještajem i dekoracijama. Naime, ona će se uvijek uklopiti, tako da je to definitivno dugoročna investicija koju bi svakome preporučila.

Što se pak tiče namještaja, priznaje da kako je vrijeme više odmicalo tako se njoj više dopadao koncept da napravi sve custom made prema nacrtima arhitektice. Na kraju je ispalo da su noćni ormarić i krevet koji su iz Ikee, te blagovaonski stolci iz Kult Homea jedino što je kupljeno.

Konkretna, debeljuškasta i jako cozy sofa

Jure Živković

“Sofa je tako rađena prema mojim željama i nacrtima arhitektice po mjeri u Slavonskom Brodu u Majcenu. Oduvijek sam htjela cozy ogromnu, pomalo debeljuškastu sofu u koju se mogu zavaliti i uživati, ali je trebalo proporcije tih mojih želja prilagoditi veličini dnevnog boravka. Za to su bile zaslužene Anita i gospođa Katarina Majcen koja nam je uvelike pomogla savjetima oko tkanina i svega ostalog. Tu je i odvojiv tabure koji može poslužiti kao damski ležaj ili dodatno sjedište” pokazuje vlasnica i opisuje kako ima dojam kao da sjedi na oblaku, a s druge strane, sofa je čvrsta, konkretna i zaista maksimalno velika za njezin prostor.

Kupaonica kao dostojna spa oaza

Jure Živković

Osim sofe i staklene stijene koje su joj dvije najdraže stvari u stanu, oduševljena je i pločicama. To potvrđuje i činjenica da je od jedne, prema nacrtu Anite, napravila i coffee stolić za dnevni boravak. Izradio ga je po mjeri bravar Ivan Herceg koji je zaslužan i za ogradu na balkonu. Osim pločica u jednom dijelu, tu su i elegantni parketi iz čokoladne nijanse. Velika pažnju pridala se i rasvjeti, a svoje mjesto ondje je pronašao i uvijek rado viđeni Arigato s potpisom hrvatske Grupe. Ono na što mi vlasnica još skreće pažnju jest kupaonica koja joj je sinonim za mali kućni spa, a tome doprinosi i njezina prostranost. Naime, u nju su stali walk in tuš te stijena rađena od poda do stropa po mjeri u Egle Dizajnu, dok je s druge strane ugradbeni ormar u kojem su skriveni bojler i perilica rublja.

Suradnja arhitektice i investitorice rezultirala je prijateljstvom

Jure Živković

Kao najveće bogatstvo novog doma, i vlasnica i arhitektica složno navode to što se dnevni prostor može okrenuti u dva do tri smjera. Dodaju i kako im je suradnja bila obostrano ugodna i da je sve išlo u najboljem smjeru. Kako se obje poznaju već otprije, s ovim projektom su se još više povezale, a danas mogu reći i da su prijateljice. Kao najveći izazov u svemu arhitektica navodi samo organizaciju radnika i usklađivanje termina. Za kraj dodaje kako su obje bez pretjerivanja prezadovoljne svima. “Moram reći kako mi je zapravo sve najdraže u ovom stanu. Svaki kutak ima svoju čar. Bilo detaljima ili dizajnom svakog elementa, odabirom boja i rasvjete postigla se zbilja predivna atmosfera u svakoj prostoriji” zaključuje ponosno arhitektica Elez, a vama predlažemo da obiđete ovaj novi i zbilja prekrasan novi dom.

Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković
Jure Živković

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba