DOGAĐANJA

Sjećate se ovih kućanskih aparata? Uskoro ćete ih moći vidjeti i na ulicama Zagreba

Bezvremenska ljepota dizajna ambalaže Marije Kalentić od danas na izložbi Dizajn u gradu 2

Na šest zagrebačkih lokacija od 15. do 29. listopada otkrit će se najzanimljivije priče dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa.

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Izložba daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja. Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa.

Prva sekvenca izložbe posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaža kozmetičkih proizvoda i proizvoda za kosu kroz angažman Marije Kalentić, kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program. Ono što njen pristup izdvaja spram ostatka onovremene lokalne produkcije jest iznimna pročišćenost izraza pri oblikovanju te dosljedna ujednačenost pojedinih linija proizvoda.

Bočice s etiketom za parfeme i kolonjske vode Neva Extrait, 1980. Zagreb

Kutija i staklenka za kremu Neva Rosal Creme Nourrissante, Zagreb 1964.

Kutija za kolonjsku vodu Chantilla, Zagreb, 1971.

Kutije i tube za kreme Neva Rosal Creme Hydratante, Creme Grasse i Demie Grasse, Zagreb 1964.

Staklena boca za Neva Rosal tonik losion i krema, Zagreb, 1964.

Uz radove bezvremenske Marije Kalentić, na izložbi će se biti prikazan dizajn ambalaže deterdženata za rublje i suđe jednog od najistaknutijeg hrvatskog grafičkog dizajnera Borisa Ljubičića za tvrtku Labud te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Dizajn malih kućanskih aparata

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Prapočeci Odjela sežu u šezdesete godine, kad su unutar Odjela za arhitektonsko-građevinsko projektiranje Noe Maričić i još nekolicina entuzijasta pokušavali uvesti dizajn u proizvodni proces. Taj se Odjel 1968. preselio u Službu za razvoj proizvodnje, a zatim je djelovao unutar Zavoda za arhitekturu i dizajn. Međutim, tek je dolaskom arhitekta Vladimira Robotića u Končar 1970. godine sazrela ideja o osnivanju samostalnog Odjela dizajna.

1. Električni mlinac za kavu MIKI 1980, Odjel dizajna Končar

2. Električni lončić Beba, Odjel dizajna Končar

3. Električna grijalica zraka Aerotherm 1986 - jedan regulator, Odjel dizajna Končar

4. Električna grijalica zraka EK-RS 1986, Odjel dizajna Končar

5. Glačalo Ideal LG 105 1986, Odjel dizajna Končar

6. Električno cjedilo agruma Citrusetta, Odjel dizajna Končar

Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica, te kazališni plakati koji će biti smješteni u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališne plakate Mihajla Arsovskog moći ćete vidjeti u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2.

Izložba Dizajn u gradu 2 bit će postavljena od 15. do 29 listopada, dok će se njezino službeno otvorenje održati na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.

Izložbom Dizajn u gradu 2 zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim građanima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa.

Izložbu Dizajn u gradu 2 organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice: Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba