VODIČ

Siječanj je idealan za detoks ormara. Imam nekoliko savjeta koji će vam olakšati ovaj proces

Naša stilistica i modna urednica Ivana Pavić ima nekoliko savjeta uz koje će organizacija ormara postati podnošljivija i lakša

Koliko puta vam se dogodilo da vam je ormar toliko natrpan da ne možete uopće pronaći komad koji ste zamislili? Iz iskustva ću vam reći da se meni to događalo i još se uvijek događa, ali unazad par godina odlučila sam poduzeti sve da se takve situacije ne događaju često. Kako posjedujem jako puno odjeće i modnih dodataka razvila sam taktiku kako da svi komadi budu dobro organizirani i postanu vidljivi da bih si olakšala dnevno biranje odjeće. Evo par savjeta kojih se držim kada organiziram ormar.

Izvadite sve iz ormara

Nemojte odmah sve izbaciti, nego vadite dio po dio kako biste se ustvari upoznali s onim što posjedujete, a niste imali pojma. Odmah odvojite na stranu ono što često nosite od onoga što godinama niste obukli nego samo zauzima mjesto u ormaru.

Odvojite ono što ne nosite i što je oštećeno

Događa li vam se da stvari koje su oštećene svejedno stavite u ormar i onda zaboravite na njihov popravak? O, da. Sada je pravo vrijeme da ih odvojite i odlučite što ćete popraviti, a što više nema što tražiti u vašem ormaru.

Riješite se emocija prema odjeći

Prije mi se često događalo da me određeni odjevni predmet asocira na neke događaje i situacije iz života pa sam ih uporno zadržavala u ormaru, iako ih nikad nisam odjenula. Recite zbogom prošlosti i okrenite se budućnosti.

Posložite odjeću po sličnosti materijala

Kada ste konačno odlučili što ćete zadržati u ormaru, a što ne, vrijeme je za slaganje odjeće. Po iskustvu znam da slaganje po bojama nema nikakvog smisla jer često takvi artikli osim po boji nemaju nikakve sličnosti. Tako da radije sortirajte odjeću po materijalima. Pletivo na jednu policu, odjeća od trapera na drugu, umjetna koža na treću i tako dalje. Mislim da ćete tako imati jasniju viziju što i kako kombinirati.

Sortirajte obuću

Imate 20 pari cipela, a nosite samo pet? To je znak da ovima drugima nije ni mjesto u ormaru. Dobro pregledajte obuću i shvatite zašto je ne nosite. Cipele koje moraju na popravak odnesite postolaru, a s ovim ostalima se oprostite jer vam bespotrebno zauzimaju prostor.

Nakit posložite na vidljivo mjesto

Jeste li jedna od onih koja sav nakit čuva u jednoj velikoj kutiji? Osim što ne znate s čim raspolažete nakit vam je često spetljan. Predlažem da ga sortirate te prstenje i naušnice stavite u manje odvojene kutije, a ogrlice i narukvice neka budu vidljive na kukicama. Tako ćete si učiniti lakšim odabir nakita u skladu s outfitom i, vjerujte, češće ćete ga koristiti.

Ostalu odjeću i obuću poklonite, reciklirajte ili prodajte

Odjevni komadi i modni dodaci kojih ste se odlučili riješiti sortirajte u neke od sljedećih kategorija. Odvojite oštećene komade te ih odložite u kontejner za tekstil, a one u dobrom stanju poklonite nekom ili pak prodajte na nekoj od stranica kao što su Moje krpice.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba