SERIJA

Serija ‘The Good Place’. Nova sezona, etičke dileme i život nakon smrti

U moru zanimljivih i humorističnih serija, The Good Place dosta je različita od onoga što biste možda očekivali. Ako se odlučite na gledanje ove serije pripremite se na oštar i fenomenalan humor s propitkivanjem ‘života nakon života’

Serija ‘The Good Place’ prati naizgled već staru priču osobe, u ovom slučaju djevojke Eleanor, koja umre pa završi u raju. Dakako, to je tek vrh cijele priče koja je prožeta humorom (čak i crnim), nevjerojatnim situacijama i dubokim promišljanjem o smislu života. Na Netflixu se sada mogu pogledati prve dvije sezone, a prije par dana izašla je i prva epizoda treće sezone. Kreator serije je Michael Schur (producent i pisac Officea) koji je prilično ozbiljan u istraživanju etičkih dilema s kojima se suočavaju njegovi likovi.

Četiri lika koji završavaju u raju. Navodno

Serija The Good Place prati priču četvero likova – dvije djevojke Eleanor i Tahani te dva muškarca Chidia i Jasona. Njihove priče izgledaju gotovo isto, svi su završili u mjestu naziva Good place, što predstavlja raj, iako su svi vodili dosta grješne i ružne živote. Svatko od njih imao je svoje mane koje su bile prilično izražene. Eleanor je tako bila nepristojna, zločesta i gledala samo svoju korist, Tahani je bila zaljubljena u sebe i uopće nije marila za druge, Chidi je bio najneodlučnija osoba na svijetu, a Jason je bio kriminalac. I malo glupav.

Uz njih je cijelo vrijeme Michael kao voditelj tog dijela univerzuma te Janet, žena koja je prikaz esencije svog znanja svijeta. Michael je prikazan kao dobar lik koji im pokušava pomoći i olakšati prilagodbu na novi ‘život’. Ostaje li on do kraja stvarno dobra osoba, to ćete sami tek saznati.

Etičke dileme i pripadanje tom svijetu

Zavrzlame u seriji počinju kada Eleanor počinje shvaćati da ona nimalo ne pripada na tom mjestu jer je svjesna svih svojih grijeha i loših stvari koje je činila na zemlji. Ubrzo upoznaje i ostale glavne likove koji također dolaze do spoznaje kako je krivo što se nalaze tu gdje jesu. Tada kreću i njihove povezanosti koje su između nekih likova dublje i predstavljaju jako važan korak u seriji.

Čitava priča se u jednom trenutku preokreće jer ispada kako mjesto na koje su poslani možda uopće nije raj, već jedan dio svjetova iz pakla koji je osmišljen samo kako bi njih mučio. Kako navodi i Independent, u ovoj seriji se počnu događati razne etičke dileme jer se svaki lik bori s istim – mogu priznati da ne pripadaju tu ili nastaviti lagati i biti u raju.

Svjesni vlastitih grešaka

Razlog zašto sam odlučila recenzirati ovu seriju je taj što mi se svidio način na koji se prikazuju ljudske greške. Možda ponekad ni ne doživljavamo probleme koje sami stvaramo, a još rjeđe se sami pozabavimo s njima.

Kroz svaki lik u seriji prikazuju se određene osobine i baš zato ćete ih lako povezati sa vlastitim osobinama ili s ljudima koje poznajete. U svakome od nas nalaze se mnoge mane i vrline, a u The Good Place-u one jako dolaze do izražaja.

Ova serija natjerat će vas da razmislite koliko jako utječe vaše ponašanje na taj ‘život poslije’, postoji li život poslije ili je sve to samo dio nečije igre te koliko zapravo malo brinemo o tome da drugima olakšamo njihov boravak na zemlji. Uz to, ako volite dobar i inteligentan humor, ovo je serija za vas.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube