KNJIGE

Sally Rooney, Esther Perel i još nekoliko vrhunskih naslova koji su nedavno stigli u naše knjižare

Ako volite čitati, očekuje vas prilično sadržajna jesen

I dok je ljeto period u kojem se uglavnom čitaju manje zahtjevni naslovi na plaži, jesen označava dolazak kiše i češće ostajanje kod kuće. Mnogima je upravo takav scenarij savršen za obavljanje omiljene slobodne aktivnosti – čitanja. Dobra knjiga, prozor po kojem se cijede kapljice kiše i toplina doma – ponekad više od toga nije ni potrebno. Ponovno se učlanite u gradsku knjižnicu ili posjetite knjižare i odaberite neki od velikog broja novih naslova koje su nam pripremili izdavači. Treba li vam usmjerenje prema naslovima, provjerite naš vodič kroz nekoliko novih, doista nevjerojatno uspješnih primjera o kojima se ovih dana ne prestaje pričati.

Sally Rooney, Divni svijete, gdje si

Najpopularnija autorica mlađe generacije, vratila se s novim, trećim naslovom. Sudeći prema prvim reakcijama, proći će barem jednako dobro kao i prethodni. A evo i o čemu se radi. Mlada spisateljica Alice odluči preseliti se iz Dublina u malo mjesto na zapadu Irske, gdje putem Tindera upozna skladištara Felixa i unatoč prvom neuspjelom spoju neočekivano ga pozove da s njom otputuje na predstavljanje njezina romana. U Dublinu njezina najbolja prijateljica Eileen proživljava teške trenutke i iznova počinje izlaziti sa Simonom, svojom ljubavlju iz djetinjstva. Alice, Felix, Eileen i Simon i dalje su mladi, ali život ih nosi. Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše su zabrinuti za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma.

Ane Riel, Smola

Liv je umrla kad joj je bilo tek šest godina. Tako, barem, glasi službena verzija. Njezin otac itekako je svjestan da je on jedini na ovome svijetu koji može zaštititi svoju kćer. Stoga će jedne večeri napustiti izoliranu kuću koju njegova obitelj zove domom, gurnuti svoj brod duboko među valove i promatrati kako se razbija o stijene. Tada će se zaputiti u grad kako bi prijavio nestanak svoje kćeri. Službena potraga za njom neće dugo trajati.

No, iza kutija i košara koje su zakrčile radionicu njenog tate, Liv se skriva i živi u mraku, osluškuje i strepi u svom improviziranom skloništu. No zahvaljujući tome što je skrivena od svih, tvrdi njezin otac, Liv nikada neće morati ići u školu. Nikada neće morati napustiti svoje roditelje, suočiti se sa svijetom koji vrvi opasnostima i lošim ljudima. Na taj će način uvijek biti sigurna, neraskidivo povezana s jedinim mjestom na kojem je sigurna. Smola je prvi put objavljena u Danskoj i, premda nije najavljena niti katalogizirana kao psihološki triler ili kriminalistički roman, brzo je osvojila sve veće skandinavske nagrade koje se dodjeljuju knjigama iz tih žanrova.

Christy Lefteri, Pčelar iz Alepa

Nuri je pčelar, a njegova supruga Afra slikarica. Žive životom običnih ljudi, okruženi obitelji i prijateljima, u prelijepom sirijskom gradu Alepu – dok se ne dogodi ono najgore. Kada ratni vihor pohara njihovu zemlju i do temelja uništi njihov grad, odnijevši sa sobom sve ono što su nekoć voljeli i do čega im je bilo najviše stalo, ne preostaje im ništa doli pobjeći negdje drugdje.

Nuri i Afra na svome se opasnom putovanju na Zapad moraju suočiti ne samo s neizrecivom boli zbog gubitka djeteta koji ih je posve dotukao, stvorivši između njih dubok jaz, nego i s mnogim drugim životnim pogibeljima koje bi slomile i one najhrabrije među nama. No možda najveća opasnost s kojom se iz dana u dan suočavaju nije puko preživljavanje već prijetnja da se postupno izgube u tamnim bespućima svoje tuge koja im malo-pomalo nagriza dušu i sve ih više međusobno udaljava. Ova dirljiva obiteljska pričam vrlo je aktualna i može nam pomoći u boljem razumijevanju složenog društvenog konteksta naroda o čijim nevoljama površno slušamo u medijima.

Esther Perel, Preljub

Najpoznatija svjetska terapeutkinja za parove, nakon nevjerojatno uspješne knjige Parovi u zatočeništvu, vraća se s naslovom koji se bavi pitanjem preljuba. Perel istražuje razne aspekte preljuba – patnju i razorne posljedice nevjere kao i uzbuđenje i otkrivanje sebe koji su svojstveni kršenju granica u ljubavnim odnosima, raščlanjujući tenzije između mogućnosti koje ljubavna afera pruža i neizbježne opasnosti u koju nas stavlja. Kako se trebamo odnositi prema tom jazu između oslobađajućeg i osnažujućeg karaktera preljubničke ljubavi i štete koju može nanijeti? Koja je u svemu uloga obitelji, društvene zajednice i kulturne sredine?

Tisja Kljaković Braić, Oni 2

U dalmatinski par koji je stvorila Tisja Kljaković Braić odavno smo se zaljubili. Njihove nas svakodnevne (ne)zgode baš uvijek uspiju iznova nasmijati, uglavnom zato što se u svemu i sami pronalazimo. Nakon velikog uspjeha knjige Oni, stigli su nam i Oni 2, o kojima je autorica sve najbolje sama rekla. “Mi kao da obezvređujemo osmijeh. Više cijenimo ljude koji ga nemaju. Ljude s kamenim licima. I kaže se: ‘On je ozbiljan čovik!’ U onim šarenim rubrikama na dnu portala uvik bude neki tekst o osmijehu koji produžava život, napisan samo da malo popuni rubriku. A ja mislim da je to udarna vijest”.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube