VIKEND RECEPTI

Salata s lososom idealni je lagani ručak. Janja Benić s nama je podijelila svoj super jednostavni recept

FOTO: @janjolinka

Tražite li ideju za ukusni, ali lagani ručak ili večeru, savjetujemo vam da isprobate ovaj recept

Na Instagram profilu blogerice Janje Benić, poznatije pod imenom Janjolinka, još smo jednom naišle na recept koji smo odmah poželjele isprobati. Riječ je o laganoj salati s mariniranim lososom koja bez problema može funkcionirati kao samostalni obrok, i jednako je dobra i za ručak i za večeru. Detalja recepta provjerite u nastavku.

Salata s mariniranim lososom

Što trebamo? (za dvije osobe)

2 filea lososa (debljine otprilike 2 cm)
1 žlica sezamovog ulja
2 žlice umaka od soje
1 žlica javorovog sirupa
1,5 žlica bijelog sezama
1,5 žlica crnog sezama
malo sezamovog ulja za pečenje
rikola, maslinovo ulje, sol, papar i sok limuna ili limete

Kako pripremamo?

Otprilike dva sata prije nego ćete posluživati salatu marinirajte losos s navedenim količinama sezamovog ulja, soje i javorovog sirupa. Stavite u hladnjak i izvadite pola sata prije pečenja.

Ako nemate vremena toliko dugo marinirati, onda mariniranog lososa ostavite na sobnoj temperaturi barem pola sata i onda pecite. Prije pečenja uvaljajte losos u mješavinu crnog i bijelog sezama, zagrijete tavicu i stavite malo sezamovog ulja. Pecite losos sa svake strane oko 1,5 minutu ako volite manje pečeno, ili dvije minute sa svake strane ako volite malo više pečeno, ali nikako ne prepečeno.

Kad je losos pečen stavite ga na dasku i pustite da stoji tri – četiri minute da se malo stegne. Za to vrijeme pripremite rikolu, operite, osušite, začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i sokom limuna ili limete po želji. Losos izrežite na veće komade i poslužite na salati.