NOVO MJESTO

Sakura je novi restoran azijske hrane u centru grada. Imaju sushi od crne riže i matcha tiramisu

FOTO: Aleksandar Selak

Restoran smješten u Frankopanskoj 11 u svojoj ponudi ima hit jela iz više azijskih zemalja

U Zagrebu se danas, u 11.30 otvara novi restoran azijske kuhinje, Sakura. Nalazi se u Frankopanskoj ulici na broju 11, a iza njega stoji Kineskinja Zhizhi Liao. Osobno nas je provela kroz cijeli koncept i otkrila kako je u Hrvatsku stigla prije više od 12 godina, s roditeljima koji se cijeli život bave ugostiteljstvom. Srednju školu na talijanskom jeziku završila je u Rijeci, a po preseljenju u Zagreb je odlučila da se i sama želi okušati u vođenju restorana. “Uspjela sam okupiti tim ljudi kojima vjerujem, a želja mi je neku svoju viziju hrane prenijeti na goste”, rekla nam je.

Tradicionalno uređenje u japanskom stilu restorana

Aleksandar Selak

Interijer restorana uređen je tako da odmah prepoznate tip hrane koji se ondje poslužuje; na svakom su stolu postavljeni štapići za jelo, kao i posudice za umake, poput soja sosa. Osim toga, tu je i ograđeni drveni dio s niskim stolovima karakterističnim za japanske restorane. Takvo što, kaže nam vlasnica, u Zagrebu, koliko je njoj poznato, još ne postoji. Što se tiče konkretne ponude jela, Liao kaže kako je željela da naglasak bude na japanskoj kuhinji i jelima poput sushija jer ga i osobno jako voli, zbog čega i ime restorana dolazi iz Japana i označava cvijet trešnje, čiju ćete umjetnu repliku vidjeti na zidu odmah po ulasku u restoran.

Chirashi zdjele, tempure, yakitori ražnjići i pohano mlijeko

Aleksandar Selak

Uz uobičajene kombinacije sa sushijem, poput onih s rižom, tempurom ili avokadom, ističe da u svojoj ponudi ima i nešto što domaća publika još nije imala prilike probati, sushi s crnom rižom, kao i sushi s kozicama i mangom, koji pažnju privlače već vizualno. Osim sushija, neka od japanskih jela koja ćete ondje moći kušati uključuju miso juhu i yakitori ražnjiće, jela s udon i soba rezancima, chirashi zdjele s rižom i mesom, gyoze raznih tempura. No, u ponudi su i poznata jela drugih azijskih zemalja, poput vijetnamskih rolica sa svinjetinom, kozicama, povrćem i staklenim rezancima i kiselo-ljute kineske juhe. Zanimljiva je i ponuda deserata, iz koje nam Liao posebno izdvojila pohano mlijeko, matcha tiramisu i mochi, japanski kolač od riže.

Aleksandar Selak

Kad je riječ o ponudi pića, ona prati ponudu hrane, pa nam je Liao tako sugerirala da prilikom ručka ili večere obavezno probamo tajlandsko, kinesko ili japansko pivo, sake te rakiju od bambusa i ginsenga. Konačno, moramo spomenuti još jedan bonus ovog novog restorana – baš će svaki dan, uključujući i nedjelju raditi od 11:30 pa do ponoći, dok dostavu zasad nemaju, ali je u bližoj budućnosti planiraju uvesti.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Shumai (45 kuna)
Aleksandar Selak
Gyoze (38 kuna)
Aleksandar Selak
Black ebiten (69 kuna)
Aleksandar Selak
Sakura Roll (85 kuna)
Aleksandar Selak