INTERVJU

Sadržaj omugućava Hespo

S pet je izradila Barbie kuću i zaljubila se u dizajn. Sad je napravila spavaću sobu s 400 lica

Riječanka Tea Tadej još kao studentica osvajala je nagrade. Pričali smo o uređenju spavaćih soba koje su njezina strast. Dala nam je sjajne savjete

Iako je u osnovnoj školi glumila, pjevala i plesala, doslovno zaigrano poput djeteta živjela umjetnost pa upisala Školu za primjenjenu umjetnost u Rijeci, a zatim studirala industrijski dizajn na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, kod Tee se ljubav prema dizajnu rodila vrlo rano, još tamo s pet godina.

“To je bilo na toj nekoj nesvjesnoj razini, još s pet godina kada sam sama izrađivala svaki komad namještaja za svoju Barbie kuću. Koristila sam elemente koji su mnogim ljudima samo otpad, poput rolice od wc papira od koje kad ju saviješ i presaviješ možeš dobiti barsku stolicu za Barbie. Tu je sve krenulo. Imala sam auto i krevet za Barbie, ali mi je falila kuhinja, pa mi je falio stol, pa barske stolice… Sve sam sama izrađivala. Sagradila bih cijelu kuću i sve je imalo svoju funkciju. Uživala sam se igrati sa svakim komadom namještaja koji sam stvarala. Dok su se druga djeca igrala sa Simsima, ja sam se igrala s Barbikama kojima sam izrađivala namještaj”, govori nam Tea Tadej, produkt dizajnerica koja već godinu dana u tvrtki Hilding Anders vodi odjel razvoja novih proizvoda.

Za svoju Barbie kuću koristila sam elemente koji su mnogim ljudima samo otpad, poput rolice od wc papira od koje kad ju saviješ i presaviješ možeš dobiti barsku stolicu za Barbie. Tu je sve krenulo.

“Kažem, tu je sve krenulo na nekoj nesvjesnoj razini, a onda sam se u srednjoj morala odlučiti za smjer. Bila je dvojba, grafički ili produkt dizajn, no budući da više uživam u 3D nego u plošnim stvarima sve je prevagnulo u korist produkt dizajna”, priča.

I već je na fakultetu prepoznat Tein rad. “Treća godina faksa bila je iznimno teška. Profesor me tri tjedna prije kraja vraćao na početak, govorio mi da mogu bolje, tražio je nove skice, doslovno pomicao moje granice. Kolege su bile u završnim fazama, a ja sam još bila na skicama. Činilo mi se da nikada neću završiti rad, crtala sam dan noć. Na kraju sam pobrala sve žive studentske nagrade u Sloveniji. Ne znam tko je bio sretniji – ja, mentor ili roditelji. Mama mi je jednom prilikom rekla kako je profesor znao da ima nešto u meni i da me zato forsirao”, prisjeća se.

Radila je na velikom, realnom projektu kakvi su se uglavnom radili na fakultetu. “Radili smo multifunkcionalni namještaj, a ja sam radila multifunkcionalni namještaj za dječju sobu. Radila sam za jednu slovensku firmu, zapravo svatko od nas je radio za naručitelja i upravo je naručitelj taj koji me odabrao kao pobjednika. Ništa nije bilo subjektivno, oni su moj rad vidjeli kao nišu za daljnji razvoj. Nažalost, okolnosti su se promijenile, to nikada nije zaživjelo, ali projekt kao takav dobio je niz nagrada”, govori dodajući da je u Ljubljani provela četiri predivne godine.

Spavaću sobu Mila možete pronaći u svim Hespo salonima 
Foto: Sandro Lendler

Iako je produkt dizajn bio u njezinu fokusu te je za mentora imala vrhunskog slovenskog dizajnera, fakultet je nažalost završila u vrijeme kriznih godina tijekom kojih nije baš bilo posla pa se vratila u Hrvatsku. Počela je raditi za domaćeg proizvođača namještaja gdje je provela sedam godina, a prije godinu dana prešla je u Hilding Anders gdje ju je već prvi dan na stolu dočekao veliki projekt – spavaća soba Mila.

Pokreće me kreativnost, odnosno izazov kod svake kreativnosti jer je svaki projekt izazov u kojem moraš naučiti ponovno plivati.

“Prvi dan sam došla i projekt me dočekao na stolu. Samo nekoliko mjeseci kasnije soba je lansirana iz proizvodnje i zaživjela u našim izlozima. Emotivno sam vezana za nju, baš kao i majka za svako dijete”, kaže u šali dodajući da je to njezino prvo dijete u ovoj tvrtki.

A upravo su izazovi ono što je pokreće u poslu. “Pokreće me kreativnost, odnosno izazov kod svake kreativnosti jer je svaki projekt izazov u kojem moraš naučiti ponovno plivati”, kaže Tea koja u tvrtki radio u odjelu razvoja novih proizvoda (NPD), pa jedan dan radi namještaj, drugi dan radi madrace, a treći tapecirani krevet i svaki put, kako kaže, mora se mentalno preswitchati, proanalizirati svoje potrebe, potrebe kupaca, proanalizirati što ima u asortimanu, što radi konkurencija…

“Pokreću me izazovi. Doslovno moram imati oči otvorene na sve strane kako bih sve iskontrolirala i onda sve to uklopiti u jednu zajedničku priču. Naravno, na kraju svega toga dolazi dizajn. Dakle, funkcionalnost je ta koja je definirana time što proizvod treba biti, a dizajn je taj koji mora biti trešnja na vrhu torte, da to izgleda kao kompletan proizvod koji je svojom funkcionalnošću i estetikom zadovoljio širi dijapazon kupaca”, govori Tea osvrčući se na svoj prvi rad u Hespu, spavaću sobu Mila koja je prilagodljiva poput kameleona – ima više od 400 lica u kojima se mogu pronaći baš svi.

Funkcionalost je ta koja je definirana time što proizvod treba biti, a dizajn mora biti trešnja na vrhu torte da to izgleda kao kompletan proizvod koji je funkcionalnošću i estetikom privlačan velikom broju ljudi

“Sa svojih cca 25 elemenata, u svojim raznoraznim varijacijama, spavaća soba Mila može se smjestiti u prostor od 12 do 15 kvadrata, a kombinacije su beskonačne. Imamo tri modula kreveta (krevet na povišenim nogicama, sa sandukom ili s ladicama), zatim imamo zaokretne i klizne ormare koji dolaze u različitim dimenzijama te sa ili bez rasvjete. U ponudi su i različiti dekori koji se međusobno mogu kombinirati tako da si svatko prema vlastitim estetskim afinitetima može odabrati kombinaciju koja mu najviše odgovara”, ukratko nabraja,

Ono što krasi ovu spavaću sobu, dodaje, svakako je svevremenski dizajn. “Od tih nešto malo više od 25 elemenata možemo postići različite kombinacije, za različite uzraste i za različite stilove. Ono što također nudimo je 3D vizualizacija, pa svatko može doći u naše salone i uz pomoć našeg stručnog osoblja urediti sobu po svojoj mjeri”, govori otkrivajući da su pri lansiranju spavaće sobe Mila u svom katalaogu i izlozima rješenjima pokazali njezinu moć prilagodljivosti.

S klupicom za pohranu omiljeni će pokrivač i jastučići uvijek biti na dohvat ruke 
Foto: Sandro Lendler

“Svaki od setova koji smo u katalogu pripremili kao inspiraciju zapravo je inspirirana nekom bojom. Tako da smo pokušali cijelu priču potkrijepiti i koloristički te ljudima pokazati kako osnovne dekore koje imamo u ponudi mogu kombinirati u svom domu ili pak apartmanu na moru jer Mila je prilagodljiva svakom prostoru, svakom stilu uređenja i različitim namjenama. Tako u katalogu imamo sobu inspiriranu suncem, zelenu za opuštanje, mladenačku sobu s karakterom, ali i onu za udobnost na odmoru. Sve što vidite u katalogu možete pronaći na našim prodajnim mjestima i taj vizualni dojam i kupiti”, pojašnjava Tea.

Spavaća soba Mila je svevremenska, bojama i detaljima može se individualizirati te uklopiti u svaki ambijent, u svaki stil uređenja i prilagoditi različitim namjenama.

Nas je zanimalo, kako u tom kreativnom vrtlogu zna da je to upravo – to? Da je napravila idealnu sobu? “Dok god propitujem stvari to znači da nije dobro. Jako puno promišljam i jako puno propitujem potrebe kupca, kako će on to koristiti, koliko će mu nešto biti funkcionalno, ima li potrebu za određenim elementima… Sve to imam na umu dok radim. Tako je bilo i s ovom sobom. Htjela sam da se svatko u njoj nađe. Zato je svevremenska, da je detaljima možete individualizirati, dakle da svojim dizajnom nije nametljiva, ali da se detaljima može koloristički individualizirati. I upravo mi je kod dizajna ta individualizacija jako bitna. Da kupac na kraju krajeva može dati dio sebe. Nažalost, nismo svi kreativni. Zato slažemo funkcionalne izloge i kupac doslovno može doći i reći ‘Želim to, nacrtajte mi to da stane u moj prostor”, govori dodajući da nenametljiv dizajn ove sobe omogućuje da već promjenom jastučića i posteljine svaki mjesec doslovno imate novu sobu.

Budući da nismo svi kreativci i ne znamo kako nešto što nam se sviđa prenijeti u svoj prostor, u Hespu su doskočili i tom problemu – u svakom salonu, dodaje Tea, educirani stručnjaci mogu vam kroz 3D vizualizaciju složiti elemente sukladno vašem prostoru i potrebama kako biste dobili funkcionalnu sobu u kojoj ćete doista uživati.

Tea Tadej u razgovoru s urednicom Native contenta Ivnom Bobanac
Sandro Lendler

Osim funkcionalnosti, kvaliteta je primarni kriterij. U izradi ove spavaće sobe korištena je oplemenjena iverica renomiranih europskih proizvođača te su u nju ugrađeni najkvalitetniji materijali i okovi. “Tako dobivamo sjajan omjer kvalitete i cijene. I to govorim na temelju iskustava naših kupaca koji i nakon 20 godina dolaze u trgovinu jer žele dokupiti još dva elementa neke sobe iz našeg asortimana”, kaže.

Madrac prije kupnje treba isprobati u salonu. Ne koljenom, ne rukom, nego doslovno leći na njega barem desetak minuta i to u pozi u kojoj inače spavate.

Kako osim namještaja Tea radi i na razvoju madraca, savjetovala nam je na što sve treba pripaziti pri odabiru podloge za spavanje i otkrila jednu od najčešćih pogrešaka koju radimo. “Najveća zabluda je da jedan madrac može odgovarati različitim ljudima, upravo zato u ponudi imamo madrace različite udobnosti, različitih visina i u kombinacijama s različitim podnicama s kojima pak različito funkcioniraju”, govori dodajući da Hespo nudi madrace za sve uzraste – od dječjih do madraca za mlađe tinejdžere, sve do madraca vrhunske kvalitete koji pružaju udobnost hotelskog spavanja.

Tu su i nadmadraci za sve one koji nisu zadovoljni kvalitetom svog madraca ili pak spavaju na kauču koji je neudoban. Uz sve navedeno u ponudu su i jastuci, popluni, štep deke i dekorativni asortiman pomoću kojeg svoju spavaću sobu možete napraviti estetski ugodnom.

No, napominje, nije lako izabrati odgovarajući madrac. “Prije kupnje madrac treba isprobati. Danas smo svi usredotočeni na kupnju preko interneta preko koje se to može i realizirati, ali madrac bi trebali isprobati u salonu. Ne koljenom, ne rukom, nego leći na njega barem nekih pet do deset minuta i to u različitim pozama, po mogućnosti u onoj u kojoj inače spavate. Velik je naglasak i na podlozi na kojoj spavate, jer ne reagira madrac koji ste probali u salonu jednako na vašoj podlozi. I to treba napomenuti prodajnom savjetniku, reći mu kakvu podlogu imate kod kuće i želite li je mijenjati. To će sve utjecati na odabir i konačan rezultat”, kaže ističući da ljudi često znaju reći kako madrac koji su kupili nije isti kao onaj koji su probali u salonu. “Stvar je u tome da ste madrac donijeli doma i stavili ga na drugu podlogu, zato on više ne reagira kako bi trebao. Mi predvidimo najbolju kombinaciju podnice i madraca te je zato doživljaj u salonu i kod kuće često drugačiji”, pojašnjava.

Ljudi često znaju reći da madrac koji su kupili nije isti kao onaj koji su probali u salonu. Stvar je u tome što ste madrac vjerojatno donijeli doma i stavili ga na drugačiju podnicu. Zato on ne reagira kako bi trebao.

Tea je diplomirani produkt dizajner, ali i dizajner interijera te nam je otkrila pri čemu ljudi najviše griješe kada uređuju spavaću sobu. “Danas je problem jako malih prostora. Svi u toj nekoj potrebi koju nam nameće konzumerističko društvo jako puno kupujemo, a onda imamo problem gdje to sve smjestiti i onda natrpamo sobu. Kada pak govorimo o segmentu opuštanja i kvalitetnog spavanja, mislim da treba jako paziti na razmještaj namještaja u sobi, ali i na položaj na koji ćemo smjetiti krevet. Jako je važno i usmjerenje s obzirom na prozor i na strane svijeta jer to dosta može utjecati na kvalitetu sna, baš kao što na to utječe sam odabir kreveta, podnice i madraca. Naime, u idealnim uvjetima prozor bi nam trebao biti s bočne strane tako da nas svjetlo s istočnog prozora budi, a najbolje bi bilo spavati tako da nam je glava smještena na sjever, a noge na jug. Nažalost, realnost je puno drugačija. Ljudi spavaju na kaučima zato što su djeci prepustili svoju sobu, to je naša realnost. Zato pokušavam različitim varijacijama dimenzija dobiti to da si svatko može osigurati miran san i da se namještaj koji radim može smjestiti u svaki prostor”, kaže.

Sandro Lendler

Kada govorimo o savršenoj spavaćoj sobi, Tea kaže kako ona ima veliki ormar, dva noćna ormarića na koje ćemo odližiti knjigu ili čaj, ali ne i mobitel. On ne bi smio biti pokraj glave. “Tu su i noćne lampice, krevet koji prema potrebi ima sanduk ili ladice za pohranu, komodu za donje rublje i sitnu odjeću. U savršenoj sobi odvojen je i prostor za odmor. Tijelo bi se trebalo opustiti prije nego što legnemo u krevet, da doživi taj smiraj koji uglavnom doživljavamo u krevetu. U tom dijelu mogu biti fotelja i lampica uz koju ćemo čitati, a onda leći u krevet”, kaže ističući kako bi spavaća soba trebala biti zona mira te da bismo sve brige i obveze trebali ostaviti ispred nje i u sobi odmarati.

Boje doprinose opuštanju. Idealne su nježne pastelne boje i drveni tonovi koji smiruju te se dobro kombiniraju s bijelom, sivom i bež. Teške boje poput zagasite crvene koriste se samo kao akcent u sobi.

Za cjelokupan dojam iznimno je važan i odabir boja s kojim također često griješimo. “Idealna boja za spavaću sobu je ona koja relaksira. To je svakako zelena koja nas dodatno opušta, ali ona u pastelnim tonovima, ne neka preagresivna nijansa, Također, valja paziti koliko odabrana boja u prostoru dominira. Trebala bi biti umjerena pa se preporučuje obojiti samo jedan zid, onaj koji će biti dominantan, a sve ostalo će pratiti tu priču. Iznimno su zahvalni i drveni tonovi koji smiruju i dobro se kombiniraju s bijelom, sivom i bež. Naime, u spavaćoj sobi sve mora biti jako nježno”, savjetuje napominjući kako ćete rijetko u spavaćoj sobi vidjeti crveni ormar jer crvena razbuđuje osjetila pa je zbog toga primjerenija za kuhinje.

No, to ne znači da crvenu ne smijete smjestiti u svoju oazu mira. “Izbor bi tada trebao pasti na zagasite, tamne burgundy tonove koji će dominirati na jednom zidu ili pak na krevetu. U tom je slučaju crvena ta koja služi kao akcent u prostoru. Teške boje osobito su neprikladne u malim prostorima koji će dodatno zagušiti ako se s njima pretjera”, govori Tea i za kraj otkriva u kojem smjeru kreće Hespo:

“Puno se toga zakovitlalo u ovih godinu dana, puno je novih projekata i ideja pred nama. Krećemo u revitalizaciju brenda jer Hespo, koji je prepoznatljiv po svevremenskom, klasičnom dizajnu, želimo osvježiti, dati mu mladenački, malo moderniji potpis.”

U galeriji može razgledati spavaću sobu Mila, a uživo je doživjeti u Hespo salonima diljem Hrvatske:

Spavaća soba Mila u zelenom izdanju

Mila voli putovati, a nejni se putnici uvijek osjećaju kao kod kuće

Mladenačko izdanje s karakterom

Spavaću sobu Mila krase svevremenski jednostavan i moderni dizajn elegantnih linija

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Hespo

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube