NOVO MJESTO

Ručali smo u novom zagrebačkom restoranu smještenom u vagon vlaka. Okusi su kao bakini

U jednom se vagonu nalazi bistro koji nudi jela kuhinja regionalnih zemalja, a u drugom hostel koji će s radom krenuti od idućeg tjedna

Prije nekoliko se dana u Zagrebu otvorio Balkan Express, bistro čiji se koncept teško može usporediti s bilo kojim drugim u Hrvatskoj. Iza njega stoji poduzetnik Ante Perica, koji je tik do svog drugog projekta, Avant Gardena, hale za veće evente u Magazinskoj 16, otvorio restoran smješten u vlaku. Kad smo stigli na tzv. Peron 16 (na adresi Magazinska 16), koji se nalazi točno nasuprot stanici zagrebačkog Zapadnog kolodvora, vidjeli smo dva vagona vlaka i terasu sa suncobranima ispred njih na kojoj je nekoliko ljudi hvatalo oskudne zrake sunca i pilo kave. Upravo smo ondje dogovorili i kratki razgovor s vlasnikom, koji nas je uputio u detalje ponude, koncepta i ideje iza cijele priče.

“Koncept sam osmislio sam, a glavna nit vodilja bila mi je ne ponuditi obični ugostiteljski sadržaj, već turističku destinaciju s ugostiteljskim sadržajem”, započinje nam objašnjavati. Kratko se osvrće i na samo ime. “Naš Balkan Express je vrlo malo povezan s istoimenim poznatim filmom. No, taj maleni dio koji je povezan, odnosi se na filozofiju samog bistroa i hostela, a ona glasi da uvijek moramo čuvati onog malog lopova sreće u sebi i hvatati sretne trenutke u životu. To je sve što nam na kraju ostaje”, zaključuje.

Turistička destinacija koju će posjećivati i Zagrepčani

Doznajemo kako je upravo zato vagon s hostelom i osmišljen, kao neka dodana vrijednost mjestu. “Ne ciljamo na klasičnu niskobudžetnu publiku s backpackovima, već na one koji traže iskustvo više”, kaže nam i dodaje kako baš iz tog razloga u hostelu, osim stranih turista u prolazu, očekuje i Zagrepčane koje će zanimati kako izgleda noćenje u vlaku. Hostel, koji još nije u potpunosti spreman i s radom će krenuti od idućeg tjedna, imat će 10 kupea s po dva ležaja.

“Ne iznajmljujemo same ležaje, već cijeli kupe. Za cijenu od 300 kuna za dvije osobe dajemo i parkirno mjesto, kao i posebnu cijenu paketa doručka. Šalicu kave, čašu cijeđenog soka i doručak po izboru s našeg menija po cijeni od 45 kuna smatram vrlo korektnim”, ističe Perica.

U razgovoru prelazimo i na detalje ponude bistroa. Polazišna točka su kuhinje pet regionalnih zemlja; uz Hrvatsku, tu su još i Srbija, BiH, Crna Gora te Makedonija. Na naše pitanje o razlozima fokusiranja na kuhinje Balkana, Perica nam odmah jasno odgovara. “Čini mi se da danas svi teže nekom Zapadu, a bježe sami od sebe. Naše tržište nije Europa, naše tržište je Balkan. U Europi nas nikad neće prihvatiti kao što će nas prihvatiti naš susjedi, i moramo tako percipirati sebe u prehrambenom sistemu”, pojašnjava.

U kuhinji rade kuhari s višegodišnjim iskustvom rada u velikim hotelskim sistemima, a za kreativno vodstvo, uz samog vlasnika, zaslužan je Rene Bakalović. “Željeli smo gostima ponuditi jela spravljena od kvalitetnih namirnica, kao i velike porcije”, naglašava Perica.

Dnevna i à la carte ponuda jela

Meni je koncipiran u dva dijela; tu su dnevna jela, od kojih svaki dan možete kušati po dva u rotaciji, kao i à la carte ponuda. Dnevna su jela cjenovno pristupačnija (od 45 kuna za Povrtnu čorbu do 180 kuna za kilogram potočne pastrve) i nude klasike poput purice s mlincima, janjećih kotleta i Karađorđeve šnicle, dok à la carte sekcija nudi selekciju hladnih (razni naresci) i toplih predjela (punjena pohana paprika, Poderane gaće), specijaliteta kao što su svinjska bajadera, juneći gurmanski ćevapi i porchetta, uz priloge poput makedonskog ajvara, kajmaka i pekarskog krumpira. Nude još i nekoliko vrsta salata, kao i tradicionalnih slastica, urmašica i štrukli.

S obzirom na to da bistro radi tek nekoliko dana, ugodno nas je iznenadilo što smo ga po dolasku, u vrijeme ručka kroz tjedan, zatekli gotovo punog (može primiti do 24 gosta). Moramo priznati kako nas je ambijent kupio već tijekom kave i razgovora s vlasnikom na terasi, kad smo uživali u promatranju vlakova koji su prolazili na svega nekoliko desetaka metara od nas. A kad smo se popeli u vagon na ručak, taj se dojam produbio; interijer je uređen suvremeno, prevladavaju tamne nijanse i estetika minimalizma, ali u svakom ste trenutku vrlo svjesni toga da se nalazite u vlaku.

Orijentalna instrumentalna glazba poslužila je kao dodatni moment uživljavanja u Balkan Express atmosferu, a svidjela su nam se i dva jela koja smo imali prilike kušati. Biber meso (65 kuna), junetina u crvenom umaku s rižom stiglo je iz kuhinje BiH, dok je japrak s miješanim mljevenom mesom (70 kuna) predstavljao Crnu Goru.

Japraci (70 kuna)

Biber meso (65 kuna)

 

Okusi su bili onakvi kakve zamišljamo kad govorimo o kuhinji mama i baka, porcije izdašne, a dekoracija, iako načelno anakrona, u ovom nam je specifičnom kontekstu bila simpatična. Na kraju smo još doznali da je bistro moguće unajmiti i za manje evente, kao i da će se radno vrijeme, koje je trenutačno od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, od 10. listopada, nakon optimizacije radne snage, produžiti na od 10 do ponoći. Balkan Express na društvenim mrežama možete pratiti ovdje.

Ime: Balkan Express
Adresa: Magazinska 16
Što nude: tradicionalna hrana s područja Hrvatske, Srbije, BiH te Makedonije
Raspon cijena: od 45 do 180 kuna za glavno jelo

 

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube