Kuhanje & zdravlje

Recite „salut“ vašim omiljenim okusima i pripremite divna ljetna comfort jela

Smiling woman having a relaxing lunch break outdoors, she is sitting on the grass and eating a salad bowl

Tražite inspiraciju za ukusna i lagana jela? Imamo recepte za dvije genijalne juhe i dva jednostavna ljetna ručka

Temperature se sve više vrte oko vrućih i sparnih 30 stupnjeva. Niste jedini koga su iscrpile: i vaš organizam vapi za osvježenjem, a na vama je da mu ga priuštite. Okrepljujuće juhe, lagana jela, te sezonsko voće i povrće idealna su hrana koja organizmu bez puno angažiranosti, trošenja vremena i energije na spravljanje daje sve važne hranjive sastojke. Meso, perad ili ribu jedite za večeru uz obilje povrća i maslinova ulja, i to najkasnije tri do četiri sata prije spavanja. Ponekad to može biti i svježi kozji sir s maslinovim uljem ili omlet od dva jaja i nekoliko bjelanjaka te raznovrsnog povrća. Uživajte u biranim začinima: izaberite Salut, jedinstvenu mješavinu mineralnih soli s čak 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol, a pritom ima okus identičan klasičnoj soli! Nakon svakog obroka popijte čaj od mente, kadulje ili čička kako bi osvježili i rasteretili jetru i gušteraču. Želite li doista uživati i tijelo napuniti energijom, za stol sjedajte sa dragim ljudima u čijem društvu uživate.

Evo četiri odlične ideje za lagane ljetne obroke!

Okrepljujuća juha s kurkumom

Sastojci za 4 osobe:

2 mrkve

1 poriluk

2 žlice maslinova ulja

1 češanj češnjaka

300 g krumpira

1-2 žličice Salut soli

Vegeta Maestro mljeveni crni papar

200 g zelenih mahuna

100 g konzerviranog Slanutka Podravka

3 žlice crvene leće (30 g)

pola žličice Vegeta Maestro kurkume

Priprema:

Mrkvu narežite na kolutiće, a poriluk sitno nasjeckajte.
Na zagrijano ulje stavite mrkvu, kratko popecite, dodajte poriluk, a zatim protisnuti češnjak.
Ulijte oko 1 litru tople vode, dodajte krumpir narezan na kockice, žličicu Salut soli i popaprite.
Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, a zatim dodajte mahune, slanutak i na kraju crvenu leću. Kuhajte još oko 10 minuta da povrće omekša, umiješajte kurkumu i posolite po potrebi.
Toplu juhu poslužite kao samostalan obrok.
Savjet: Umjesto mahuna možete dodati narezani kelj.

Kremasta juha od celera

Sastojci za 2 – 5 osoba:

Priprema:

Na rastopljeni maslac dodajte sitno nasjeckani luk, narezanu stapku celera i kratko popecite. Dodajte protisnuti češnjak, uspite brašno, lagano ga popecite, pa uz miješanje ulijte 1,2 l vode. Dodajte Salut sol, papar, muškatni oraščić i šećer. Kuhajte na laganoj vatri da povrće omekša. Kuhano povrće malo ohladite, a potom usitnite štapnim mikserom da dobijete finu kremastu juhu. Ulijte vrhnje, po potrebi dodajte vode da dobijete željenu gustoću i ako je potrebno, posolite.

Pileći rižoto

Sastojci za 4 osobe:

Priprema:

Pileći file operite, obrišite i narežite na manje komade. Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk, kratko ga propirjajte i dodajte pripremljeno meso. Pospite s malo Salut soli i meso popecite uz miješanje do zlatnožute boje. Zalijte vinom, posipajte paprom i crvenom paprikom. Kad vino ishlapi, umiješajte koncentrat rajčice i još kratko pirjajte. Mesu dodajte rižu i uz stalno miješanje podlijevajte vodom dok se riža ne skuha. Na kraju u rižoto umiješajte komadić maslaca. Po potrebi posolite i umiješajte parmezana.

Fritaja od brokule

Sastojci za dvije osobe:

Priprema:

Na 1 žlicu zagrijanog ulja u tavi (koja može ići u pećnicu) stavite sitno nasjeckani češnjak, vrlo kratko popecite pa dodajte cvjetove brokule. Ulijte malo vode (nekoliko žlica), dodajte prstohvat Salut soli i kuhajte 2 minute da brokula ostane hrskava. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Jaja razmutite, dodajte Salut sol, popaprite, dodajte cvjetove brokule i promiješajte. Tavu stavite na vatru, dodajte maslinovo ulje i dobro zagrijte. Ulijte jaja s brokulom i kratko pecite. Tavu potom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite još oko 10 minuta da se jaja ispeku do kraja.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom