Recite „salut“ vašim omiljenim okusima i pripremite divna ljetna comfort jela
Tražite inspiraciju za ukusna i lagana jela? Imamo recepte za dvije genijalne juhe i dva jednostavna ljetna ručka
Temperature se sve više vrte oko vrućih i sparnih 30 stupnjeva. Niste jedini koga su iscrpile: i vaš organizam vapi za osvježenjem, a na vama je da mu ga priuštite. Okrepljujuće juhe, lagana jela, te sezonsko voće i povrće idealna su hrana koja organizmu bez puno angažiranosti, trošenja vremena i energije na spravljanje daje sve važne hranjive sastojke. Meso, perad ili ribu jedite za večeru uz obilje povrća i maslinova ulja, i to najkasnije tri do četiri sata prije spavanja. Ponekad to može biti i svježi kozji sir s maslinovim uljem ili omlet od dva jaja i nekoliko bjelanjaka te raznovrsnog povrća. Uživajte u biranim začinima: izaberite Salut, jedinstvenu mješavinu mineralnih soli s čak 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol, a pritom ima okus identičan klasičnoj soli! Nakon svakog obroka popijte čaj od mente, kadulje ili čička kako bi osvježili i rasteretili jetru i gušteraču. Želite li doista uživati i tijelo napuniti energijom, za stol sjedajte sa dragim ljudima u čijem društvu uživate.
Evo četiri odlične ideje za lagane ljetne obroke!
Okrepljujuća juha s kurkumom
Sastojci za 4 osobe:
2 mrkve
1 poriluk
2 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
300 g krumpira
1-2 žličice Salut soli
Vegeta Maestro mljeveni crni papar
200 g zelenih mahuna
100 g konzerviranog Slanutka Podravka
3 žlice crvene leće (30 g)
pola žličice Vegeta Maestro kurkume
Priprema:
Mrkvu narežite na kolutiće, a poriluk sitno nasjeckajte.
Na zagrijano ulje stavite mrkvu, kratko popecite, dodajte poriluk, a zatim protisnuti češnjak.
Ulijte oko 1 litru tople vode, dodajte krumpir narezan na kockice, žličicu Salut soli i popaprite.
Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, a zatim dodajte mahune, slanutak i na kraju crvenu leću. Kuhajte još oko 10 minuta da povrće omekša, umiješajte kurkumu i posolite po potrebi.
Toplu juhu poslužite kao samostalan obrok.
Savjet: Umjesto mahuna možete dodati narezani kelj.
Kremasta juha od celera
Sastojci za 2 – 5 osoba:
- 40 g maslaca
- 100 g luka
- 4 stapke celera (oko 250 g)
- 1 češanj češnjaka
- 30 g Glatkog brašna Podravka
- 1 žličica SALUT soli sa smanjenom količinom natrija
- Vegeta Maestro mljeveni crni papar
- malo naribanog Vegeta Maestro muškatnog oraščića
- ½ žličice smeđeg šećera
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Na rastopljeni maslac dodajte sitno nasjeckani luk, narezanu stapku celera i kratko popecite. Dodajte protisnuti češnjak, uspite brašno, lagano ga popecite, pa uz miješanje ulijte 1,2 l vode. Dodajte Salut sol, papar, muškatni oraščić i šećer. Kuhajte na laganoj vatri da povrće omekša. Kuhano povrće malo ohladite, a potom usitnite štapnim mikserom da dobijete finu kremastu juhu. Ulijte vrhnje, po potrebi dodajte vode da dobijete željenu gustoću i ako je potrebno, posolite.
Pileći rižoto
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g pilećeg filea
- 3 žlice maslinova ulja
- 200 g luka
- 1 žličica SALUT soli sa smanjenom količinom natrija
- 100 ml bijelog vina
- 1 žličica Vegeta Maestro crnog mljevenog papra
- 1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
- 1 žličica Koncentrata rajčice Podravka
- 400 g Riže Arborio Zlato polje
- 600 ml vode
- 20 g maslaca
- 1-2 žlice naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Pileći file operite, obrišite i narežite na manje komade. Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk, kratko ga propirjajte i dodajte pripremljeno meso. Pospite s malo Salut soli i meso popecite uz miješanje do zlatnožute boje. Zalijte vinom, posipajte paprom i crvenom paprikom. Kad vino ishlapi, umiješajte koncentrat rajčice i još kratko pirjajte. Mesu dodajte rižu i uz stalno miješanje podlijevajte vodom dok se riža ne skuha. Na kraju u rižoto umiješajte komadić maslaca. Po potrebi posolite i umiješajte parmezana.
Fritaja od brokule
Sastojci za dvije osobe:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 češanj češnjaka
- 120 g cvjetova brokule
- 1/2 žličice+prstohvat SALUT soli sa smanjenom količinom natrija
- 4 jaja
- Vegeta Maestro mljeveni crni papar
Priprema:
Na 1 žlicu zagrijanog ulja u tavi (koja može ići u pećnicu) stavite sitno nasjeckani češnjak, vrlo kratko popecite pa dodajte cvjetove brokule. Ulijte malo vode (nekoliko žlica), dodajte prstohvat Salut soli i kuhajte 2 minute da brokula ostane hrskava. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Jaja razmutite, dodajte Salut sol, popaprite, dodajte cvjetove brokule i promiješajte. Tavu stavite na vatru, dodajte maslinovo ulje i dobro zagrijte. Ulijte jaja s brokulom i kratko pecite. Tavu potom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite još oko 10 minuta da se jaja ispeku do kraja.