RECEPTI

Pronašle smo pet recepata poznatih svjetskih blogerica. Evo kako ih pripremiti kod kuće

FOTO: She Likes Food/Chelsea's Messy Apron/Root + Revel

Pronaći dobar recept koji će oduševiti nepce, ponuditi novo gastro iskustvo, a ne zahtijeva mnogo vremena za pripremu, pravi je izazov. Pronašli smo genijalne recepte poznatih svjetskih food blogerica koji su jednostavni, inovativni i brzo gotovi!

Za doručak

Granola s pumpkin spiceom

Lovely Little Kitchen

Sastojci
1 šalica badema
2 šalice zobenih pahuljica
1/2 žličice soli
1/3 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice suncokretovih sjemenki
1 i 1/2 žličica šumškin spice mješavine začina
1/3 cšalice meda
3 žlice suncokretova ulja
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

Julie s bloga Lovely Little Kitchen priprema ovaj recept tako da prvo zagrije pećnicu na 175 stupnjeva. U blenderu kratko pulsira pola količine badema dok nisu sitno sjeckani. Zatim drugu polovicu grubo nasjecka i sve stavi u istu posudu. Potom im doda zobene pahuljice, smeđi šećer, sol, suncokretove smjenke i začine te promiješa dok se sve ne sjedini.

U zdjelicu zatim doda med i ulje pa ih otopi u mikrovalnoj pećnici i prelije po suhim sastojcima zajedno s ekstraktom vanilije. Sve dobro promiješa pa prelije u pekač u koji je prethodno stavila papir za pečenje i sve ravnomjerno rasporedi. Granola se potom peče pet minuta pa je treba izvaditi i promiješati kako se ne bi prepekla s gornje strane te peći još pet do sedam minuta. Kad je gotova, izvadite je da se ohladi i spremna je za konzumaciju s jogurtom, mlijekom ili kako god volite.

Za užinu

Kokosove okruglice

Hungry For Inspiration

Sastojci
3 žlice bademovog maslaca
4 žlice kokosove kreme
2 žlice eritrola
1/2 žličice ekstrakta od vanilije
2 žličice suncokretova ulja
6 makadamija ili badema
kokosovo brašno

 

Priprema

Pomiješajte bademov maslac i kokosovu kremu i maloj zdjeli dok ne dobijete glatku masu. Dodajte zaslađivač eritrol i ekstrakt vanilije i ulje pa opet promiješajte pa ohladite 20 minuta u zamrzivaču. Kad se stisnulo, formirajte rukom kuglicu i u nju ustisnite makadamiju ili badem i ponovno formirajte kuglicu dok se ne ‘zatvori’. Uliana s bloga Hungry For Inspiration na kraju kuglice uvalja u kokosovo brašno i ostavi još sat vremena u hladnjaku i onda su spremne za uživanje.

Za ručak

Curry s kokosovom masti

Chelsea's Messy Apron

Sastojci
3 žlice suncokretova ulja
1/2 žuti luk srednje veličine, sitno sjeckan
3 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
2 žlice đumbira, sitno sjeckanog
2 žličice curryja
3 žlice crvene paste za curry
2 žličice mljevenog korijandera
1 velika crvena paprika
1/2 kg pilećih prsa, narezanih na kockice
sol i papar
1 limenka kokosovog mlijeka
1 žlica soka limete
1 do 2 žlice smeđeg šećera
1/4 šalice sjeckanog korijandera
basmati riža

Priprema

Narežite luk, češnjak, đumbir (na sitne kockice) i papriku (na trake). Zagrijte dvije žlice ulja na srednje jakoj vatri pa pržite luk od tri do pet minuta dok ne postane proziran i lagano zlatan izvana. Zatim dodajte đumbir i češnjak i promiješajte da se samo kratko poprži. Smanjite vatru pa dodajte curry prah, crvenu curry pastu i korijander. Miješajte od dvije do tri minute pa opet pojačajte vatru dodajte preostalu jednu žlicu kokosove masti i na nju bacite papriku.

Miješajte minutu do dvije pa dodajte piletinu. Posolite i popaprite pa pržite mješajući redovito od četiri do pet minuta odnosno dok se piletina ne poprži sa svih strana. Potom dodajte kokosovo mlijeko, sok limete i smeđi šećer pa kuhajte dok piletina nije sasvim gotova, a umak gust. Poslužite uz basmati rižu kao što to radi Chelsea s bloga Chelsea’s Messy Apron.

Za večernji snack

Kokice s ljutim umakom

Root + Revel

Sastojci
2 žlice suncokretovog ulja
1/2 šalice kukuruza kokičara
2 žlice nutritivnog kvasca
2 žlice Sriracha umaka
1 list nori alge, narezan na kavdratiće

Priprema

U lonac stavite ulje na jaku vatru, dodajte kokice, pazite da su ravnomjerno raspoređene pa poklopite i čekajte da kokice počnu pucati. Povremeno protresite lonac dok kokice ne prestanu pucati, tada su gotove. Potom skinite poklopac pa posipajte nutritivni kvasac (Kate s bloga Root + Revel ga koriste umjesto parmezana), Sriracha umak i nori algu pa sve promiješajte i uživajte.

Za cheat day

Domaći pomfrit s curry pastom

She Likes Food

Sastojci
3 krumpira srednje veličine
2 žlice suncokretova ulja
3 žličice crvene curry paste
sol
kečap

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U pekač stavite papir za pečenje. Krumpr narežite na tanke štapiće pa na njega prelijte uljem i curry pastom, posolite i dobro promiješajte sve zajedno. Potom to istresite na papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite, po mogućnosti tako da se krumpirići međusobno ne dodiruju.

Pecite ih od 30 do 35 minuta, a na pola put ih izvadite i okrenite na drugu stranu da bi se ravnomjernije ispekli i bili hrskaviji. Kad su gotovi poslužite uz kečap u koji Izzy s bloga She Likes Food voli dodati još malo crvene curry paste.

Nije svejedno kakvo ulje koristite

Zvijezda suncokretovo ulje 5+ novi je proizvod koji sadrži čak pet benefita – obogaćeno je vitaminima A i D te je prirodno bogato vitaminom E, nezasićenim masnim kiselinama i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Preporučuje se za kuhanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu svih vrsta hladnih jela. Obogatite svaki obrok i iskoristite sve benefite Zvijezda suncokretovog ulja 5+.

 

Sadržaj donosimo u suradnji s Zvijezdom