GASTRO

Probali smo Summer Solstice, novi iskustveni meni u Noelu. Doživljaj je zbilja poseban

Od signature koktela do promišljene hrane, preko razine usluge i pomno biranog glazbenog segmenta, prilično je jasno zašto baš ovaj restoran nosi Michelinovu zvjezdicu

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, Noel, ovih je dana predstavio posve novi koncept. Otvoreni su svakog dana, osim nedjelje, od 18 sati do ponoći, s tim da posljednje goste primaju u 21 sat. Naime, predviđeno trajanje The Summer Solsticea, novog menija, odnosno koncepta, iznosi otprilike tri sata. Upravo to je bio povod našeg jučerašnjeg posjeta Noelu, a nakon što smo ondje proveli nekoliko vrlo ugodnih sati zadovoljno smo zaključili kako je zagrebačka publika upravo dobila priliku za gastronomsko iskustvo više razine, uz segmente storytellinga, art momenata i generalno zaokružene vizije restorana.

No, krenimo redom. Kako smo doznali, njihov će se meni mijenjati četiri puta godišnje, prema godišnjim dobima, a ljetna verzija moći će se kušati do početka listopada. Svi gosti jest će isti niz jela (pitat će vas se za eventualne alergije), a u dogovoru s osobljem, za kraće iskustvo, moguće je odabrati i samo po jedno jelo iz svakog segmenta jelovnika.

Sve započinje uz aperitiv, u baru

Naša je večer, nakon tople dobrodošlice, započela u baru, gdje smo mogli birati između nekoliko vrsta aperitiva i koktela. Visoke ljetne temperature ovaj su nas put odvele u smjeru koktela, pa smo se sa zadovoljstvom prepustili vještim rukama barmenice koja je, prema našim naputcima, savršeno pogodila balans između osvježavajućeg i slatkog napitka kakav smo tražili. Uz koktele smo dobili i prvi zalogaj, varijantu viške pogače koja je nagovijestila smjer večeri, a onda se polako uputili do stola.

Nakon što smo se smjestili, na elegantnim drvenim podlošcima dobili smo zapečaćenu kuvertu u kojoj nas je dočekao meni. Podijeljen je u pet segmenata; Have a Snack s malim zalogajima dobrodošlice, Explore The Summer Garden kao plant based sekcijom, Who Doesn’t Like Bread s njihovim kruhovima i napitkom od fermentiranog kvasa, Summer Universe u kojem glavnu riječ vodi riba te na koncu Sweet Pleasures s desertima.

Što The Summer Solstice sve sadrži

Kroz meni se pokazuje bogatstvo lokalno dostupnih namirnica, ali i receptura na kojima su na ovom podneblju stasale generacije. Naravno, s twistom chefa Brune Vokala. Za početak smo dobili Matcha in Kukicha, osvježavajući napitak, kao i bolivijsku begoniju, jestivi cvijet koji nabavljaju od lokalnog cvjećara, a čije smo cvjetove dobivali i u nekoliko drugih trenutaka kroz večer. Iz Have a Snack sekcije prvo smo kušali grissine s pestom od začinskog bilja, zatim ciklu sa šumskim voćem, tekući tartuf od crnih istarskih tartufa, a onda i čips od kamenice s kamenicom mariniranom u svježem krastavcu i vermutu te polpetu od hrskavog povrća s dagnjama iz Velebitskog kanala. Kako nam je rekao ljubazni konobar, nabavljaju ih isključivo s tog područja budući da je ondje najhladnije more, pa su dagnje najbolje kvalitete.

Cikla sa šumskim voćem

Nakon doista dobre prve sekcije naša su očekivanja bila postavljena visoko. Uz plant based jela iz tzv. ljetnog vrta inspiriranog Dalmacijom, dobili smo finu domaću kombuchu (preporuka da je probate i u Noel Bread & Deli), uz prvo jelo, buket vrtnog povrća i divljeg bilja s dresingom od mlaćenice u koji se on umače. Kroz cijelu se večeru, inače, što nam se jako svidjelo, pogotovo u kontekstu fine dining restorana, često jede bez pribora, isključivo rukama. Nakon biljnog buketa, stigao nam je jedan od najboljih tanjura večeri, mrkva punjena kremom od mrkve i kaparima, poslužena na ‘zemlji’ od kruha koji im je ostao od dana ranije (segment održivosti kao bitan u poslovnoj filozofiji Noela provlačit će se i kroz ostatak večeri), jelo za koje nam također nije trebao pribor.

Slijed krumpira i blitve, kruha i Kvas napitka

Tekući tartuf

Sljedeći tanjur također spada u naše favorite; zove se Dalmatinska tradicija i donosi varijaciju krumpira i blitve, priloga koji se tradicionalno poslužuje uz ribu. Riječ je o konfitiranom mladom krumpiru u ribljem ulju s pečenom blitvom, čipsom od krumpira, završenom s beurre blancom s češnjakom te ribljim temeljcem. Savršeno comfort jelo koje zove na još. Konačno, kao posljednji iz ove sekcije, stigao je tanjur koji predstavlja Brač i Pag; varenik i paški sir lijepo su spojeni s dvije varijante patlidžana. Između biljne i riblje sekcije smjestila se i ona posvećena kruhu od kiselog tijesta.

Kamenice, vermouth/ dagnje

Uz vrlo zanimljivi napitak Kvas, koji se dobiva fermentacijom kruha (ponovno, onog koji im ostane viška od večeri ranije), stigla su i kolica s nekoliko vrsta kruha, pa smo mogli birati koje sve želimo probati. Odabrali smo focacciu, kukuruzni te raženi s 10 posto kakaa, a svatko dobije i doista nevjerojatno ukusno mliječno pecivo s citrusnom soli, kao i maslac s kajmakom i cvijetom soli. Najveći problem ove sekcije je to što se morate podsjetiti da vas čeka još desetak jela i da ne smijete pretjerati s kruhom, pa ljubazno zamolite osoblje da ga skloni dok još ima vremena.

Dimljena jegulja kao glavna zvijezda ribljeg dijela menija

Biljni buket, umak od mlaćenice

Iduća sekcija, posvećena ribama, počinje pastrvom iz rijeke Krke, hrenom i tapioka perlama, a naše uživanje u njoj prekinuo je iznenadni art moment; sva su se svjetla odjednom ugasila, a u središte je restorana ušetala violinistica koja je svirala nekoliko minuta. Kako je došla, tako je i otišla, svjetla su se upalila, a servis se nastavio kao da se ništa nije dogodilo. Prilično efektno, moramo priznati. Nakon pastrva, stigle su srdele s kadaifom i ukiseljenim motarom, ribu koju su odabrali, kako smo čuli, jer je jedna od naših nepotrebno najpodcjenjenijih riba. Jako nam se svidio tzv. šumski burrito, koji spaja hrvatske šume i more, s vrganjima iz Slunja i Jakobovim kapicama, poslužen uz dip od korala.

Mrkva s kaparima, zemlja od kruha

Idući tanjur, brancin, vođen je poslovicom da riba pliva tri puta; u vodi, ulju te vinu, pa je tako oblik tanjura na kojem je poslužen imitirao valove mora, brancin je pečen u crljenku, umak je rađen od bračkog ulja, a sve je skupa naglašeno svježinom zelene jabuke. Kao veliko finale riblje sekcije, stigla je neretvanska jegulja s borovnicama i klekom, poslužena na ražnjiću koji je napravljen od stabljike lavande, i kao takva svakako postalo jedno od najpamtljivijih jela večeri.

Slatke štrukle koje ćemo još dugo pamtiti i iskustvo koje preporučujemo i drugima

Dalmatinska tradicija

Prije slastica stiže koktel Pearl, odnosno sfera na bazi gina, limete i infuzije na bazi raznog cvijeća, a koja služi kao svojevrsni palate cleanser. Balončić koji smo stavili na nepce probušili smo jezikom i ugodno se iznenadili senzacijama. Korak po korak, stigli smo i do slatkog dijela večeri. Prvo smo jeli zadarski hrušt punjen maraschinom s gelom od mente, poslužen uz osvježavajući, zavodljivi sladoled od zelenih rajčica. Nakon toga, uživali smo u varijaciji zagorskih štrukli po kojima se Vokal već proslavio, ovaj put u slatkoj, jednako dobro verziji. Posljednja su tri deserta, međimurska gibanica, korčulanski kašalun i dubrovačka mantala poslužena zajedno, kao mini zalogaji s kojima smo završili večeru. Ponuđena nam je još i hladna infuzija čaja ili šalica kave, ali nekoliko nam je koktela bilo sasvim dovoljno. Dojmove večeri, zaključili smo, zbrajat ćemo još neko vrijeme, ali generalni je zaključak da smo dobili posebno, nesvakidašnje gastronomsko iskustvo koje se ne zaboravlja.

2/1185 i patlidžan

Velika pohvala ide timu Noela za potpuno okretanje priče prema lokalnim namirnicama i istraživanju tradicije, kao i lijepom uklapanju priče s pekarnicom u jelovnik te educiranju gostiju o održivosti u profesionalnoj kuhinji. Cijena večere iznosi 1285 kuna po osobi, ako odaberete paring s osam pića (vina, kokteli, sake, čajevi) izdvojit ćete još 850 kuna, odnosno 650 za sedam čaša vinskog pairinga. Ako ste gastronomski entuzijast ili se ponekad jednostavno želite počastiti nečim drugačijim, vjerujemo da vas Noel, odnosno The Summer Solstice neće razočarati – upravo suprotno.

Sourdough kruh
Jadranske srdele
Krkča pastrva, hren, tapioka
Brancin, jabuka
Šumski burrito s vrganjima i jakobovim kapicama
Neretvanska jegulja
Zadarski hrušt, maraschino, sladoled od zelene rajčice
Marelice s medom i palačinkom
Štrukle
Međimurska gibanica, korčulanski klašun, dubrovaćka mantala

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube