GASTRO

Probali smo novi meni restorana Al Dente. Jednako smo oduševljeni mesom i tjesteninama

Još smo se jednom uvjerili kako je ovaj restoran odlična opcija za ručak ili večeru u gradu

al dente bogoviceva zagreb 09022022
photo boris stajduhar
FOTO: boris štajduhar

Još smo se jednom uvjerili kako je ovaj restoran odlična opcija za ručak ili večeru u gradu

Početkom ljeta posjetili smo novootvoreni restoran talijanske kuhinje u samom centru Zagreba, Al Dente, smješten na adresi Bogovićeva 5. Još nam je tada vlasnik rekao kako su u fokusu ponudu salate, tjestenine i pizze, ali i da će se s vremenom sve više okretati i dry-age steakovima. A već nakon kratkog razgovora i razgledavanja, bilo nam je jasno da nije riječ o još jednom osrednjem ugostiteljskom objektu tek toliko otvorenom na visoko prometnoj lokaciji; uz dry-age steakove, domaću tjesteninu, pizzu tipa napoletana canotto s debljim rubovima, Hug & Punch specialty kavu koju nude, tu je još i činjenica da namirnice nastoje nabavljati od malih, domaćih OPG-ova.

Rigatoni carbonara & bresaola (82 kune)
boris štajduhar

Ovaj smo ih put posjetili u želji da probamo nova jela s menija koji su nedavno predstavili (a nude i po tri mesna ili riblja slijeda povodom Valentinova), ali prije toga smo chefa Berislava Lackovića zamolili da nam o tjestenini i mesu, na koje u njemu stavljaju naglasak, kaže još nekoliko rečenica. “Tjesteninu, dakle, proizvodimo sami od 100 posto tvrde durum pšenice, uz dodatak jaja iz ekološkog uzgoja kako bismo kreirali idealnu fuziju tjestenine i pažljivo biranih namirnica. Ne sušimo je, već kuhamo svježu što nam omogućava zadržavanje izvornog okusa koji, u daljnjoj pripremi i prožimanju komponenti, kreira punoću mirisa i okusa koji će vas osvojiti na prvu”, pojasnio nam je.

Rozo pečena pačja prsa sa spaghettima alla chitarra tricolori s gorgonzolom i brokulom (165 kuna)
boris štajduhar

Objasnio nam je i slojevitosti odležanog mesa koje nude; ono je cijenjeni specijalitet gdje se posebnom metodom, u kontroliranim uvjetima, pažljivo odabrani dijelovi suše ili dorađuju čime se njegove vitalne značajke dodatno pojačavaju. Lagani masni pokrivač i posebna zrelost su, dodao je, ono što ističe vrhunsko meso koje koriste u kuhinji. “U konačnici dobivamo steak koji se, noseći karakteristike mesa najboljeg okusa, mirisa i posebne arome, priprema s posebnom pažnjom. Proces dvadesetodnevnog zrenja najkvalitetnijeg mesa, s minimalnim udjelom masnoće od 30 posto, pomno pratimo kako bismo vam otkrili tajnu najmekših i najsočnijih odrezaka”, zaključio je.

boris štajduhar

Nakon svega što smo čuli, trebalo nam je više desetaka minuta da odlučimo koja ćemo jela ovaj put probati. Odluka je na kraju pala na Rigatone carbonara & bresaola (guanciale, bresaola, domaće jaje, sir Pecorino, crni papar) napravljenu prema tradicionalnoj recepturi, Rozo pečena pačja prsa sa spaghettima alla chitarra tricolori s gorgonzolom i brokulom te Odležani striploin steak (250 grama) s domaćim maslacem s timijanom te macaronetima od kave s batatom. Patka je bila nevjerojatno sočna, a ukupno jelo prozračno, steak savršeno pečen, pun okusa, a posebno su nas osvojili macaroneti od kave s batatom (rade još i pirovu tjesteninu, tjesteninu od rogača, kakaovca, cikle, špinata), prilog kakav u Zagrebu drugdje nećete pronaći. Ono malo mjesta što nam je preostalo za dalje, odlučili smo iskoristiti za kušanje pizze.

Medium pečeni odležani roastbeed & burrata (119 kuna)
boris štajduhar

Odabrali smo onu naziva Medium pečeni odležani roastbeed & burrata (San Marzano rajčica, matovilac, medium pečeni odležani roastbeef, burrata, žuta Datterino rajčica, crne kalamata masline, krema od dijon senfa, ekstra djevičansko maslinovo ulje) koja nas je podsjetila zašto je njihov Enes Hrnjić jedan od najboljih pizza majstora u gradu. Uz ovu, nude još niz drugih nesvakidašnjih pizza, poput one s raguom od zeca, mesnim okruglicama ili jadranskim kozicama.

Naš smo ručak zaokružili s nekoliko slatkih zalogaja; chef nam je poželio pokazati svoju interpretaciju jela rezanci s makom koje veže uz djetinjstvo i Slavoniju. On ga je zamislio s rezancima od kave i umakom od naranče, pa iako se još uvijek ne nalazi na službenom meniju, uvjeravamo vas da je upravo to desert koji morate pokušati dobiti ako se ondje zateknete. Na koncu, rekli su nam i da se menija ne drže fiksno; njihova će ponuda najviše ovisiti o dostupnosti pojedinih namirnica, a igranja se, kažu nam, ne boje. I to se vidi, a nas su uvjerili da novi posjet zakažemo vrlo skoro.