VIKEND RECEPT

Probajte odoljeti keksima od pekan oraha i slane karamele. Evo recepta za slučaj da ne možete

FOTO: Nina Mrvica

Nina Mrvica s bloga Bake Me s nama je podijelila recept za kekse koji će vam zasladiti dan

Tmurne jesenske dane redovito si volimo uljepšati dobrom knjigom, šalicom omiljenog toplog napitka i kakvim slatkim zalogajem. Recept za jedan takav pronašle smo na blogu Bake Me, iza kojeg stoji Nina Mrvica. Riječ je o keksima od pekan oraha, smeđeg maslaca i karamele, koji će savršeno ići i uz kavu, i uz čaj i uz kakao. Recept je vrlo izvediv, nije kompliciran, a cijelog ga možete provjeriti u nastavku.

KEKSI OD PEKAN ORAHA, SMEĐEG MASLACA I KARAMELE

Nina Mrvica

Što trebamo?

225 g maslaca sobne temperature
180 g smeđeg šećera
80 g šećera
3 jaja L veličine
300 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
150 g usitnjenih pekan oraha

Dodatno

dulce de leche, po želji
polovice pekan oraha

Nina Mrvica

Kako pripremamo?

U lonac s debljim dnom na srednje jakoj vatri otopite maslac. Ostavite ga na vatri dok vam ne poprimi smeđu boju. Pazite da ne zagori. Maslac prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa ga izmiksajte s obje vrste šećera.

Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, pekan orahe, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet pa je dodajte smjesi s maslacem. Sve povežite u kompaktnu smjesu.

Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje. Pomoću kugle za sladoled ili žlice vadite tijesto (oko 45 grama po komadu), te ga slažite na lim radeći razmak između svake loptice tijesta. Na jedan lim stane šest keksića.

Keksiće pecite između 11 i 13 minuta. Ohladite ih na rešetki za hlađenje. Svaki keksić premažite dulce de leche karamelom i postavite polovicu pekan oraha na vrh.

Savjeti

Ako ćete raditi keksiće bez dulce de leche mliječnog karamela, tada postavite polovicu pekan oraha prije pečenja keksića. Pekan orahe možete zamijeniti običnim orasima ili bademima, lješnjacima.