GASTRO TEST

Pripremili smo ružičaste špagete koje su veliki hit na Instagramu. Evo kako nam se svidio recept

Za ovu tjesteninu s ciklom i orasima zaslužna je poznata britanska food blogerica Ella Mills (Deliciously Ella)

Recepte s tjesteninom volimo zato što su uglavnom jednostavni, brzo gotovi i – nadasve ukusni. Tražeći inspiraciju za brzi ljetni obrok, za oko nam je zapela ružičasta tjestenina koju smo pronašli na Instagram profilu poznate britanske food blogerice Elle Mills, poznatijom kao Deliciously Ella. A kad kažemo da nam je zapeo za oko, zapravo mislimo da video pripreme jednostavno nismo mogli prestati gledati. Neovisno o tome koliko godina imate, vjerujemo da ćete špagete jarko ružičaste boje htjeti probati.

Mi svakako nismo dugo dvojili. Provjerili smo sastojke, zadovoljno ustanovili da ih nije teško nabaviti i da ih nema previše te krenuli s testiranjem recepta. Što nam je sve točno trebalo i je li ovo jelo opravdalo naša očekivanja, provjerite u nastavku.

Kremaste špagete s ciklom i orasima

saša ćetković

Sastojci (za 4 osobe)

100g oraha
50g pinjola
300g kuhane cikle
25g peršina
1 ljubičasti luk
1 režanj češnjaka
konzerva graha cannelini
pola limenke kokosovog mlijeka
pola limuna
300g špageta (ili druge slične tjestenine)
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar

Priprema

Tostirajte orahe i pinjole u tavi na jakoj vatri dok pinjoli ne dobiju zlaćanu boju, zatim ih prebacite u multipraktik s ciklom, peršinom, dvije žlice maslinovog ulja i većim prstohvatom soli. Miješajte dok ne dobijete gust pire.

U dubljoj tavi zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja i dinstajte luk pet do sedam minuta dok ne omekša. Umiješajte češnjak i pržite još minutu. Pire od cikle prebacite u tavu s grahom i kokosovim mlijekom pa sve zajedno izmiješajte. Pustite da zavrije i kuhajte par minuta da se sve zagrije.

Provjerite začine pa dodajte limunovog soka po ukusu. Špagete skuhajte prema uputama na pakiranju, zatim ih dobro ocijedite i stavite u tavu s umakom. Sve skupa dobro promiješajte. Jelo ukrasite s nekoliko pinjola koje ste prethodno ostavili sa strane i nekoliko listića peršina. Poslužite odmah.

ZAKLJUČAK

Ovo jelo nam se stvarno svidjelo. Kao što je u uvodu već spomenuto, priprema i kuhanje traju vrlo kratko, maksimalno pola sata. Sastojaka nema previše i lako se nabavljaju; pinjoli i kokosovo mlijeko su jedino što se eventualno ne može pronaći baš u svakom kvartovskom dućanu. Postupak je vrlo detaljno opisan i ne ostavlja prostora za greške. A ono najvažnije, jelo je nesvakidašnjeg okusa, a opet nije pretjerano egzotično. Cikla i kokosovo mlijeko daju notu slatkoće koja se na kraju jako lijepo izbalansira limunovim sokom.

Dodali bismo samo da jelo, po našem mišljenju, traži ipak više od prstohvata soli i papra, ali to je već stvar osobnog ukusa. Konačno, čini nam se da je ovaj recept odličan za ‘podvaliti’ djeci nutritivno bogate namirnice koje možda inače ne preferiraju, poput cikle i graha. Mi svakako ponavljamo.