Nekad je nužno odabrati stranu
GASTRO TEST

Pripremili smo Cezar salatu s potpisom Gordana Ramsayja. Evo kako nam je ispala

FOTO: Aleksandar Selak

Ključ je, kaže, u dresingu s ‘tajnim’ sastojkom

Tijekom ljetnih smo mjeseci uvijek u potrazi za brzim i jednostavnim salatama koje jedemo za ručak ili večeru. Tražeći inspiraciju za naredni obrok, naletjeli smo na recept slavnog britanskog chefa Gordona Ramsayja za Cezar salatu s piletinom. Pogledali smo njegov video na YouTubeu, a Ramsay nas je s nekoliko rečenica uvjerio da mu trebamo pružiti priliku. Između ostalog, istaknuo je kako su klasični recepti klasični s razlogom, pa ih zato nema potrebe previše mijenjati.

Međutim, uvijek ih se sitnim preinakama može dići na višu razinu. U njegovoj se verziji ove salate tako u dresingu nalaze inćuni, ‘tajni’ sastojak koji podiže ukupni okus. A s obzirom na to da smo u restoranima nebrojeno puta kušali prilično bezličnu Cezar salatu, odlučili smo je testirati. Cijeli recept, kao i naše dojmove možete provjeriti u nastavku.

Ultimativna Cezar salata Gordona Ramsayja

Sastojci

2 žumanjka
žličica dijon senfa
mlaz vinskog octa (može i jabučni)
maslinovo ulje
3 režnja češnjaka
8-10 fileta inćuna
sir ribanac (parmezan, grana padano)
sok polovice limuna
žlica vode
nekoliko šnita kruha (što hrskavijeg)
pola veće glavice salate (najbolje rimske, ali može i iceberg)
dva fileta pilećih prsa
sol, papar

Priprema

Žumanjke odvojite od bjelanjka, stavite ih u zdjelu te im dodate ocat i senf. Dobro ih umutite pjenjačom, pa počnete vrlo sporo mutiti uz vrlo postepeno dodavanje maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta, tekstura bi trebala nalikovati onoj slatkog vrhnja.

Na najsitnije moguće narežete inćune i češnjak, dodate ih u dresing, a onda naribate veću količinu sira te istisnite malo soka limuna. Sve skupa dobro promiješate i na kraju dodate žlicu vode.

Kruh narežite na kockice, posolite ga i popaprite, pa bacite na tavu s vrućim maslinovim uljem. Kad počne poprimati boju, po njemu naribajte sira. Pazite da se ne zalijepi, a nakon nekoliko minuta sklonite s vatre.

Pileće odreske također dobro posolite i popaprite, pa stavite peći na gril tavu s malo ulja, otprilike četiri minute sa svake strane. Kad su gotovi, premažite ih s malo dresinga i pustite da odmore. Nakon toga ih narežite na trakice.

Nasjeckajte zelenu salatu, dodajte žlicu, dvije dresinga te krutone i dobro promiješajte. Završite s još malo naribanog sira. Piletinu poslužite u posebnoj zdjelici, nadjevenu s dresingom. Jedite odmah.

ZAKLJUČAK

Aleksandar Selak

Ovu bismo salatu svakako preporučili kušati, i sigurni smo da ćemo je i sami pripremiti još koji put. Priprema je prilično jednostavna, a sastojke, uz eventualnu iznimku inćuna, većina uvijek ima kod kuće. No, savjetujemo da ih ne preskačete; u kombinaciji s češnjakom doista okus dresinga čine puno slojevitijim. Jedino što bismo drugi put potencijalno napravili drugačije jest da bismo za izradu dresinga koristili štapni mikser umjesto pjenjače.

Kao iskusni chef, Ramsay ručnim mućenjem bez problema postiže željenu teksturu, ali nama amaterima bi to uz štapni mikser išlo kudikamo brže i jednostavnije. Isto tako, ako salatu jedete odmah, kako se preporučuje, piletinu bez problema možete staviti i u zdjelu sa salatom, bez straha da će se sve skupa pretjerano razmočiti.