Povratak u školu

omogućava Spar

Pripreme za novu školsku godinu u punom su jeku. Znamo kako se najlakše organizirati

Povratak u školske klupe i prvi polazak u školu možete učiniti bezbolnijim, manje stresnim i puno veselijim ako se pobrinete da prijelaz iz jednog ritma života u drugi bude postupan te ako sve pripreme obavite na vrijeme

Početak svake nove školske godine praćen je velikim očekivanjima i uzbuđenjem, kako za djecu, tako i za roditelje. Nakon dugog, toplog i bezbrižnog ljeta povratak u školske klupe, učenje i svladavanje novog gradiva, izazov je za kojeg se treba što bolje pripremiti. Ove, po mnogočemu specifične godine, priprema je itekako važna jer nova životna i školska pravila zahtijevaju usvajanje nekih novih navika. Evo nekoliko ideja kako se najlakše organizirati za back to school.

Uredite kutak za učenje

Obavezno osmislite mjesto na kojem će školarac pisati domaću zadaću i učiti. Ako dijete ima vlastitu sobu, onda to može biti mjesto blizu prozora na kojem će imati dovoljno danjeg svjetla i na koje će se postaviti radni stol i stolica. Moguće je nabaviti pisaći stol koji raste zajedno s djetetom te se prilagođava sve opsežnijim školskim zahtjevima i visini djeteta. Važno je da dijete sudjeluje u uređenju prostora za učenje kao i nabavci opreme. Time osvještava da će doći do promjena u njegovom životu i ima osjećaj da i samo utječe na situaciju, a ne da se stvari događaju van njegove kontrole.

Osigurajte školarcu primjereni gadget

Kompjutori, laptopi, iPadovi…. postali su neizostavni digitalni pomoćnici svakom školarcu. Pobrinite se da dijete ima uređaj primjeren svojoj dobi i potrebama školskog gradiva. Kupujete li, primjerice, novi laptop najprije usporedite različite modele i odaberite najbolji. Tražite li laptop za svoje školarce ili tablet za djecu, INTERSPAR je adresa na kojoj vas čeka izvrsna ponuda multimedije. Velik izbor računala, printera, miševa i tipkovnica i druge pripadajuće opreme možete pronaći na jednom mjestu.

Pažljivo birajte torbu ili ruksak

Svake godine isto pitanje: kakvu torbu odabrati i gdje je kupiti? Nabavljate li za nadolazeću školsku godinu svom školarcu novu torbu ili ruksak, ne vodite se kriterijem da je najskuplja torba najbolja. Tome često nije tako. Stručnjaci ističu kako je za prvašiće važno da je torba anatomska, odnosno da svojom veličinom i oblikom slijedi oblik leđa te da naramenice nisu ni preuske ni preširoke. Dno bi torbe trebalo biti od tvrđeg materijala, a dobro bi bilo da ima potporu za leđa tzv. lumbalni jastučić.

Kupujte li za starijeg školarca ruksak, trebao bi biti ergonomski i s tvrđim dnom. Naramenice ne smiju biti preuske niti preširoke kako bi se težina ravnomjerno raspodijelila. Pokušajte djetetu sugerirati da ruksak ne nosi samo na jedno rame kako bi se izbjeglo deformiranje kralježnice. Pogledajte INTERSPAR ponudu torbi i školskog pribora OVDJE.

Pexels/Pixabay

Dopustite djetetu da bira detalje

Kupnju školske opreme pretvorite u zabavan izlazak u kojem će vaš školarac uživati birajući bilježnice, pernice, olovke i ostali pribor. Još se sjećamo uzbuđenja prije početka nove školske godine, kao i veselja koje izaziva novi školski pribor. Posebno šarene i vesele bilježnice! Kako biste kupnju obavili na vrijeme i s lakoćom, INTERSPAR se pobrinuo da na jednom mjestu pronađete sav pribor za školu. Vaši školarci će biti oduševljeni. Poticajno može biti i da mu dopustite da si izabere neku igračku ili drugu sitnicu po svojoj želji, kao poklon za početak nove školske godine. Jedan od najvažnijih zadataka roditelja je da u djetetu pobude entuzijazam ističući pozitivne aspekte povratka u školu, poput ponovnog susreta s prijateljima, sudjelovanja u sportskim natjecanjima i drugim njemu privlačnim aktivnostima.

Pexels/Pixabay

Pripremite dijete na novu organizaciju dana

Barem tjedan dana prije početka nastave svakodnevni ritam života u obitelji polako počnite mijenjati kao da je škola već počela: reducirajte vrijeme gledanja televizije, ponovo uvedite raniji odlazak na spavanje i ranije buđenje ujutro te obilan doručak. Na taj način dijete će se postupno priviknuti na radni ritam i prije no što počne nastava pa će lakše i opuštenije pristupiti prvim školskim danima i obavezama.

Kako dijete ne bi bilo preopterećeno učenjem i radnim zadacima, preporuka je stručnjaka da radni dan ovisno o dobi – uključujući nastavu, pisanje zadaća i samostalno učenje – ne bi trebao trajati duže od pet do maksimalno osam sati na dan. Kako bi dijete imalo vremena za odmor i zabavu, primjerice igranje super zanimljivim igračkama dostupnim u INTERSPAR-u, pomognite mu da isplanira dan. Jedan takav raspored možete, recimo, uredno ispisati i staviti na vidljivo mjesto – iznad djetetovog radnog stola ili na hladnjak – kako bi ga se dijete moglo svakodnevno pridržavati uz moguća manja odstupanja.U INTERSPAR-u ćete pronaći vrlo korisne stvari za malog organizatora: bilježnice, blokove, stickere

Savjeti za što lakšu prilagodbu

Ako imate prvašića:

  • Zajedno prođite nekoliko puta do škole i objasnite djetetu kako se treba ponašati na cesti i oko škole. Saznajte tko će s njim ići u razred i povežite ga barem s jednim prijateljem.
  • Pregledajte s djetetom knjige i naučite koji su udžbenici za koji predmet. Time ćete i djetetu i učitelju znatno olakšati prve školske dan.
  • Vježbajte koncentraciju i pažnju kroz društvene igre, čitanje slikovnica, igre u kojima se dijete na zabavan način upoznaje sa slovima i brojevima.
  • Djetetu je potrebno objasniti da će morati samo brinuti o osnovnim fiziološkim potrebama kao i paziti da pojede užinu. Vrlo je važno s djetetom pričati o važnosti osobne higijene pogotovo važnosti učestalog pranja ruku i ostaloh higijenskih mjera koje budu potrebne.
  • Djetetu možete nabaviti sklopivu čašu koju će nositi sa sobom u školu, vlažne maramice, papirnate maramice i ostale potrepštine koje će mu olakšati osobnu higijenu.
  • Razgovarajte s djetetom o načinima rješavanja sukoba, naučite ga kako izraziti svoje mišljenje, kako odgovarati na provokacije druge djece i razvijati empatiju i suosjećanje prema drugima.

Ako imate dijete koje ide u niže razrede osnovne škole

  • Barem tjedan dana prije nove školske godine započnite s pripremama za nove obaveze. Dobro bi bilo ponoviti gradivo. Ako će vaše dijete u drugi ili treći razred, svakako bi moralo ponoviti čitanje i pisanje.
  • Bilo bi dobro da ponove zabrajanje i oduzimanje do 20, a učenici koji će u treći razred trebaju ponoviti tablicu množenja i dijeljenja. Također bi morali ponoviti zbrajanje i oduzimanje do 100. Iz prirode bi trebali ponoviti mjesece u godini, godišnja doba, snalaženje na satu.
  • Ako će vaše dijete u četvrti razred trebalo bi ponoviti pisanje –može na primjer napisati neki sastavak. Iz matematike treba ponoviti dijeljenje te osnovne računske operacije, a iz prirode snalažanje na karti.

Sadržaj nastao u suradnji sa INTERSPAR hipermarketima

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba