UMJETNOST

Poznati zagrebački ulični umjetnik napravio je mural na HŽ vlaku. Izgleda genijalno

Vlak je oslikan motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina

Rad zagrebačkog uličnog umjetnika Borisa Barea redovito pratimo; njegovi murali ulice Zagreba čine još malo ljepšima, a iza sebe ima i projekte kao što su Ulični triptih te omiljeni ljetni Art Park. U suradnji s HŽPP i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, u najnovijem mu je umjetničkom podvigu kao platno poslužio – putnički vlak. Kao takav, stoji u priopćenju za medije, on povezuje ljude i destinacije, a time i kulturu. Zagreb se, pojašnjeno je dodatno, nastoji brendirati kao destinacija kulturnih događanja i kreativnih projekata, pa je vlak tendenciozno oslikan motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina.

Ernest Mazarekić

Uz to razdoblje vežemo buntovne tekstove, glazbu s porukom, ali i predmete poput gramofona, walkmana. Vozio se slavni fićo, svi su imali zidne tapete u domovima, a čak i konkretni oslikani vlak datira s druge polovice sedamdesetih godina. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

Ernest Mazarekić

“Novi val je glazba koju volim, s jedne strane tekst od Azre Kada Zagreb izranja iz sna, a s druge Prljavo Kazalište i Zagreb te zove. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, tako sam još uklopio sa svake strane po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom, jedni fotografiraju prolaznike s fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe preko walkmana. Nadam se da će ova moja putujuća izložba dostupna svima, razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi”, izjavio je Bare. Oslikavanje vlaka dužine 174 metara trajalo je dva tjedna, a on će voziti u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Vinkovcima, Osijeku, Varaždinu i Ogulinu.

Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić
Ernest Mazarekić

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube