GASTRO

Poznate smo gastro blogere pitali koje namirnice baš uvijek imaju u kuhinji

FOTO: TMG CREATIVE/Instagram

Od maslinovog ulja i žitarica, preko čokolade i začinskog bilja, evo bez čega teško mogu zamisliti kuhanje

Nije nam se jednom dogodilo da pregledavamo Instagram feed i naiđemo na objavu nekog od istaknutih gastro blogera, koji predstavljaju svoju najnoviju spontanu kreaciju, nastalu od onog što su u tom trenutku našli u hladnjaku ili smočnici. Ne treba posebno naglašavati kako njihova jela izgledaju, i kako nam se čini da od onog što mi imamo u hladnjaku ne bismo mogli napraviti ništa slično. Upravo smo zato jednom zauvijek odlučili doznati koje su tzv. pantry staples, odnosno namirnice koje smatraju temeljem svoje kuhinje i koje uvijek imaju pri ruci. Odgovore devet domaćih gastro blogera donosimo vam u nastavku.

Mile Butorac, @hungrymile

Sušene rajčice

Uvijek ih imam i obavezno ih dodajem u sva crvena variva i umake, uz tjesteninu, bruskete, ponekad i kajganu… Jako ih volim jer daju super okus i služe još za neki dodatni umami.

Senf

Gotovo nikada ga ne jedem kao umak, ali mi je neizostavan za marinade mesa i ponekad za dresinge za salate. Senf kod mariniranja je jedna od stvari koju su brojni moji prijatelji uzeli iz moje kuhinje, pogotovo kada grilaju meso.

Maslac

Uvijek imam barem jedan neotvoreni maslac u hladnjaku, uz otvorena pakiranja još jedno od 250 g je obavezno. Nikad ne znaš za što ti može trebati, od pirea do nekog umaka ili nekog brzinskog neplaniranog kolača.

Prašak za pecivo, vanilin šećer i suhi kvasac

Za sve te neplanirane kolače, tijesta za pizzu koja služe kao baza i početak svakog čišćenja hladnjaka ili onoga ostalo mi je viška/ističe mu rok… Zato za takve stvari uvijek treba biti spreman.

Brašno

Slijedom gore navedenog, ali i dijelom zbog toga što mislim da dobijem mini panični napad kad shvatim da imam manje od kilograma brašna u kući (smijeh). Zato uvijek imam valjda 10 kilograma, pa su tu uz obavezne oštro i glatko još i pirovo, raženo, integralno, kukuruzno…

Riža i tjestenina

Minimalno jedno do dva pakiranja su uvijek u mojim kuhinjskim ormarićima za sve one šalše koje se odmrzavaju za brzi ručak, ili pašte i rižota koja se rade od ‘ničega’ i budu najbolji ručak ikad.

Sir, masline i vino

Za sve kasno popodnevne/večernje gušte nakon dana koji izuje iz cipela. Uvijek u hladnjaku imam barem jedan komad sira i teglicu maslina, to su mi skoro jednako bitne namirnice kao sol i papar.

Nina Mrvica, @bake_me_by_nina

Jaja

Jaja uvijek imam u hladnjaku i to najčešće dva tuceta. Koristim domaća jaja iz OPG-ova te su neizostavni dio moje kuhinje. Jaja mi trebaju za većinu slatkih recepata, a često radim kajgane, omlete, fritaje i sl.

Maslac

Komad maslaca je jednako tako neizostavan dio mog hladnjaka. Maslac koristim podjednako za slatke recepte kao i za slana jela. Volim ga gurati doslovno u sve. Obožavam tijesta s maslacem, jela su mi ukusnija s njim, a i sastavni je dio za većinu recepata s bloga.

Brašno

Glatko i manitoba su obavezni, uz njih uglavnom uvijek imam raženo i pirovo. Brašno se nalazi u velikoj staklenci na radnoj plohi u mojoj kuhinji te je proizvod koji se najčešće koristi u mojoj kuhinji. Uvijek imam nekoliko kg različitih vrsta brašna u smočnici. Koristim ga za izradu i testiranje recepata, za hranjenje startera (domaćeg kvasca) te izradu peciva i kruha. Bez brašna ne mogu zamisliti dan u kuhinji.

Sol

S vremenom sam naučila koliko je kvalitetna sol važan sastojak svakog jela. Sol je divan pojačivač okusa te se nalazi u svim mojim receptima, slanim i slatkim. Na tržištu postoji velik izbor soli te bi svakome savjetovala da u svojoj kuhinji ima jednu kutijicu finije soli poput listića soli i sl.

Sir

Dobar komad sira je must have u mom hladnjaku. S njim mogu započeti i završiti dan. Obožavam cheese boardove. Živjela bi na siru, maslinama i krekerima. Volim skoro pa sve vrste sireva, a u našoj zemlji ima toliko predivnih vrsta i proizvođača da sam zahvalna što živim baš tu.

Maslinovo ulje

Uz njega sam odrasla i jednostavno mi je nezamisliva kuhinja bez dobrog maslinovog ulja. Kupujem uvijek domaće iz naših OPG-ova te ga koristim za kuhanje, salate, povrće, focaccie i sl.

Nataša Rajčević, @burboniborovnice

Slanutak

Slanutak je moja omiljena mahunarka i uvijek ga imam doma u velikim količinama. Uz suhi, kupujem ga i u limenci. Razlog je poprilično jednostavan – ako mi se jede humus, a doma imam samo suhi slanutak prvo ga moram namakati 12 sati pa kuhati 2 sata. Ako imam konzervu, od ideje do realizacije će proći tek pet minuta. Osim humusa, slanutak dodajem u svježe salate, variva ili ga jednostavno zapečem pa dobijem najukusniju grickalicu na svijetu.

Mix sjemenki

Prepuni nutrijenata, esencijalnih aminokiselina i zdravih masnoća, sjemenke su uvijek u mojoj kuhinji. Da moram odabrati samo jedne, to bi bile sjemenke konoplje.

Tofu

Tofu je moja velika ljubav, mogla bih ga jesti svaki dan na sto različitih načina. Savršen izvor biljnih proteina, tofu je genijalan kameleon koji će se savršeno uklopiti uz svako jelo. Uvijek doma imam i svježeg i dimljenog tofua, svježi volim marinirati i termički obraditi dok dimljeni jedem ravno iz pakiranja, stavite ga u sendvič i mirni ste. Ako želite najbolji tofu, kupujte ga od domaćih proizvođača.

Maslinovo ulje

Iskreno se ne sjećam kad sam nešto napravila bez maslinovog ulja ili kad mi se dogodilo da ga nemam doma.

Javorov sirup

Javorov sirup mi je omiljeni zaslađivač, s njim radim zobene pahuljice, smoothieje, ali i slana jela poput umaka za tofu u koji obavezno ide neki slatki element.

Umak od soje

Uvijek doma imam hrpu umaka od soje, čistih i s raznim dodacima. Odličan je kao marinada za tofu, kao začin za razna jela a u zadnje vrijeme sam ga počela dodavati i kad kuham grah, tako da se zbilje ne šalim kad kažem da ide u sve.

Darko Debić, @samo_jedan_griz

Zeleni čaj

Ujutro za razbuđivanje, a može i popodne – 5 o’clock tea. Među omiljenima mi je gyokuro.

Mahune vanilije

Nema do prave vanilije u kolačima, kremama i desertima. Znate li da se oprašivanje cvijeta na plantažama vanilije vrši ručno?

Riža

Obožavam azijsku hranu, a riža je tu osnova kao i umak od soje.

Umak od soje

Nije potrebno puno različitih umaka i nepoznatih namirnica za uživanje u azijskim jelima. Češnjak, chili i soja umak, za početak sasvim dovoljno.

Mikrozelenje

Osim što se radi o eksploziji vitamina i minerala, kad pripremam svoja jela za fotografiranje volim ih ukrašavati mikrozelenjem.

Čokolada

Svaki komentar je suvišan, u svim oblicima, bijela, mliječna, tamna…

Bučino ulje

Tamno i bogatog okusa izvrsno je u salatama, a savršeno se slaže i sa sladoledom.

Začini za curry

Korijander, kurkuma, piskavica, chili, gorušica, curry listovi, listovi limete samo su neki od začina koje koristim u pripremanju curry jela. Više volim sam raditi mješavinu za curry, gotove mješavine koristim za brzinska jela.

Matejka Buča, @matejka_likechocolate

Sitne zobene pahuljice

Djeca jako vole zobenu kašu te ju jedu za doručak barem četiri puta tjedno, a vrlo često zobene pahuljice koristim i u druge svrhe: za zgušnjavanje variva, kao zamjenu za dio brašna u keksima ili palačinka ili kao glavni sastojak energetskih kuglica koje djeca obožavaju.

Maslac

Mislim da ne moram puno objašnjavati – sve je bolje uz dodatak malo maslaca. Mažemo ga na kruh, dodajemo u rižota, na njemu ponekad pirjam i povrće te ga, naravno, koristim kod izrade slastica.

Jogurt

Kod kuće imam dvoje malih izbirljivaca koji ipak baš jako vole tekući jogurt stoga u hladnjaku uvijek imamo barem litru. Osim što ga djeca i mi pijemo, jogurt je odličan dodatak smjesi za palačinke i biskvitima, posebice muffinima, a često ga dodajem i u marinade.

Crni čaj

Već više od deset godina ne pijem kavu, ali zato svako jutro kuham crni čaj i pijem ga ritualno, s malo mlijeka i meda. To je navika koju sam preuzela od roditelja i dan danas, kada mi mama dođe u posjetu, prvo nam skuham crni čaj, Franckov Indijski.

Začini

Nismo ljubitelji pretjerano začinjene hrane, no začini obogaćuju svaki obrok, a uglavnom su i dobri za naš organizam. Kod kuće uvijek imam svježi bosiljak, ružmarin i peršin te sušene začine poput kopra, origana, slatke i dimljene crvene paprike, korijandera te češnjaka u granulama. S obzirom na to da često pečem kolače, uvijek imam i vaniliju u nekom obliku – u prahu, ekstraktu ili mahunama.

Osim ovih namirnica koje sam izdvojila, uvijek pazim da imam i staklenku domaćeg ili kupovnog čistog kikiriki maslaca, konzervirani grah i slanutak, slatko vrhnje i suhu tjesteninu kao i sezonsko voće i povrće. To su sve sastojci koji olakšavaju brzo pripremanje obroka, a u tjednu jedino takve obroke i spremam.

Janja Benić, @janjolinka

Jaja

Uvijek domaća, koristim ih za doručak ili kolače.

Maslinovo ulje

Kod mene će se uvijek naći kvalitetno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Razno povrće

Najbitnije mi je da uvijek imam neku vrstu lisnate salate i korjenasto povrće za juhu, ali i neko drugo sezonsko povrće, to su sada grašak, mahune i bob.

Biljno mlijeko

Za doručak često jedem zobene ili domaću granolu, koju isto uvijek moram imati kod kuće.

Konzerva/staklenka umaka od rajčice

Uvijek dobro dođe.

Domaća zimnica

Tu u prvom redu mislim na ciklu i krastavce.

Razne vrste brašna

Radim sourdough kruh pa su tu uvijek razne kombinacije i nikad nije samo jedna vrsta brašna u pitanju (najčešće su to manitoba, pirovo, raženo i integralno pščenično brašno).

Nekoliko vrsta žitarica i grahorica

Što suhe, što u konzervi; kvinoja, slanutak, grah, leća…

Sjemenke

Konopljine, bučine, suncokretove sjemenke, chia, sezam, ili ih stavim u zobenu kašu ili na salatu, ali baš ih puno koristim u zadnje vrijeme.

Doris Valković, @foodoris_

Žitarice

Najviše koristim kvinoju (iako ona spada u sjemenke, koristi se kao žitarica), smeđu, jasmin i basmati rižu te proso. Kvinoja, riža i proso su mi nekako najčešće zastupljene u obrocima i s njima se mogu napraviti razna jela, od slanih do slatkih. Cjelovite žitarice bitna su stavka moje prehrane.

Mahunarke

Najviše volim leću i to apsolutno svih boja, od crne beluga leće, zelene, smeđe, bijele, pa sve do narančaste koju možda najčešće upotrebljavam. Ima skroz neutralan okus i odlična je za umake, kremasta variva, palačinke i slično. Postoji varijanta cijele i polovice koja se nešto duže kuha od polovica. Također u jesen i zimu volim imati azuki grah.

Sjemenke i orašidi

Osim što su prepuni hranjivih sastojaka i zdravih masnoća, sjemenke i orašidi su i poboljšivači okusa. Tostirane sjemenke obogatit će salate, variva, tjestenine, umake, gotovo sva jela. Dok orašaste plodove najčešće upotrebljavam u slasticama, maslacima koje sama pripremam ili pak kao snack. Volim ih prethodno oprati, po mogućnosti namakati da budu što probavljiviji, no često ih i tostiram da istaknem njihov orašasti okus.

Maslinovo ulje

Bez njega moje kuhanje ne bi bilo isto. U mojoj obitelji prevladava mediteranska kuhinja i odrasla sam na njoj. Naravno da je ostavila golem utjecaj na moje kuhanje. Iz tog razloga maslinovo ulje je namirnica koju stavljam ga u gotovo sve, pa često i u biskvitne kolače. Imam svoje domaće maslinovo ulje s Krka i neizmjerno sam sretna što mogu koristiti naš obiteljski proizvod svakodnevno.

Kokosovo mlijeko

Za slastice i curryje dušu dalo. Jako često koristim kokosovo mlijeko, no bez njega mogu, ali bilo bi to jako tužno kuhanje (smijeh). Daje punoću okusa u slanim jelima, a slasticama odnosno kremama predivnu teksturu.

Začini

Nisam pretjerani fan pretrpavanja jela začinima, ali volim koristiti začine u umjerenim količinama. Imam ih zbilja puno i volim eksperimentirati, od indijskih, mediteranskih, meksičkih, marokanskih… s putovanja se volim vratiti sa začinima i probavati kod kuće rekreirati jela raznih kuhinja. Također, osim suhih volim koristiti i svježe poput peršina koji je glavni frajer u mom začinskom vrtu, tu su još i bosiljak, vlasac, majčina dušica, menta i ostali zeleni listići.

Marija Herjavić Jerkić, @marija.h.j

Brašno

Najosnovnija namirnica i uvijek je mora biti u kući. Svakodnevno radim doma kruh, peciva, pogače, tjestenine, vučena tijesta, i apsolutno osnova većine drugih jela. Uz brašno je potrebno jako malo drugih namirnica, gotovo nijedna, da se dobije fini obrok.

Jaja

Ovo je namirnica od koje je moguće napraviti svašta. Džoker namirnica je da se napravi samo jaje za obrok (zaista na puno raznolikih načina) ili u kombinaciji s ostalim navedenim namirnicama, pa se tako može napraviti prhko tijesto, tjestenina, carbonara, razni biskviti. Naveliko ih koristimo, i u slanim i slatkim varijantama.

Smrznuta piletina

Obvezno u zamrzivaču imam domaće pile od tete s placa, izrezano u komade. Od toga mogu pripremiti toliko puno finih i konkretnih obroka, a radi djece mi je ovo džoker! Bilo da se od dijelova na kojima ima i mesa i kostiju skuha juha ili varivo, pogotovo ako se uzme komad s malo više mesa (npr. batak i zabatak) i juha/varivo s tim mesom budu brzi, zdrav i konkretan obrok; bilo da se neki komad ubaci u pećnicu, ili pak svijetlo ili tamno meso ubace rižoto ili umak. I na kraju, pileća prsa od kojih se može toliko toga napraviti, makar samo malo začinjene ispeći na jakoj vatri.

Smrznuto povrće

Uvijek imam bar jednu vrećicu pripremljenog povrća za juhu (kupim na placu domaći grincajg, očistim kao da ću kuhati s njim, ali ga smrznem u vrećici) kako bih kroz pola sata (express lonac) uz neko meso iz zamrzivača ako nemam drugo, mogla pripremiti domaću juhu. Ta domaća juha, osim kao takva, bude mi odličan temeljac za glavno jelo, rižoto, umak, gulaš… Jako dobro i brzinsko jelo, pogotovo za djecu (što je meni kao majci bitno, jer se trudim da mi djeca redovno jednu zdravo) je tzv. grincek gulaš, odnosno da se izblenda povrće iz juhe, malo začini, u njega doda meso iz juhe, i osim juhe imamo odličan gulaš.

Maslac

Jako bitna namirnica za slastice, za teške biskvite, prhka tijesta, razne kreme… Često radim slastice, a maslac koristim za mnoge od njih.

Ana Špelić, @foodie_a26

Sir

Veliki sam ljubitelj sireva, obožavam ih isprobavati i kupovati, kao i koristiti za pripremu jela. Uvijek u hladnjaku imam barem dvije, tri vrste sira, a najčešće koristim Grana Padano ili Parmigiano Reggiano. Dodajem ih u razne umake, dresinge za salate te kao final touch za rižoto ili tjesteninu. Naravno, neizostavan su dio i svake plate.

Češnjak

Jedan od mojih omiljenih začina. Svako jelo podigne na viši nivo i okusom i mirisom, posebice ako ga kombiniram sa svježim bosiljkom kojeg također uvijek imam doma u teglici. Obožavam mediteransku kuhinju, a češnjak je tu jedna od glavnih namirnica. U zadnje vrijeme često ga u komadu stavljam uz ribu dok se peče u pećnici. Kada je jelo gotovo, samo ga razmažem po kruhu i uživam u okusu. Isprobajte, obavezno!

Maslinovo ulje

Kvalitetno, domaće maslinovo ulje pravi je must have u mojoj kuhinji. Zdravo je, a jako ukusno. Zbilja ga često koristim za salate, razna riblja jela, ali i za pripremu zdravog integralnog kruha ili pogačica. Jako sam sretna što u Hrvatskoj imamo zbilja odličnu ponudu ovog predivnog ulja.

Arborio riža

Najčešće koristim ovu vrstu riže. Idealna je za rižoto, a to znači da za 30 minuta možete imati gotovo jelo. Bilo u kombinaciji s povrćem ili s mesom, uz dodatak kockice maslaca dobit ćete brzo, jednostavno, a konkretno i ukusno jelo. Odličan trik je da kada dodate rižu u tavu, prvo ju kratko tostirate skupa s ostalim namirnicama kako bi poprimila okuse te poslije pustila škrob. Rezultat je maksimalan okus i kremoznost.

Cherry rajčice

Tako male, a tako pune okusa. Volim ih u svakoj kombinaciji. Za doručak uz omlet ili u frittati. Za ručak u umaku s tjesteninom, a za večeru s bosiljkom i češnjakom kao nadjev za hrskave bruschette.

Čokolada za kuhanje

Veliki sam slatkoljubac, posebice kada je čokolada u pitanju, a uz to volim i pripremati slastice, tako da je čokolada za kuhanje obavezno u smočnici. Za odličan desert dovoljno je samo par sastojaka – kvalitetna čokolada za kuhanje, domaća jaja, maslac i volia, čokoladna mousse torta!

Jaja

Jaja su zbilja basic namirnica, no kada ih imate u hladnjaku znate da nećete biti gladni. Kod mene su gotovo svakodnevno na jelovniku, a izuzetno mi je važno da su domaća. Pripremam ih na sto načina; poširana s avokado tostom, na oko sa slaninom, omlet s gljivama, kajgana sa šparogama, frittata sa špinatom, cherry rajčicama i feta sirom, quesadilla s jajima, kuhanom šunkom i gouda sirom, shakshouka… Zbilja ih možete kombinirati sa svim namirnicama koje u tom trenutku imate u hladnjaku i dobiti zdravo, zasitno i jako ukusno jelo.