Savršeno vrijeme za blagdansku pripremu su vikendi, iskoristite ovaj da napravite neki od ova tri recepta
Pred nama su najslađi blagdani i oni trenuci kad cijela kuća miriši po cimetu, vaniliji i đumbiru koje ne želimo izostaviti u pripremi najfinijih kolača. Uvijek tragamo za nekim novim receptom pa smo u potrazi za njima došli do poznate slastičarke Petre Jelenić. Petra je do sada vodila slastičarnice u hotelima s pet zvjezdica – Sheraton Zagreb, Regent Esplanade hotel, Dubrovnik Palace hotel i drugi.
Podijelila je s nama tri recepta za najfinije božićne kolače i mi ih jedva čekamo pripremati.
Prhki keksići s čokoladom

Što trebate?
Za kekse:
300 g oštrog brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
fino ribana korica dvije nešpricane naranče
1 ravna žličica vanilije u prahu
Ganache krema s maslacem:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja 35% mm
100 mekog maslaca
1 ravna žličica vanilije u prahu
Kako pripremate?
Umijesiti sve sastojke u glatko tijesto. Tijesto oblikovati u plosnatu ploču cca 3 cm, omotati plastičnom folijom i spremiti u hladnjak da se stisne. Stisnuto tijesto narezati na manje komade i umijesiti da ponovno postane glatko pa valjati na debljinu od 2 mm. Izrezivati kekse s okruglim izrezivačem (ja sam koristila izrezivač promjera 3 cm), slagati u pleh za pečenje. Staviti peći na 180°c oko 7 minuta. Keksi moraju ostati svijetli. Dobro ohladiti i spajati dva po dva s kremom od čokolade.
Za kremu slatko vrhnje grijati do vrenja pa preliti preko čokolade. Miješati da se čokolada otopi pa spremiti na hladnije mjesto da se krema ohladi i stisne. Nemojte kremu staviti u hladnjak jer će se previše stisnuti. Kremi treba cca 6 sati na 20°c da se stisne. Tada dobro razraditi maslac s vanilijom pa umiješati u kremu od čokolade. Odmah puniti kekse.
Biskvitni kuglof s kandiranim voćem

Što trebate?
Za kuglof promjera cca 26 cm
80 g mascarpone sira
180 g mekog maslaca
100 g šećera kristala
100 g šećera u prahu
4 jaja
prstohvat soli
240 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
30 g kandirane limunove korice
30 g kandirane narančine korice
30 g zlatnih grožđica
50 g sjeckane čokolade
20 g kandiranog đumbira
Glazura od šećera i limuna
150 g šećera u prahu
sok jednog limuna
pola bjelanjka
Kako pripremate?
Kalup namazati otopljenim maslacem i posuti obilato oštrim brašnom (ta količina maslaca i brašna nije u receptu). Jaja odvojiti.
Brašno prosijati s praškom za pecivo, umiješati kandirano voće i čokoladu. Maslac, mascarpone i šećer u prahu pjenasto izmiksati, dodati vaniliju i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke s prstohvatom soli miksati u srednje tvrdi snijeg uz postepeno dodavanje šećera kristala.
U smjesu s maslacem naizmjence umiješati snijeg i brašno. Glatku smjesu sipati u kalup za kuglof i peći na 170°c oko 40 minuta. Isprobati štapićem. Gotov je kad na njemu nema sirove smjese.
Ohladiti pa ukrasiti glazurom od šećera i limuna. Za glazuru bjelanjak lagano umutiti. Šećer u prahu prosijati. Pjenjačom mješati šećer, dodati sok od limuna i pola lagano umućenog bjelanjka. Mješati do glatke konzistencije. Ukoliko je pretekuće, dodati šećera u prahu do željene gustoće.
Pletenica s lješnjacima

Što trebate?
Brioche tijesto
80 g mlijeka
15 g kvasca
400 g glatkog brašna
100 g manitoba brašna
5 jaja
40 g šećera
12 g soli fine granulacije
300 g maslaca
Nadjev
200 g fino mljevenih tostiranih lješnjaka
50 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
50 g smeđeg šećera
1 bjelanjak
30 g pekmeza od marelica
korica dva limuna
20 ml finog konjaka
40 g zlatnih grožđica
cca 150 ml mlijeka
Sirup
100 g vode
100 g smeđeg šećera demerera
1 mahuna vanilije razrezana po pola
Kako pripremate?
Maslac izraditi sa soli i spremiti u hladnjak do korištenja. U brašno dodati mrvljeni kvasac, šećer, jaja i mlijeko te dobro umjesiti da tijesto postane jako glatko i elastično. Tada malo po malo dodati hladan maslac narezan na listiće i umijesiti dok tijesto u potpunosti ne apsorbira maslac i postane jako glatko, elastično i u potpunosti se odvaja od posude.
Prebaciti tijesto u posudu za dizanje, poklopiti poklopcem i ostaviti na sobnoj temperaturi cca 2 sata da udvostruči volumen. Tada malo premjestiti tijesto da splasne (tzv. punch down) pa ga spremiti u hladanjak na 3 sata. Tada tijesto razvaljati u pravokutnik 1 cm debljine, puniti nadjevom i zarolati u roladu duljine cca 40 cm. Razrezati roladu po dužini na pola pa oblikovati. Pažljivo je staviti u kalup za pečenje i pustiti da se diže na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Staviti peći na 160°c oko 40 minuta. Pečenu preliti sirupom pa ostaviti da se ohladi.
Za nadjev mlijeko zakipiti pa njime pofuriti lješnjake. Dodavati malo po malo dok ne dobijemo srednje gustu mjesu od lješnjaka
Dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati.
Za sirup mahuni sastrugati srž pa staviti u vodu i srž i mahunu. Dodati smeđi šećer pa zakuhati. Pustiti da kipi 1 minutu pa maknuti s vatre.