Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIJEST

Potvrđeno je još jedno moćno ime Weekend Food Festivala. Stiže i Rus Igor Grishechkin

Ovaj renomirani chef jedan je od najzaslužnijih za renesansu ruske kuhinje

Igor Grishechkin glavni je chef restorana CoCoCo koji je prošle godine ušao na prestižnu listu The World´s 50 Best Restaurants, a ove godine dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj koji će se održati od 14. do 17. svibnja u Staroj tvornici duhana Rovinj.  Bez sumnje je jedan od glavnih predstavnika nove generacije mladih kuhara koji su zaslužni za pravu renesansu ruske kuhinje. Na pet minuta hoda od Ermitaža, u sklopu luksuznog hotela SO/Sofitel, nalazi se restoran CoCoCo na mjestu gdje je ranije bio otvoren restoran Alaina Ducassea.

Korištenje sezonskih namirnica s lokalnih farmi

Inače, restoran je 2012. godine otvorila poznata ruska poduzetnica i balerina Matilda Šnurova, bivša žena slavnog ruskog rokera Sergeja Šnurova iz grupe Leningrad koji je izniknuo iz projekta LavkaLavka kao jednog od prvih koji je započeo opskrbu restorana sezonskim namirnicama s farmi sa sjeverozapada Rusije. Takav je koncept i dalje novitet u Rusiji. Matilda se u samom početku povezala s mladim chefom Igorom koji je iskazao želju za evolucijom nacionalne kuhinje i odmah prihvatio ponuđenu priliku da je i ostvari.

Fabergéovo jaje

Iako postoji mišljenje da Rusi jedu samo kavijar i bline, chefovi poput Igora dokazuju da je ona daleko više od toga, a inspiraciju pronalaze mahom u tradicionalnim recepturama i lokalnim namirnicama. Grishechkinov put zapravo uopće nije trebao zaći u sferu gastronomije ako je suditi po upisanom studiju menadžmenta orijentiranom na društvo i kulturu, ali odlaskom u vojsku i traženjem sebe u brojnim zanimanjima, okreće se stvaralaštvu u kuhinji budući da je od djetinjstva obožavao – kuhati.

Miješanje modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje

Terina sa suhim šjivama i orasima

Završio je kuharske tečajeve u rodnom gradu, Smolensku, preselio se u Moskvu da bi studirao umjetnost kulinarstva, a zatim stekao iskustvo u poznatim moskovskim restoranima poput Casta Dive, Remija i Ragouta te Blogistana. Preselivši se u Sankt-Peterburg stupa u kontakt s Matildom kad i počinje cijela priča s Cococom gdje im je misija oživjeti rusku kuhinju i kulinarske tradicije, stavljajući naglasak na korištenje sezonskih lokalnih proizvoda. Igorova gastronomska kuhinja temelji se na miješanju modernih tehnika i tradicionalnih sastojaka ruske kuhinje. Čineći to svojim glavnim načelom, suočio se s izazovnim, ali uzbudljivim zadatkom – stvoriti zanimljiva i nezaboravna jela koristeći jednostavne proizvode.

Kornet sa sladoledom od lososa

Primjer toga je i njihov amuse-bouche serviran u Fabergéovom jajetu, naravno ne jednom od 50 koja je poznati ruski zlatar izradio za careve, već u onom od hrskavog bjelanjka gdje se nalazi umak od žumanjka. Njegov bezgranični izvor nadahnuća su ruski kulinarski običaji, često spojeni sjećanjima iz djetinjstva i nostalgijom nekih minulih vremena.

Ruski ledeni čaj

Sjajna je vijest da upravo ovaj talentirani chef po prvi puta dolazi u Hrvatsku i tako se pridružuje listi sjajnih imena na popisu sudionika ovogodišnjeg Weekend Food Festivala. Podsjetimo kako je Weekend Food Festival događaj koji na jednom mjestu okuplja najbolje svjetske i domaće stručnjake iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, miksologije te svijeta vina ulja i kave. To je sjajna prilika kako profesionalce tako i za foodieje da uče od najboljih stručnjaka, inspiriraju se, ali i uživaju u tri dana hedonizma u prostoru Stare tvornice duhana Rovinj od 14. do 17. svibnja 2020.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba