NOVO MJESTO

Posjetili smo Sopal, novi restoran u Teslinoj, u kojem hrana nastoji biti zabavna. Evo što smo kušali

Iza tzv. fun dining koncepta stoje chef Marko Turković i partner Pero Đangradović

Unatoč pandemiji kojoj se kraj i dalje ne nazire, a onda i neizvjesnoj politici prema potencijalnom novom zatvaranju, u Zagrebu se otvaraju nova zanimljiva mjesta. Jedno od njih je i restoran Sopal, smješten u samom centru grada, na adresi Teslina 12. Iza ovog projekta, najavljenog kao ‘fun dining’ format, stoje renomirani chef Marko Turković, kojeg publika poznaje iz vrhunskih restorana kao što su ManO2 i Boškinac te njegov partner, iskusni dubrovački ugostitelj Pero Đangradović. Na samom nam početku razgovora objašnjavaju kako neobično ime restorana dolazi od starohrvatske riječi za pepeo, a onda i to kako su došli na ideju za otvaranje baš nečeg ovakvog tipa. Prije svega, pojašnjava Turković, gledali su što je njima nedostajalo na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Osnovna je ideja, dodaje, premostiti jaz između jedenja u restoranima i noćnih izlazaka u kafiće. Tako svakog dana, osim nedjelje, rade od 18 sati pa sve do ponoći, cijene su umjerene, a jela i porcije osmišljene tako da su vrlo pogodne za dijeljenje.

Aleksandar Selak

S druge strane, Đangradović naglašava kako im je u prvom redu cilj rasti polako, organski, zbog čega su se odlučili za tzv. soft opening, bez previše pompe i najava. Prvi jelovnik koji su sastavili, nazivaju menijem za otvaranje, koji jednostavan, koji testira ukuse posjetitelja i koji planiraju nadograđivati. Turković nam je rekao kako inače ne voli kuhati ista jela više od mjesec dana jer mu postane dosadno, pa je okvirni plan da se svakih nekoliko tjedana dodaju dva ili tri nova jela. A ovisno o reakcijama publike, neka će se jela na jelovniku zadržati i dulje. Nadalje, Turković kaže i da će s vremenom, kad oforme stabilan tim i poslovanje konkretnije krene, lagano raditi i na podizanju razine kuhanja, kao i uvođenju ručka. Fine dining tanjure, kakve on itekako zna napraviti, pokušat će naprosto predstaviti u ‘zabavnijem’, neformalnijem izdanju. “Svaki novi jelovnik mora biti dvostruko bolji od prethodnog”, kaže Turković i kratko se osvrće na svoju generalnu kulinarsku filozofiju.

Aleksandar Selak

“U fokusu je uvijek kvalitetna namirnica. Smatram da ono što priroda podari, naša prevelika intervencija može jedino uništiti”, objašnjava. A sam je jelovnik prilično kratak i jednostavan; trenutačno je najpopularnije jelo tatarski biftek, kojem Turković pristupa puristički i u njemu koristi tek nekoliko sastojaka, od kojih je jedan kruh, tu su još parfait od pileće jetre, burata s grilanim rajčicama, punjena pileća krilca, svinjeća terina s tikvicama, grilana hobotnica sa slanutkom koji opisuju kao ultimativno dalmatinsko comfort jelo te pršut i paški sir.

Zanimljivo je spomenuti i njihovu kartu vina, koja sad nudi značajni broj prirodnih, ekoloških vina, koja će, kako oboje priželjkuju, u doglednoj budućnosti tom kartom i dominirati. Uputite li se u Sopal, sigurno ćete zapaziti i šarmantno uređen interijer, u kojem se ističe šareni zid, djelo umjetnika Nikice Jurkovića. Kako čujemo, plan je da se čak i da se interijer mijenja kako se mijenja restoran, da se šare šire po ostalim zidovima, da se taj zid drugačije oslika… Više informacija o restoranu možete doznati ovdje.

Tartar junetina (55 kuna)
Aleksandar Selak
Burata/grilane pome/krutoni (62 kune)
Aleksandar Selak
Grilana hobotnica/čičvarda (75 kuna)
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba