IZLET

Sadržaj omogućava Somersby

Posjetili smo prekrasno jezero kod Zagreba za koje mnogi ne znaju. Posjetite ga i vi, dijelimo nagrade

Jezera Rakitje udaljena su samo pola sata od centra Zagreba, a u kampu možete iznajmiti kajake ili konje za jahanje

U posljednje vrijeme sve češće viđamo razne proslave ili druženja koja su organizirana poput malih piknika u prirodi. Najčešće su to djevojačke proslave, na kojima hrana i piće budu posluženi na drvenim paletama na tlu, no povod može biti i obično druženje s ekipom. Super nam je ideja druženja u prirodi pa smo odlučili iskoristiti toplo vrijeme i istražiti koje su dobre lokacije za piknik u okolici Zagreba. U tome nam je pomogla Antonela Gaura, koja se inače krije iza prekrasnog Instagram profila olivin_ posvećenom uređenju interijera.

Antonelina preporuka bila je da posjetimo Jezera Rakitje, udaljena pola sata vožnje iz centra Zagreba. Zapravo je riječ o četiri umjetna jezera, koja se koriste za ribolov, a uz njih se nalazi Camp Zagreb, koji je bio naša polazišna točka. Kamp je smješten na sjevernoj obali jezera Rakitje, u gradiću Sveta Nedelja, zapadno od središta Zagreba. Unutar kampa je dječje igralište, mogu se iznajmiti kajaci, otići na masažu ili jahanje. Mjesto je odlično i za biciklizam ili pješačenje.

Mirna Marić

Sve za idealan piknik

U kamp smo došli rano ujutro, ali ne i prije prvih ribiča. Na ulasku u kamp nalazi se kafić, pizzerija, dječje igralište i kućica za masažu, a uz samu obalu mnoštvo je drvenih ležaljki, koje imaju prekrasan pogled na prostrano jezero. Odlučili smo pratiti obalu i pronaći lokaciju na osami i na travnatoj podlozi kako bismo mogli raširiti dekicu i uživati u pikniku sa stvarima koje nam je Antonela priredila.

Kad smo ugledali travnatu livadu obraslu cvijećem i ispod hlada krošnji drveta, znali smo da imamo lokaciju. S obzirom na ljetne vrućine, Antonela nam je ponijela lubenice, jabuke i Somersby cidere za osvježenje, što je bio pun pogodak. Jutro smo proveli na dekici u debelom hladu, okruženi cvijećem i uz zvukove leta pčela. Takve trenutke ćemo rado ponoviti. Naš mali piknik bio je odličan odmak od ubrzanog života i svakodnevnog stresa u gradu, a načeli smo i temu preseljenja iz Zagreba u neko manje mjesto.

Lokacija je prostrana pa je odlična i za veća druženja, proslave i kampiranja. S obzirom na to da jezera nisu smještena u samom gradu, nema brige oko toga da će vaše veselje nekome zasmetati. Svakako preporučujemo da ponesete nešto protiv komaraca, kojih bi u večernjim satima moglo biti dosta. Mi smo do jezera došli automobilom, ali može se i Samoborček autobusom, linijom 162. Antonela je izdvojila i osnovne stvari koje trebate ponijeti za savršen piknik s frendicama.


Za piknik s frendicama ponesite:

 • Dekica i jastučići
 • Dobra knjiga ili društvena igra poput jamba ili uno flipa
 • Krema za sunčanje ili sprej protiv komaraca
 • Malo voća
 • Somersby i metalne slamčice
 • Šešir

Foto: Mirna Marić
Foto: Mirna Marić
Mirna Marić

Još nekoliko prijedloga

Na Jezera Rakitje svakako se planiramo vratiti, a u međuvremenu imamo prijedloge još nekoliko lokacija za piknik u Zagrebu na lokacijama koje su pristupačne svima. Osim popularnih lokacija za dnevni chill, kao što su Zrinjevac i Tomislavac u samom centru grada, ili Bundek, koji je odličan za roštiljanje jer posjetitelji na raspolaganju imaju 12 roštilja, izdvojili bismo i Cmrok, popularno zagrebačko izletište i sanjkalište. Smješteno je u sjevernom dijelu grada, na južnim obroncima planine Medvednice.

Do Cmroka se može doći javnim prijevozom, autobusnim linijama 101, 102 i 105 ili pješice. Možete krenuti Dubravkinim putem s južne strane ili kroz park-šumu Orlovac s istočne strane. Prekrasan Dubravkin put dug je dva kilometra i cijelo vrijeme stazu prati potok, a do njega možete doći od Ilice, kroz Dežmanov prolaz i Tuškanac. Ako dolazite automobilom, parkirati ga možete u Garaži Tuškanac. Cmrok je službeno jedna od 17 park-šuma Grada Zagreba pa je ova lokacija odlična i za sve koji vole šetnje gustim šumama.

Za piknik s ekipom ponesite:

 • Nekoliko dekica
 • Lopta ili reketi za badminton
 • Prijenosni bluetooth zvučnici
 • Dovoljno Somersbyja za osvježenje cijele ekipe
 • Roštilj
 • Lampice za atmosferu po noći

Foto: Shutterstock

U zapadnom dijelu grada odlična lokacija je prostrani Jarun, uz koje se nalazi i istoimena šuma. Jarun zapravo čine dva velika jezera, Veliko jezero i Malo jezero, i šest otoka (Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi). Oko jezera je oko 6 kilometara asfaltirane ceste, što Jarun čini pristupačnim za posjet automobilom, pješice, biciklom ili rolama. Posjetiteljima je dostupno 30 sjenica s roštiljima, što Jarun čini odličnom lokacijom za veća druženja. Kupanje na Jarunu je dozvoljeno ovisno o kvaliteti vode. Ove godine je kupanje dozvoljeno samo na Otoku veslača, dok Malo jezero, Veliko jezero, Otok Trešnjevka i Otok Univerzijade nisu dozvoljeni za kupanje.

Foto: Shutterstock

Nagradni natječaj je završio. Dobitnici su: Maša Bosanac, Zrinka Jovanović, Ana – Marija Pleiades, Andela Lisica, Petra Matković

Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby
Ovaj članak dio je projekta Super dan za ići van u kojem svaki tjedan dijelimo vrijedne nagrade. Ne propustite priliku za sudjelovanje, pratite nagradne natječaje ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba