NOVO MJESTO

Posjetili smo Fetiš, bezglutenski bistro u Martićevoj. Bowl s voćem jedan je od boljih koji smo probali

Otvorila ga je Sanja Obradović, koju je karijeru u bankarstvu odlučila zamijeniti onom u ugostiteljstvu

Ako ste slučajno sumnjali u to da je Martićeva trenutačno vjerojatno najuzbudljivija ulica u gradu, donosimo vam još jedan dokaz koji bi vas u to mogao uvjeriti. Najnovije mjesto koje se ondje otvorilo nosi naziv Fetiš, a mi smo ga odlučili posjetiti, popričati s vlasnicom, i doznati zašto se u nekim terminima već traži mjesto više. Kišno jutro bilo je puno podnošljivije kad smo zakoračili u ovaj mali bistro, koji odiše nekom opuštenom energijom i u kojem uvijek svira neka dobra glazba. Vlasnica, Sanja Obradović, priča nam kako je nakon 15 godina karijere u bankarstvu poželjela nešto novo, a u priči vezanoj uz ugostiteljstvo našla se slučajno, ali iz osobnih razloga. “Prije nekoliko sam godina otkrila da sam intolerantna na gluten i shvatila da moram krenuti razmišljati o tome što i kako jedem. Osim toga, ljubav prema hrani kod mene je oduvijek bila prisutna. Malo po malo, sve se spojilo tako da sam poželjela otvoriti nešto svoje. Shvatila sam da u Zagrebu nema puno mjesta na kojima mogu jesti i da postoji veliki potencijal za mjesto za celijakičare ili one koji su u manjoj mjeri intolerantni”, pojašnjava nam.

Slatka i slana jela, široka karta pića od cijeđenih sokova, preko craft piva do koktela

Aleksandar Selak

Dolazimo i do zanimljive priče o imenu; Sanja nam priča kako je znala da želi da bude zvučno, da bude efektno i da ima neko značenje. “Fetiš može biti obožavanje prema raznim stvarima. Svatko, zapravo, ima neki svoj fetiš. Moj su fetiš tako hrana i piće, lijepe stvari, pa mi je baš ovo ime imalo smisla”, kaže nam. Pobliže nam počinje objašnjavati i koncept; ponuda je, dakle, u potpunosti bezglutenska, čime je eliminirana mogućnost kontaminacije prilikom pripreme hrane. Meni je podijeljen na dva dijela, slatki i slani. Slani se dio odnosi na mahom pekarske proizvode, poput quicheova, focaccia sendviča, rade i svoju sirnicu.

Aleksandar Selak

Od slatkih stvari možete kušati Banana bread, tortu od mrkve i jabuka, Brownie Cheesecake, tart sa sezonskim voćem i signature slasticu Fetiš deli. A posebna se pažnja posvetila i odabiru pića; uz domaće cijeđene sokove, nude i specialty kavu domaćeg brenda Lively Roasters, koju su, kaže, njihovi gosti odlično prihvatili. Isto tako, nude i nekoliko vrsta istaknutih domaćih craft piva, a impresivna je i njihova vinska karta (Petračeva Karizma, Testament Babić), koja je bolja nego vinska karta mnogih restorana koje smo posjećivali. Uz sve to, nude i koktele za koji same rade svoje sirupe. “Htjela sam napraviti zaokruženu ponudu, u svim mogućim segmentima” zaključuje Obradović. Prve reakcije gostiju su, priča nadalje, premašile sva njezina očekivanja. “Još uvijek radimo na tome da dobijemo terasu i bilo me strah da ljudi neće htjeti sjediti unutra. Međutim, u vrijeme doručka smo u pravilu uvijek puni”, ponosno ističe.

Što smo isprobali i kako nam se svidjelo?

Fetiš zdjela (35 kuna)
Aleksandar Selak

Na kraju, odlučili smo se isprobati i nekoliko jela, a Sanja nam je dodatno napomenula kako su ona namijenjena i rađena tako da budu ukusna svima, ne samo ljudima koji ne mogu konzumirati gluten. Kako smo u Fetišu nikad prije nismo jeli, Sanju smo zamolili da nam da neke preporuke. “Moja je prva preporuka uvijek naša sirnica. Sami radimo svoje kore, i doista se rijetko može naći nešto toliko slično bureku, a da je bez glutena. I moram napomenuti da svaki dan radimo svježu. Što se tiče kolača, moj osobni favorit je torta od mrkve, ali primijetila sam da naši gosti obožavaju Fetiš deli, kolač s bijelom čokoladom, pistacijom, malinom i crunch podlogom”, odgovara.

Torta od mrkve i jabuke (23 kune)
Aleksandar Selak

Isprobali smo sve od navedenog i možemo posvjedočiti da je zbilja ukusno i da bismo se na sve redom vratili, ali posebno nas se dojmio bowl koji je uglavnom jede za doručak. Riječ je o Fetiš zdjeli sa sezonskim voćem, granolom, kremom od voća i indijskih oraščića, s medom ili agavinim sirupom (jelo je ujedno i vegansko i bez rafiniranih šećera), koja je najbolje i najposebnije jelo takvog tipa koje smo u posljednje vrijeme kušali. Radno vrijeme Fetiša od ponedjeljka do subote je od 8 do 22 sata, a nedjeljom od 9 do 14 sati.

Sirnica (18 kuna)
Aleksandar Selak
Avokado sendvič s lososom (30 kuna)
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube