Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIDEO RECEPT

Posjetile su nas Antea i Renata s bloga Sitnica i pripremile nam ljubičastu juhu i banana bread

Antea Piplica i Renata Lučić kriju se iza gastro bloga Sitnica, a u našu redakciju stigle su pripremiti juhu od ljubičastog batata i čokoladni banana bread

Iako ne postoje dugo na sceni hrvatskih gastro blogerica, mi vrlo rado pratimo rad Antee Piplice i Renate Lučić na njihovom Instagram profilu Sitnica. Profil im funkcionira kao blog jer ondje objavljuju fotografije svojih jela, a u opisu pišu recepte za jela. Jela su im uglavnom vegeterijanska jer se baš za takvu hranu specijalizirala Antea kroz rad u Zrnu. Renata zato stoji s druge strane objektiva, po struci je redateljica, a za Sitnicu fotografira prekrasne kreacije koje Antea stavi na stol.

U našoj je redakciji tako pripremila dva veganska jela. Prvo je juha od ljubičastog batata s kremom od dimljenog tofua (da, odlična je kao što i zvuči), a drugo sočni čokoladni kruh od banane. Pogledajte video, a recepte otkrijte u nastavku.

Lucija Eichler

 

Juha od pečenog ljubičastog batata

ŠTO TREBATE

½ kg ljubičastog batata
1 luk
2 češnja češnjaka
150 g dimljenog tofua
100 ml sojinog vrhnja
1 ½ l povrtnog temeljca
2 žličice soli
1 žličica papra
prstohvat kajenskog papra
timijan, curry, crvena paprika prema vlastitom ukusu
2 žlice kokosovog ulja

KAKO PRIPREMATE

Batat oguliti i narezati na manje ploške. U većoj posudi začiniti batat kokosovim uljem, sitno sjeckanim češnjakom, timijanom i kajenskim paprom, prebaciti u protvan za pečenje te peći oko 20 minuta na 190 stupnjeva. Dok se batat peče napraviti jednostavni povrtni temeljac od povrća po želji (Antea je koristila klasičan grincajg), kratko prodinstati luk te u blenderu napraviti kremu od dimljenog tofua, malo soli i sojinog vrhnja.

Kada je batat gotov izblendati ga u finu kremastu smjesu, postepeno dodajući povrtni temeljac i pola kremastog dimljenog tofua, pola sačuvati za ukrašavanje. Kada je juha dovoljno izblendana prebaciti je u lonac, dodati curry i crvenu papriku te prokuhati još par minuta. Ako je juha pregusta dodati još malo temeljca ili jednostavno vode. Servirati sa žlicom kreme od dimljenog tofua i sjeckanim orasima.

Banana bread

ŠTO TREBATE

4 zrelije banane
3 šalice pirovog brašna
½ šalice kokosovog šećera
1 šalica kakaa
½ žličice sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
prstohvat soli
100 grama tamne veganske čokolade
200 ml zobenog mlijeka
1 žlica jabučnog octa
½ šalice otopljenog kokos ulja
½ šalice sjeckanih oraha

KAKO PRIPREMATE

Banane izblendati sa zobenim mlijekom, pa smjesi dodati otopljeno kokosovo ulje i ocat. U zdjeli pomiješati pirovo brašno, kakao, kokosov šećer, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo i čokoladu narezanu na manje komadiće. U suhe sastojke dodati smjesu od banana, lagano sjediniti sve pažljivim miješanjem. Dio smjese preliti u kalup za pečenje obložen papirom, po sredini staviti dvije cijele banane te preliti ostatkom smjese i sjeckanim orasima. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok čačkalica kad probodete kolač ne bude suha.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
učitavanje...
Više s weba