GASTRO

Posjetile smo Tvrtka Šakotu u restoranu Nav. Dao nam je nekoliko recepata s namirnicama iz njegove nove linije delikatesa

FOTO: TMG CREATIVE

Chefa Šakotu posjetili smo u njegovom restoranu Nav i provjerili na koje se sve načine proizvodi iz online shopa mogu uvrstiti u svakodnevne jelovnike

Prošli smo tjedan pisali o jednoj zbilja uzbudljivoj vijesti za sve domaće gastro entuzijaste – chef Tvrtko Šakota, koji stoji iza Nava, jednog od najhvaljenijih hrvatskih restorana uopće, lansirao je Nav Home, online trgovinu organskih delikatesa koje priprema sa svojim timom.

Kako smo doznali prilikom današnjeg posjeta Šakoti, početni je odaziv publike jako, jako dobar i kvaliteta proizvoda je, čini se, prepoznata od samih početaka. Svaka teglica koju možete naručiti, prolazi kroz Šakotine ruke, a sadržaju svake od nje pristupa se, napominje, s jednakom pažnjom s kojom se pristupa pripremi tanjura za ručak ili večeru u Navu.

Proizvodi koji održavaju core filozofiju restorana

Vjekoslav Skledar

Ovi proizvodi, bitno je naglasiti, prate filozofiju restorana; nema gomilanja zaliha, poštuju se načela mikrosezonalnosti i neke su teglice dostupne u količini od tek stotinjak komada. S druge strane, priča nam Šakota, stoji iza autentičnosti svakog od proizvoda za koje tvrdi da na domaćem tržištu nemaju konkurencije. Primjerice, možete kupiti domaću karamelu, ali ne i karamelu koja se dobiva od sirutke domaćeg sira koji rade u Navu. Osim što su im, da bi ih uopće htjeli staviti na prodaju, svi proizvodi morali biti ukusni, priča Šakota, neki od njih imaju i dodatnu ulogu; Cal Goma, varijacija tradicionalne japanske mješavine sezama i soli, tako služi i kao opcija unosa prirodnog kalcija.

Novost na tržištu ponudili su i u vidu fermentiranog meda, a onaj naziva Fitness u sebi, uz kakao nibse, sadrži i začine koji potiču rad metabolizma. Kad svemu ovome dodate još i sireve od fermentiranih indijskih oraščića i različitih vrsta plijesni, a onda i biodinamička maslinova ulja, jasno je da se radi o sasvim posebnoj liniji, kakvu u Hrvatskoj još nismo vidjeli.

Okusi restorana u vašem domu oko kojih ćete se trebati minimalno potruditi

Tvrtko Šakota
Vjekoslav Skledar

“U područje proizvodnje hrane od strane jednog restorana na ovakav se način kod nas još nije zagrebalo. Mi nismo industrija, radimo čisti craft i kad neke namirnice više nemam, u trgovini ću naprosto označiti da ni proizvoda više nema”, decidiran je Šakota. U online trgovini trenutačno nudi 22 proizvoda, ubrzo će ih, kaže, biti i 25, a cilj mu je doći do njih 30. Pričamo i o cijenama proizvoda, koje se kreću između 35 i 120 kuna i, koje su, smatra Šakota s obzirom na ono što se nudi, iznimno realne.

Vjekoslav Skledar

Na kraju, zanima nas i kome su ovi proizvodi namijenjeni, koju razinu kuhanja traže. “Ovo su proizvodi za sve one koje zanima što mi u Navu radimo, a iz nekog nas razloga ne mogu posjetiti. Ovo su proizvodi i za one koji okuse našeg restorana jednostavno žele imati i kod kuće. A što se tiče potrebne razine kuhanja, vjerujte mi, ona gotovo da i ne postoji. Uz svaki proizvod u trgovini stoji i njegova namjena i prijedlog korištenja, a uskoro će se uz svaki naći i kratki video koji će sve to još zornije opisati”, priča nam.

Chef Šakota dao nam je konkretne prijedloge recepata

U iščekivanju tih video uradaka koji će nam, ne sumnjamo, poslužiti kao inspiracija za kućna eksperimentiranja, Šakotu smo zamolili za prijedlog nekoliko recepata u kojima se glavnu riječ vode proizvodi iz Nav Home linije. Dvije slatke i dvije slane, zbilja jednostavne, a nevjerojatno ukusne, opcije donosimo vam u nastavku.

Salata od onog što imate u hladnjaku

Vjekoslav Skledar

“Koristio sam mladu, biodinamičku zelenu salatu, jednu staru vrstu rotkve koja se zove ledena svijeća i slična je daikonu, mišjakinju, divlji komorač i malo peršina. Za dresing sam upotrijebio Sushi Zu i Blend maslinovo ulje, u omjeru 1:3. Na kraju sam dodao još i žlicu Cal Gome, što zbog okusa, što zbog nutritivnih svojstava. Jasno je da je sadržaj našeg hladnjaka drugačiji od sadržaja koje većina ima kod kuće, ali umjesto ovog povrća možete zaista koristiti bilo koje lisnato, ili drugo, povrće koje u tom trenutku imate. Ovoj salati bez problema možete dodati i kakav protein, a ako joj želite dati malo snažniji kick, sugeriram korištenje Čili ulja ili Kimchija na hrvatski način.”

Narodna brusketa

Vjekoslav Skledar

“Na kruh s kiselim kvasom stavio sam meki sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kimchi, špek od crne slavonske svinje, a na kraju sam dodao i Seven Spice Mix s hrvatskom konopljom. Riječ je o nešto pikantnijoj varijanti bruskete, na koju može ići bilo koja druga vrsta špeka, a u krajnjem slučaju čak i kobasica.”

Sir i grožđe

Vjekoslav Skledar

“Kao jednu do slatkih varijanti predlažem i sir i grožđe, odnosno fermentirani indijski oraščić s bijelom plijesni pepelom od povrća i dodatkom grožđa. Služi se kao klasični sirni slijed, a dodao sam i malo bučinog ulja te fermentiranog meda od lješnjaka.”

Slatka lepinja

Vjekoslav Skledar

“Ovo je baš jako jednostavno. Pogačicu sam stavio na roštilj, vi možete koristiti i lepinju, i samo je premazao namazom od batata i lješnjaka, Fitness medom s kakao nibsima te posuo šećerom od batata.”